Son Konu

Yuksek Yuksek Tepelere Ev Kurmasınlar turkusunun hikayesi

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Yuksek Yuksek Tepelere Ev Kurmasınlar turkusunun sozleri

Bu oyku Malkara koylerinden alınmış olup belli bir kişinin dilinden yazıya gecirilmiş değildir Cevrede herkes tarafından bilinen bir oykudur Soylentiye gore, cok eskiden koyun birinde Zeynep isimli cok guzel bir kız vardır Onaltıya yeni bastığında Zeynep'i koylerindeki bir duğunde aşırı (yabancı) koylerden gelen Ali isimli bir genc gorur Ali Zeynep'i cok beğenir ve koyune donduğunde kızın babasına hemen gorucu gonderir Zeynep'i Ali'ye verirler Kısa bir zaman sonra duğunleri olur Ali, Zeynep'i alıp aşırı koyune goturur

Zeynep'in gelin gittiği koy ile kendi koyu arası uc gun uc gece ceker Bu kadar uzak olduğundan dolayı Zeynep, anasını babasını ve kardeşlerini tam yedi yıl goremez Bu ozlem Zeynep'in yureğinde her gun biraz daha buyuyerek dayanılmaz bir hal alır Koyun buyuk bir tepesinde bulunan evinin bahcesine cıkarak kendi koyune doğru donup icin icin kendi yaktığı turkuyu mırıldanır ve gozleri uzaklarda sıla ozlemini gidermeye calışırmış

Oysa kocası, Zeynep'in bu ozlemine pek aldırış etmez Kaldı ki eski sevgisi de pek kalmadığından kendini fazlaca horlamaya, eziyet etmeye başlar Sonunda bu ozlem ve kocasının horlaması Zeynep'i yataklara duşurur

Gun gectikce hastalığı artan Zeynep'in duzelmesi icin, koyden gelip gidenler de anasının babasının cağrılmasını salık verirler Başka care kalmadığını anlayan Zeynep'in kocası da anasına babasına haber vermeye gider Altı gun altı gecelik bir yolculuktan sonra bir akşam ustu Zeynep'in anası babası koye gelirler, Zeynep'i yatakta bulurlar Perişan bir halde Zeynep hala turkusunu mırıldanmaktadır Aynı turkuyu anasına babasına da soylemeye başlar Cevresindeki butun koy kadınları duygulanıp goz yaşı dokerler Annesi fenalıklar gecirir ve bayılır

Zeynep hasretini giderir, giderir ama artık cok gec kalınmıştır Bir daha onmaz, sonu olumle biter Herkes Zeynep icin goz yaşı doker İşte o gun bu gundur bu turku ayrılığın turkusu olarak soylenip durur

Yuksek yuksek tepelere ev kurmasınlar
Aşrı aşrı memlekete kız vermesinler
Annesinin bir tanesini hor gormesinler

Ucan da kuşlara malum olsun ben annemi ozledim
Hem annemi hem babamı hem koyumu ozledim

Babamın bir atı olsa binse de gelse
Annemin yelkeni olsa ucsa da gelse
Kardeşlerim yolları bilse de gelse

Ucan da kuşlara malum olsun ben annemi ozledim
Hem annemi hem babamı hem koyumu ozledim

Üst Alt