morfeus
Yeni Üye
Vakti güzel yönetme hüneri doğuştan gelen ya da okulda öğretilen bir şey değil maalesef. Fakat gerek iş hayatı gerek ferdî hayatlarımızda fark yaratmamızı sağlayan özelliklerden biri. Yalnızca verimlilik açısından değil, gerilimi azaltması sebebiyle akıl sıhhatimizi da etkileyen bir öge. Gerilimli bir işiniz varsa ve üstüne bir de “Zamanımı uygun kullanamıyorum” telaşına kapılmaya meyilliyseniz işler düzgünce sarpa sarabiliyor.
Salgın sebebiyle konuttan çalışma sistemine geçenlerden misiniz? Şayet olağanda bilgisayar başında ağır biçimde çalışmaya alışık değilseniz vakti nasıl yöneteceğinizi bilemeyip uzuuuun saatler sandalye zirvesinde bilgisayara bakmak zorunda kalmış olabilirsiniz. Bu noktada vaktinizi daha verimli kullanmanızı sağlamayı vadeden çeşitli Chrome eklentileri işinize yarayabilir.
Google Chrome için vakit idaresi eklentileri:
- Focus To-Do
- Forest
- Momentum
- StayFocusd
- StretchClock
- The Great Suspender
- Just Read
- Noisli
Pomodoro tekniğini duymuş muydunuz? Francesco Cirillo tarafından bulunan teknik, 25 dakika çalışma ve 5 dakika orta verme formunda bir çalışma tekniği. Bu çalışma tekniğinden ilham alan eklenti, 25 dakikalık bir zamanlayıcı tutup vakit dolduğunda size haber veriyor ve 5 dakikalık molanızı başlatıyor. Aslında çok kolay bir eklenti lakin oldukça tanınan.
Focus To-Do eklentisi nasıl kurulur?
- Adım #1: Buraya tıklayarak eklentiyi Chrome’a ekleyin.
- Adım #2: Eklentiler > Focus To-Do Pomodoro Timer & To Do List eklentisini seçin.
- Adım #3: Bir hesap oluşturun. Açılan ekranda sol alt köşedeki butonu kullanarak proje ekleyebilirsiniz.
- Daha sonra o projenin içine vazifeler de ekleyebiliyorsunuz.
- Başlat butonuna basınca zamanlayıcı çalışıyor.
- 25 dakika dolunca da 5 dakikalık molanız başlıyor.
- Eklentinin ayarlar kısmına girince farklı özellikler de göreceksiniz.
Bilgisayar başındayken “dur bir Facebook’ta dolanayım” “Facebook’a baktım Instagram eksik kalmasın” “Girmişken bir de Twitter’a girip gündeme bakayım” diye diye dikkati dağılanlardan mısınız? O vakit Forest eklentisi işinize yarayabilir. Bu eklenti, muhakkak sitelerden 30 dakika boyunca uzak durmanıza yardımcı oluyor. Eklentiyi kurarken vakit öldürmenizin en olası olduğu web sitelerini “Engellenenler” listesine ekleyebiliyorsunuz.
Forest eklentisi nasıl kurulur?
- Adım #1: Buraya tıklayarak eklentiyi Chrome’a ekleyin.
- Adım #2: Eklentiler kısmından Forest’ın yanındaki iğne işaretine tıklayarak pinleyin.
- Adım #3: Engellemek istediğiniz web sitesine girip eklentiyi açın ve sağ köşedeki + işaretine basın. 25 dakikalık geri sayım başlayacak ve tohumunuz ağaca dönüşme sürecine girecek.
- Engellediğiniz siteye girmeye çalışınca ekranda “Ağacınız hala büyüyor…” yazısı ve geri sayımı göreceksiniz.
Tarayıcı açılır açılmaz yapılacaklar listesini gösterip motive eden Momentum:
Momentum, üç milyondan fazla kullanıcısı olan tanınan bir Chrome eklentisi. Eklenti, olağan tarayıcı sekmenizi şahsileştirilmiş bir panelle değiştiriyor. Böylelikle sizi güzel bir görünüm fotoğrafı, yapılacaklar listesi, şahsileştirilmiş hava durumu raporunuz ve ilham verici alıntılar karşılıyor. Şayet bilgisayarı açıp harıl harıl çalışmaya başlamadan evvel şöyle bir içinize dönüp derin nefes almayı seviyorsanız Momentum hoşunuza gidebilir.
Her bir gün için temel bir emel belirlemenizi isteyen eklenti, kendinize küçük amaçlar koyup sistemli ilerlemenizi sağlıyor. Ayrıyeten eklentide bir de “denge modu” var. İş ve şahsî vakit ayrımı yapmayı kolaylaştıran bu mod, molalarda dikkatinizi dağıtabilecek özellikleri otomatik olarak gizliyor.
Momentum eklentisi nasıl kurulur?
- Adım #1: Buraya tıklayarak eklentiyi Chrome’a ekleyin.
- Adım #2: Eklentiler kısmına gelip Momentum’u seçin.
- Adım #3: Eklenti evvel isminizi sonra e-posta adresinizi soracak. Daha sonra bir şifre talep edecek. Artık Chrome’u açtığınızda karşınıza üstteki üzere bir art plan gelecek.
Bu eklenti, vakit idaresi uğraşlarınıza köstek olan sitelerde vakit öldürmenizi engellemek için daha çarpıcı tedbirler alıyor. Hangi sitede ne kadar vakit geçireceğinizi belirleyip kendinize vakit sonu koyuyorsunuz. O hududu doldurunca eklenti o gün için siteyi engelliyor. Ayrıyeten kendi belirlediğiniz sitelere kendi belirlediğiniz günlerde yasak koyabiliyorsunuz. Mesela “pazartesi günü hiç Instagram’a girmeyeceğim” diyorsanız o günü büsbütün engelliyorsunuz. Biraz zalimce tahminen lakin bazen bu türlü sert tedbirler gerekiyor.
StayFocusd eklentisi nasıl kurulur?
- Adım #1: Buraya tıklayıp eklentiyi Chrome’a ekleyin.
- Adım #2: Bir web sitesi açın (mesela Facebook); Akabinde Eklentiler > StayFocusd’a tıklayın.
- Kırmızı “Block this entire web site” yazısına tıklayınca o site 10 dakikalığına kilitleniyor.
İdman ve mola vakitlerini hatırlatan StretchClock:
Bu eklenti, tarayıcı sekmenizde çalışıp size uygun vakitlerde esneme yapmanız için hatırlatıcı gönderiyor. Eklentinin geri sayımı sıfıra ulaştığında karşınıza masada terlemeden, üstünüzde ekip elbise varsa bile yapabileceğiniz kolay antrenmanlar çıkıyor. Her seferinde ne kadar antrenman yapacağınızı seçebiliyorsunuz (birkaç kolay esneme hareketi ya da yarım saatlik ofis yogası gibi). Bilhassa masa başında uzun saatler geçirip hareketsizlikte sıkıntı yanan ofis çalışanlarına birebir.
StretchClock eklentisi nasıl kurulur?
- Adım #1: Buraya tıklayarak eklentiyi Chrome’a ekleyin.
- Adım #2: Eklentiler > StretchClock’u pinleyin. Eklentinin ikonunda gördüğünüz sayı, bir sonraki molaya kaç dakika kaldığını gösteriyor.
- Vakit dolduğunda eklenti size çeşitli kısa antrenman görüntüleri gösteriyor.
Şayet çalışırken milyon tane sekme açanlardansanız bu eklenti işinize yarayabilir. The Great Suspender isimli eklenti, art planda çalışarak o anda faal olarak kullanmadığınız sekmeleri askıya alıyor (kapatmıyor). Bilgisayarın hafızası ve o sekme tarafından kullanılan işlemci rahatladığı için bilgisayarınız daha süratli çalışıyor.
The Great Suspender eklentisi nasıl kurulur?
- Adım #1: Buraya tıklayarak eklentiyi Chrome’a ekleyin.
- Adım #2: Bir websitesi açıp (mesela Facebook) akabinde; Eklentiler > The Great Suspender’a tıklayın.
- Eklenti o web sitesini askıya alıyor.
- Olağana çevirmek için sayfayı yenileyebilir ya da tıpkı ekrana tıklayabilirsiniz.
İnternet, okumaya ve izlemeye paha içeriklerle dolu bir derya. Fakat karşımıza kaliteli bir içerik çıkan her an o içeriğin hakkını veremiyoruz elbette. Bu noktada Pocket eklentisi işinize yarayabilir. Beğendiğiniz içerikleri daha sonra incelemek üzere eklentiye kaydediyorsunuz. Böylelikle hem ferdî bir kütüphane yaratmış oluyorsunuz hem de çalışırken dikkatiniz öteki taraflara kaymıyor.
Pocket’ın vadettiği okuma deneyimi de oldukça kaliteli, zira bütün aygıtlarınız ortasında senkronize olabiliyor. Bir aygıtta okumaya başladığınız içeriği o an bitiremezseniz daha sonra öbür bir aygıtta kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Oluşturduğunuz kütüphaneye çevrimdışı formda erişebiliyorsunuz. Böylelikle internet harcamamış oluyorsunuz.
Save to Pocket eklentisi nasıl kullanılır?
- Adım #1: Buraya tıklayarak eklentiyi Chrome’a ekleyin.
- Adım #2: Chrome’daki eklentiler kısmına gelip Save to Pocket’ı seçin ve bir hesap oluşturun. Eklentiler kısmına gelip Pocket’ın yanındaki pin işaretine tıklayarak sabitleyebilirsiniz.
- Eklentiler > Save to Pocket > My List kısmında kaydettiğiniz içerikleri göreceksiniz.
Reklamlar, bültene kaydolma kısmı, bir sonraki habere geçme butonu… Bu şekil şeyler bir metin okumaya girdiğimiz web sitesinde dikkatimizi dağıtıyor. Just Read isimli eklentinin hedefi da karşımıza çıkan bu dikkat dağıtıcı ögeleri ortadan kaldırmak.
Save to Pocket eklentisi nasıl kurulur?
- Adım #1: Buraya tıklayarak eklentiyi Chrome’a ekleyin.
- Adım #2: Eklentiler kısmına gelip Just Read’in kenarındaki iğne işaretiyle eklentiyi pinleyin.
- Adım #3: Rastgele bir web sitesinde bir içeriği okurken Just Read eklentisine tıklayınca, içeriğin üstteki üzere sadeleştiğini göreceksiniz.
Bilhassa ofis ortamında ya da gürültülü yerlerde çalışmak zorunda olanların işine yarayabilecek bir eklenti. O an yaptığınız işe daha yeterli odaklanmak için Noisli’yi açıp istediğiniz birkaç ortam sesi kombinasyonu seçiyorsunuz. Mesela yağmur sesiyle yaprak hışırtısı, kahve dükkanındaki konuşma sesleri ve rüzgar sesi, rüzgar sesiyle yanan ateşin çıkardığı çıtırtı...
Noisli eklentisi nasıl kurulur?
- Adım #1: Buraya tıklayarak eklentiyi Chrome’a ekleyin.
- Adım #2: Eklentiler kısmına girip Noisli’yi seçin ve bir hesap açın
- Adım #3: Giriş yaptıktan sonra karşınıza üç seçenek çıkacak, uygun olanı seçin Productivity (verimlilik),
- Random (rastgele),
- Relax (rahatlama).