İnsan sıhhatini en çok etkileyen durumlardan biri de uykudur. Bu yüzden az ya da ziyade uyku vücudun biyolojik fonksiyonunu olumsuz tesirler. Yerküre Sıhhat Örgüyü yeteriz uykunun insan vücudunda birçok biyolojik deformasyona neden olacağını açıkladı. Bu yüzden mütehassıslar uyku konusunda önemli ikazlarda bulunur. Bilhassa eksperler metropol yaşantının içerisinde hem sıhhati hem ruhsal durumu olumsuz etkileneceğini vurgular. Pekala ehliyetsiz uykunun zararları nelerdir? Bir gün boyunca uyumazsak ne olur? Soruların karşılığı haberin detayında...
Günümüzde münhasıran metropol hayatından neden olduğu rahatsızlıkların başında gelen uykusuzluk çok önemli sıhhat meselelerine sebebiyet verir. Münhasıran dimağ fonksiyonlarını alt üst eden kalitesiz yahut ehliyetsiz uyku konsantre eksikliği yorgunluk, gerilim üzere rahatsızlıklara yer hazırlar. Yerküre Sıhhat Örgütü yaptığı bir araştırmada sağlıklı bir insanın gece kesintisiz 7-8 saat yatması gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Daha ziyade uyuyanların ise uyku nizamını bozduğunu açıklamışlardır. Buna ek olarak da ABD bilim kişilerinin yaptığı araştırma olmuştur. Bilim kişileri zayıf uykunun kalp illetinden obeziteye kadar önemli meselelerin yaşanmasını sağladığını vurgulamışlardır. Birebir vakitte mütehassıslar her insanın biyolojik saati olduğunu bunu bulan şahısların ise marazlar önünde daha dirayetli olduğunu savunmuşlardır.
UYKUSUZLUK NEDİR?
Uykusuzluk, uykuya dalmada eza çekme ve uzun vade vücudun sağlıklı dinlenememesi ile yaşanır. Uzun sürdüğünde önemli sıhhat meselelerini beraberinde getirir. Yetişkinlerin yüzde 20'si metropol hayatın getirdiği zahmetlerle bir arada bu rahatsızlığı yaşar. Halsizlik, düşük hayat kalitesi, melotanin seviyesinde düşüklük üzere durumlar uykusuzluğa yer hazırlar. Akut ve kronik uykusuzluk diye iki çeşidi vardır. Çeşitler kişinin konsantresini ve ruhsal durumunu olumsuz tesirler. Başlarda çok önemli bir hastalık olarak görülmese de vaktinde tedavi edilmediğinde kimi illetlere yer hazırlar.
ZAYIF UYKUNUN ZARARLARI NELERDİR?
- Dimağın gün uzunluğu yaşadığı gerilimi, yoğunluğu atması ve hücrelerini yenilmesi için ortalama 7 saat düzenlemesi lazım. Bunun da en ülkü olduğu hengam uykudur. Uyku esnasında dinlenen beyindeki damarlar genişler kan akışı sağlanır. Beyindeki hücreler yenilenir. Lakin yeteri vadede uyumayan dimağ aniden uyanınca kan akışı sağlayan damarlar tıkanabilir ve inme felç üzere riskli illetler yaşanabilir.
- Az uyku hormonları bozduğundan gün içerisinde vücuda alınan karbonhidratlı yiyecekler güç noktasına yağa dönüşür. Bu yağlanma da devirle kilo artışına velev obeziteye bile taban hazırlar. Ayrıyeten ehliyetsiz uyku iştah nispetini artırır.
- Yapılan bir farklı araştırmada zayıf uyku bağışıklık sisteminin kendisini yenileyememesinden ötürü muaf radikal hücrelerin sayısı artar. Bunlarda devranla kanserli hücrelerin oluşumuna neden olur. Sindirimin gereğince yenilenmemesinden ötürü bilhassa kimselerde bağırsak kanseri ortaya çıkar.
- Zayıf uyku nedeni ile toparlanamayan vücutta çıkan bir vesair illetler ise kalp hastalıklarıdır. Münhasıran yüksek tansiyon ve damar tıkanıklığı az uyku sonrası yaşanır.
- Birtakım eksperler kışları ve mevsim geçişlerinde sıklıkla üst teneffüs yolu hastalıklarına yakalanan bireylerin bu durumu yaşama nedenini az uykuya bağlıyor.
- Toparlanamayan vücuttaki kan yenilenmediğinden diyabete neden olan insülin seviyesi yükselir. Bu da kimsede zımnî şekerin başlamasına neden olur. Tıpkı devranda dinlenmeyen dimağda unutkanlık ve ani bunalıklaşan hafıza vukuatları yaşanır.