Son Konu

Yurtdışından alınan telefonların pasaporta imei kaydı nasıl yapılır?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
42
Puanları
48
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Yurt dışından satın alınan telefonlar, çok daha uygun fiyatlarla alınmaktadır. Bu nedenle birçok kişi telefon alırken yurt dışını tercih etmektedir. Ancak bu telefonların da ülkemizde kullanılabilmesi için kayıt ettirilmesi gerekir. Bu yazımızda yurt dışından alınmış telefonların pasaporta nasıl kayıt ettirilebileceğini detaylı şekilde anlatacağız.



Cep telefonu günümüzün vazgeçilmezleri arasında. Her gün yeni bir model piyasada yerini alıyor. Bununla birlikte telefon fiyatları ise el yakıyor. Çok pahalı olan modelleri ülkemizde almak yerine birçok kişi yurt dışından almak ya da getirtmeyi düşünüyor. Bunun en büyük nedeni ise, yurt dışında telefonların ülkemize göre çok daha uygun fiyatlarla satılıyor olması.

Yurt Dışından Alınan Telefonlar Ülkemizde Kullanılabilir mi?





Yurt dışından çok daha uygun fiyata alınan cep telefonlarını elbette ülkemizde kullanmak mümkün. Ancak bu kullanım için bazı işlemler gerekiyor. Yurt dışından telefon alan bir kişinin bu telefonu ülkemizde kullanabilmesi için mutlaka pasaportuna kaydettirmesi gerekiyor. Ücretli olan bu işlem için telefona IMEI kaydı yapılması gerekiyor. IMEI kaydı olmayan bir telefon, belirli bir süre kullandıktan sonra Türkiye kullanımına kapatılıyor. Alınan telefonun kapanmaması için mutlaka kayıt işleminin gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Yurt Dışından Alınan Telefonun Kaydı için Gerekli Şartlar Nelerdir?



Yurt dışından alınmış olan bir cep telefonunun ülkemizde kaydı için 120 günlük süre bulunuyor. Bu süre içerisinde telefonu alan kişi pasaportu üzerine telefonu kayıt ettirebiliyor. Herkesin pasaporta 3 yıllık sürede bir kere telefon kaydettirme hakkı bulunuyor. Alınmış olan bir telefon 120 günlük süre içerisinde pasaport üzerine kayıt ettirilmez ise kişinin telefonu kullanabilmesi için tekrar yurt dışına giriş çıkış yapması gerekiyor.

Alınan telefonun pasaporta kayıt edilmesi için kişiye ait pasaporta son 3 yıl içerisinde başka bir cihazın kayıt ettirilmemiş olması gerekmektedir. Bununla birlikte kişinin pasaportunu son 4 ay içerisinde kullanmış ve Türkiye’ye giriş yapmış olması da aranan şartlar arasındadır.

Yurt Dışından Alınan Telefon Pasaporta Nasıl Kayıt Ettirilir?

Ülkemiz yasalarına göre yurt dışından alınmış bir cep telefonu pasaport sahibi tarafından e – devlet üzerinden ya da abone kayıt merkezlerinden katır ettirilebiliyor. Abone kayıt merkezlerinde kişiden pasaportu ile birlikte kayıt ücreti talep ediliyor. Bu ücretin ödenmesinin ardından telefonun ülkemizde kullanılmak üzere IMEI kaydı yapılıyor. Telefonu alan kişinin kaydı kendi pasaportu üzerine yaptırması gerekiyor.

Yurt Dışından Alınan Telefonun Kayıt Harcı Ne Kadardır?

Yurt dışından alınmış ve pasaporta kayıt ettirilecek olan cep telefonunun güncel kayıt ücreti 618.60 TL olarak bilinmektedir. Telefon sahibi kayıt sırasında pasaportunu verdikten sonra bu ücreti de ödemek zorundadır. Ödemesi yapılmış olan telefon, kişinin pasaportu üzerinden IMEI kodu ile birlikte sisteme eklenir ve ülkemizde kullanıma açılır.

Telefonun IMEI Kodu Nasıl Öğrenilir?

Her telefonun kendisine özel bir IMEI kodu bulunmaktadır. Telefon kayıt sırasında bu IMEI kodunun mutlaka bilinmesi gerekir. Telefonun IMEI kodunu öğrenmek için *#06# tuşlayıp arama yapmak yeterli olacaktır. Bu işlemin sonucunda telefonun IMEI kodu öğrenilebilir. Telefonun IMEI kodu aynı zamanda cihazın seri numarasıdır.

Telefon Kayıt Ücreti Nereye Yatırılır?

Yurt dışından alınmış olan cep telefonunun ülkemizde kaydı için yatırılacak ücret için bazı bankalar belirlenmiştir. Pasaporta kayıt ücretinin yatırılacağı bankalar şunlardır;

Halkbank
Vakıflar bankası
Denizbank
ING bank
HSBC bank
Şekerbank
Garanti bankası
Ziraat bankası
Türkiye İş bankası
Telefonun e – Devlet Üzerinden Kaydı Nasıl Yapılır?

Abone merkezlerine gitmeden e – devlet üzerinden telefon kaydı yaptırmak isteyenler, sahip oldukları e – devlet hesabına giriş yaptıktan sonra telefon kaydettirme bölümünden başvuruda bulunmalıdır. Başvuru sonucunda telefon kaydı 1 – 2 hafta içerisinde gerçekleştirilecektir. Kayıt başvurusunun ardından turkiye.gov.tr adresi üzerinden IMEI sorgulaması yapılarak cihazın kayıt durumu takip edilebilir. Telefonunu e – devlet üzerinden kayıt ettiren bir kişi buna rağmen telefonunun kapanacağına dair bir mesaj alırsa mutlaka Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ nu aramalıdır.
 
Üst Alt