Kutsal bir kitap olan Zebur hangi dine aittir ve hangi peygambere indirilmiştir? Bu sorular eşiliğinde Zebur hakkında pek çok bilgiye yer vereceğiz.
Zebur’un Anlamı Nedir?
İnsanlığa indirilmiş olan ve dört büyük kitaptan biri olan Zebur kelimesi anlam itibari ile “parça, yazılı şey ve kitap” gibi anlamlara gelmektedir. Yüce Mevla’mız tarafından Hazreti Davud (a.s) gönderilmiştir. Yüce Allah’u Teala ayeti kerimede şöyle buyurmuştur:
“Rabbin göklerde ve yerde olanları en iyi bilendir. And olsun ki; biz Peygamberlerin kimini kiminden üstün kıldık. Davud’a da Zebur verdik.”
(İsra Suresi, 17/55)
Hazreti Davud (a.s)’a gönderilen Zebur kaynaklarımızda Mezmurlar ve Mezamir ismi ile anılmaktadır. Sözlükte Mezmur isminin anlamı şu şekildedir:
Kavalla söylenen ilahi .
Hazreti Davud’a inmiş olan kutsal kitap Zebur’un her bir suresine verilen isim.
Kaynaklarımızda Zebur’un bu ismi almasının nedeni, içeriğinde halkın hilâfına ( zıddına, tersine, aksine) olan mevzulardan meneden konuların yer alması gösterilmektedir. (Fahreddin er-Râzi, Mefâtihu’l-Gayb, Ankara, 1990, VIII, 417).
Zebur Hangi Peygambere İndi? Zebur Hangi Dine İnmiştir?
Yukarıda yer verdiğimiz ayeti kerimeden de anlaşıldığı üzere Zebur kitabının Hazreti Davud (a.s.) indirildiği açık bir şekilde biz insan oğluna bildirilmektedir. Bu hakikati destekleyici olarak da Hazreti Peygamber Efendimiz bir hadis i şerifinde, Zebur adlı kutsal kitabın ehli kitaba indirildiğini ve onlar tarafından okunduğunu haber vermiştir. (Buhari, Teyemmüm, 6)
Yüce Mevla’mız tarafından Hazreti Davud aracılığı ile İsrail oğullarına doğru yolu göstermek için nazil olan Zebur kitabının gerçek aslı İbranice lisanında yer almaktadır. Eski kaynaklar da belirtildiği üzere Zebur’da yer alan kutsal metin manzum şeklindedir. Zebur’un içeriğinde genellikle Hazreti Davud’un yüce Allah’u tealaya yakarışları bulunmaktadır.
Yahudi kavminin, “Tevrat kitabından sonra kitap gelmeyecektir” yolundaki düşüncelerinin Zebur’un Hazreti Davud’a gelmesiyle yanlış olduğu anlaşılmıştır (Elmalılı, Hak Dini Kur’an Dili, İstanbul 1938, IV, 3081). Buradan da anladığımız üzere Zebur kitabı
Şüphe yok ki kutsal kitaplardan biri olan Zebur Yüce Allah (c.c) tarafından yeryüzüne ve insanlığa indirilmiş kutsal bir kitaptır. Bu açıdan, Allah’tan (c.c) Hazreti Davud’a indirildiği şekliyle Zebur’a inanmak, İslam dinine imanın gereklerinden biridir.
Günümüzde Zebur’un bahsettiğimiz orijinal metni mevcut bulunmaktadır. Bu günde yer alan Kitabı Mukaddes içerisinde, Ahdi Atik bölümünde Mezmurlar adı altında yer alan kitap, ne yazık ki insanlar tarafından birçok müdahaleye uğrayarak değiştirilmiştir.
Kutsal Kitap Zebur Hristiyanlık inancının yayılması sonrasın da Latince diline çevrilmiştir. Günümüz de Yahudiler ve Hıristiyanlar yapmakta oldukları ayinlerde Zebur’u okumaktadırlar. Bilhassa Hıristiyanlar ayinlerinde Zebur’dan seçilmiş bölümler okumayı ihmal etmemektedirler.
Peygamberimiz Duasında Zebur’u Anmıştır
Kaynaklarımızda Hazreti Peygamber Efendimizin sadık dostu Hazreti Ebu Bekir’e öğrettiği bir dua yer almaktadır. Peygamber Efendimiz Hazreti Ebu Bekir’e şu şekilde dua etmesini tavsiye etmiştir.
Allah’ım! Peygamberin Muhammed hürmetine, Davud’a inen Zebur hürmetine…” Bu şekilde yer alan dua şu kaynaklarımızda yer almaktadır. (el Gazalî, İhya, çev. A. Serdaroğlu, İstanbul, 1974, I, 913).
İslam Dininde Zebur’a İman
Zebur hangi dine mensuptur konusunda tam bir bilgi olmamakla birlikte hem Hıristiyanlar, hem de Yahudiler arsında önem görmüştür. Günümüzde ise Zebur’da yer alan mevcut bilgiler hakkında bir Müslümanın olması gereken tutumunu şöyle ifade edebiliriz.
Bir Müslüman için Zebur da yer alan bilgiler, Kuran ve sahih hadislerdeki bilgilere uyuyor ise kabul edilmeli, aksi halde uymuyor ise reddedilmelidir. Pek, yer alan bilgiler Kuranı Kerimde ve hadislerde yer almıyor ise ne yapmalıyız?
Bu bilgiler İslam dininin temel prensiplerine ters düşmüyor ise Hazreti Peygamber Efendimizin şu hadisi şerifinde ki tavsiyesi doğrultusunda hareket edilmelidir:
“Ehl-i Kitabı tasdik de etmeyin, tekzip de (yalanlamayın). “Biz Allah’a ve bize indirilenlere iman ettik” deyin.” (Buhârî, Tefsîr, 13)
Kutsal kitapların ikincisi olan Zebur, yüce kitabımız Kuranı Kerimde üç ayrı ayette yer almaktadır. Bu ayetler şu şekildedir:
﴾163﴿ Biz Nuh’a ve ondan sonra gelen peygamberlere vahyettiğimiz gibi sana da vahyettik. Ve İbrahim’e, İsmail’e, İshak’a, Yakub’a , torunlara, İsa’ya, Eyüb’e, Yunus’a, Harun’a ve Süleyman’a vahyettik. Davûd’a da Zebur’u verdik. (Nisa, 4/163(
﴾55﴿ Göklerde ve yerde olanları en iyi bilen senin rabbindir. Doğrusu biz peygamberlerin kimini kiminden üstün kıldık; Davud’a da Zebur’u verdik. (İsrâ,17/55)
﴾105﴿ Andolsun zikirden sonra Zebur’da da, “Yeryüzü iyi kullarıma kalacaktır” diye yazmıştık. (Enbiya, 21/105)