Yusuf siyah sacları, yeşil gozleriyle etrafındaki buyuklerinin buyuk sevgisini ceken guzel bir cocuktu Her goren guzelliği karşısında etkilenir ve Maşallah diyerek Allah'ın adını yuceltirdi Kucuk yaşından beri gorduğu bu buyuk ilgi ve insanların ona bakarak Allah'ı tesbih etmeleri Yusuf'u cok sevindirir ve o da kendisini boyle yaratan Allah'a cok şukreder ve dua ederdi Yusuf etrafındaki butun yaratılmış canlılara dikkat eder ve tumunun guzelliği ve ceşitliliği karşısında Allah'ın ne kadar ustun bir guc sahibi olduğunu duşunurdu Bir gun okuldayken arkadaşlarından biri Yusuf'a hayvanat bahcesine gittiğini ve orada hayranlık uyandıracak derecede guzel tuyleri olan bir kuş gorduğunu anlattı Yusuf bu bilgiden buyuk bir heyecan duyarak okul cıkışı hemen annesiyle beraber hayvanat bahcesine gitti Adının tavus kuşu olduğunu oğrendiği bu kuşu gormek icin sabırsızlanıyordu
Yusuf hayvanat bahcesinde tavus kuşunu gorduğunde gozlerine inanamadı Bu derece etkileyici guzellikte bir kuşu ilk defa goruyordu cunku Uzun kuyruk tuyleri, muhteşem desenleri, renklerindeki canlılık ve uyum gercekten cok etkilemişti Yusuf'u Yusuf bu olağanustu guzellik karşısında hemen Rabbini duşundu ve yaratışındaki mukemmelikten oturu Allah'ın yuceliğini zikretti Allah'a boyle muhteşem bir canlı yarattığı ve onu kendisine gosterdiği icin şukretti Ardından heyecanla tavus kuşuyla konuşmaya başladı:
Yusuf: Maşallah ne kadar da guzelsiniz!
Tavuskuşu: Bizi yaratan Allah'a hamdolsun Biz erkek tavuskuşları, dişilerimizde olmayan bir ozellik olarak bu muhteşem kuyruğa sahibiz Başımız ve boynumuz gorduğun gibi mavidir Kuyruğumuzdaki telekadlı tuylerimiz yaldızlı yeşil renkli olup uclarında da bu mukemmel sanatı tamamlayan yuvarlak benekli gorduğun bolum bulunmaktadır
Yusuf
imagesyusufilesuslutavuskusu5add1abc66095
Yusuf: İnsanlar sana baktıkları zaman seni yaratanın Allah olduğunu hemen hatırlıyorlar değil mi?
Tavuskuşu: Evet genellikle hatırlıyorlar Ama bazı insanlar senin gosterdiğin tepkiyi gostermiyor Yani kuyruğumun guzelliğinden etkilenmeyen yok ama insanların tepkileri farklı oluyor Bazıları bu guzelliğin benim kendimden olduğunu zannediyor Oysa ben bu guzelliği kendi kendime yapmadım Benim boyle bir kabiliyetim hic yok Hatta bulunduğum yerde ayna bile yok Yani kendimi sizin beni gorduğunuz gibi dışardan bile goremiyorum Soylemek istediğim beni tum bu ozelliklerimle yaratan Allah'tır Ama bazı insanlar bunun farkına varamıyor Oysa yapmaları gereken beni yaratanın Allah olduğunu duşunup, bu buyuk gerceği farketmeleridir
Yusuf: Cok haklısın Tum guzelliklerin sahibi, herşeyi ozel olarak bir hikmetle yaratan Allah'tır Allah bizleri gaflete duşmekten ve onun delillerini gorememekten korusun inşallah