Bugün arama motorlarına diyet yazıldığında 0,25 saniyede 8 milyon sonuç bulunuyorken yeşil kahve yazıldığında 5.230.000 sonuç bulunuyor. Bu veriler bize son zamanlarda yeşil kahvenin ne kadar popüler bir içecek olduğunu gösteriyor. Peki nedir bu yeşil kahve? Zayıflamak isteyenlerin yeşil kahveye olan ilgisinin nedeni nedir? Yeşil kahve gerçekten zayıflatıyor mu? Yeşil kahvenin faydaları-zararları nelerdir?
Yeşil kahve, kökboyasıgiller (Rubiaceae) ailesinden olup Coffea cinsinden beş metreye kadar boylanabilen bir ağaçtır. Yeşil kahve normal olarak tüketilen kahvenin kavrulmamış hali olmasından dolayı insanlar tarafından alışık oldukları bir tattır ve bu da zorlanmadan tüketilmesini sağlamaktadır. Siyah kahveye göre kafein oranı daha azdır. Yüksek oranda antioksidan kapasiteye sahiptir.
Yeşil Kahve, klasik Türk Kahvesi gibi pişirilebilir. 2 çay kaşığı yeşil kahveye soğuk su ilave edilir, kısık ateşte pişirilir ve fazla kaynatmadan ateşten alınır. Yeşil kahvenin kokusu ve tadı siyah kahveden daha farklıdır.
American Journal Of Clinical Nutrition tıp dergisinde yayınlanan bir makalede Yeşil Kahve Çekirdeği’nde bol miktarda klorojenik asit olduğu ve bu sayede şeker emilimini düşürdüğü ve zayıflama sağladığı ortaya çıkartılmıştır.
Yeşil kahve çekirdekleri klorojenik asit yönünden zengindir. Yeşil kahve çekirdeği ekstratlarının farelerdeki yağ birikimi ve vücut ağırlığı üzerine etkisinin araştırıldığı bir çalışmada, yeşil kahve çekirdeği ekstratının yağ emilimi ve karaciğerdeki yağ metabolizması aktivasyonunu durdurarak kilo kazanımı ve yağ birikimine karşı etkili olabileceği bulunmuştur. İçeriğindeki klorojenik asit karaciğerdeki trigliserid seviyelerini azaltır, kafein ise yağ emilimini baskılar. İçindeki diğer bileşenler de karaciğerdeki yağ yıkımı mekanizmalarının aktivasyonunu artırabilir.
Bazı çalışmalar da doza bağımlı olarak yeşil kahve ekstratlarının kan basıncını düşürücü etki sağlayabileceğini göstermiştir.
Fazla kilolu bireylerde yapılan bir çalışma sonucunda, yeşil kahve ekstratlarının kilo kaybında etkisinin olduğu ve obezitenin önlenmesinde kullanılabilecek ucuz bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır.
Yeşil kahve ile ilgili yapılan araştırmalar klorojenik asidin zayıflatıcı etkisinin olduğunu gösteriyor. Fakat insanların yeterli seviyede klorojenik asit alabilmeleri için günde en az 6-7 adet büyük fincanda yeşil kahve içmesi gerekir. Bu durumda yeşil kahvenin içerisindeki kafein miktarı; yüksek tansiyon, yorgunluk, asabiyet, titreme, ishal, kusma, bulantı, kalp çarpıntısı, su kaybı, böbrek yetmezliği, kramp, kemik erimesi, kansızlık (anemi) ve kalp yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Daha az miktarda içilen yeşil kahvenin de zayıflamada herhangi bir etkisi bulunmaz. Öte yandan zayıflamak için tavsiye edilen klorojenik asit, sadece kilo kaybını sağlaması ile değil aynı zamanda diyabet, kalp-damar hastalıkları ve kanser başta olmak üzere pek çok kronik metabolik hastalığa, alzheimer ve parkinson gibi önemli neurolojik hastalıklara karşı da korunma sağlıyor.
Yeşil kahve son zamanlarda zayıflama ürünü olarak vitrinlerde çok rastlanan ve kullanılan bir üründür. Ancak aşırı kahve tüketimi vücutta su tutulmasına neden olabileceği için yeşil kahve içilen dönemlerde günde en az 2.5 litre su içilmesi gerekmektedir.
Yeşil kahve ekstratlarının kullanılması için daha kapsamlı ve daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır. En iyi kilo verme yöntemi bir uzman eşliğinde sağlıklı beslenme programlarının içerisine dahil olmaktır. Mucizevi besin yoktur. Kalıcı kilo kayıpları için sağlıklı beslenme hayat tarzı haline getirilmelidir.
Dyt. Hilal Batmaz