Tansiyon ya da kan basıncı, kalbin atardamarlara pompaladığı kanın, damar duvarına uyguladığı basınçtır. Normal koşullarda, dakikada 60-80 defa atan kalbimizin her atımı ile kan basıncı artarken (sistolik kan basıncı-büyük tansiyon), kalbin iki atımı arasındaki kanla dolma periyodunda azalır (diyastolik kan basıncı -küçük tansiyon).
Oturmak ya da sırtüstü yatmak gibi vücudun pozisyonunda oluşan değişiklikler, egzersiz, uyku gibi durumlarda kan basıncında değişimler oluşabilir
Kan basıncı130/80 mmHgdenildiğinde;130 sistolik, 80 diyastolikkan basıncı olarak adlandırılır.
Kan basıncı 120–129/80–84 aralığında ise normal
140/90 mmHg veya üzerinde ise yüksek (hipertansiyon) olarak kabul edilir.
Kan basıncı değerlerinin sınıflandırılması
Yüksek Tansiyon Hangi Hastalıkların Riskini Artırır?
Kalp, beyin ve böbreklerimiz, uzunca bir süre yüksek kan basıncı ile başa çıkabilir ve belirti vermezler, bu nedenle hastalar yıllarca yüksek tansiyon hastası olduklarını bilmeden yaşayabilirler. Ancak, bu durum, vücudumuza zarar vermediği anlamına gelmez. Bu nedenle hipertansiyon, ’sessiz katil’ olarak da bilinir.
Çünkü yüksek kan basıncı, özellikle kişide diğer risk faktörlerinden (şişmanlık, sigara, kan kolesterolünde artış, diyabet gibi) bir veya daha fazlasının bulunması halinde, inme,kalp krizine yol açan koroner kalp hastalığı, kalp yetersizliği ve böbrek yetersizliğiriskini doğrudan ve birkaç kat artıran majör bir risk faktörüdür.
Yüksek Tansiyon İle Mücadelede Öneriler
Yüksek tansiyon yaşam boyu süren bir hastalıktır, ancak kontrol altında tutulabilir. Bunu, kan basıncını yükselten risk faktörlerini kontrol ederek yapabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki önerileri benimsemelisiniz:
Eğer fazla kilonuz varsa zayıflayın.Kilo verdiğinizde kalbinizin yükü de azalır ve sıklıkla kan basıncınız da düşer. Diyet yaparken alkollü içeceklerden uzak durun, çünkü bunların besleyici değeri yoktur ve kalorileri yüksektir.
Düzenli egzersiz yapın.Fiziksel aktivite azlığı yalnızca sizi şişmanlatmakla kalmayıp kalp krizi ve inme riskini de artırır. Düzenli egzersiz, her gün 30–60 dakika süre ile yapılan orta-ağır şiddette egzersiz, şeklinde tanımlanmaktadır.
Sigarayı bırakın.
Yediğiniz tuz miktarına dikkat edin.Tansiyon açısından alınması önerilen günlük tuz miktarı maksimum 5-6 gram’dır. Sofrada tuzluk bulundurmamak, yemeklere az salça koymak ve aşırı tuzlu gıdalardan kaçınmak yapılması önerilen ilk adımlardır. Gerekli durumlarda doktorunuz daha fazla tuz kısıtlaması önerebilir.