Zihinsel engellilere eğitim
Zihinsel engellilik kalıcı olsa da verilen ozel eğitim ve oğretimle bu en aza indirilebilir Erken teşhisle birlikte tedaviye başlanırsa zihinsel engelli cocuklarda onemli gelişmeler gorulebiliyor
Zihinsel engellilik kalıcı olsa da verilen ozel eğitim ve oğretimle bu en aza indirilebilir Erken teşhisle birlikte tedaviye başlanırsa zihinsel engelli cocuklarda onemli gelişmeler gorulebiliyor Bunun icin annebabaya buyuk sorumluluk duşuyor Cocuğun gelişimlerinin iyi takip edilmesi gerekiyor
Her annebaba sağlıklı, normal gelişen bir cocuğa sahip olmak ister Ne var ki genetik ve cevresel nedenlere bağlı olarak sağlık sorunları ve engellilikleri olan bircok cocuk vardır Bunların icinde annebaba tarafından belki de nedenleri ve baş etme şekli en az bilineni zihinsel engelliliktir Zihinsel engellilik; 18 yaşından once ortaya cıkan, zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde icinde yaşanılan toplumla belirgin derecede farklılıklar gorulen yetersizlik durumudur
Zihinsel engellilik hayat boyu surer mi? Zekanın normalin belirgin derecede altında olması şeklinde kendisini gosteren zihinsel engellilik, hayat boyu surmesi gereken bir engellilik değildir Bilhassa hafif ve orta derecede olanlar ozel eğitim ve gerekirse tedavi ile normal bireyler haline gelebilirler Bazı bireylerde ise zihinsel engellilik buyuk olcude kalıcıdır Bu bireylerin de engelliliğin duzeyine ve sebebine bağlı değişmekle beraber buyuk bir kısmının ozel eğitim ve meslek edindirme programları ile hayata uyum gostermeleri, meslek sahibi olmaları mumkundur Zihinsel engellilerin de diğer engelliler gibi istihdam hakları vardır
Zihinsel engelliliğin ilk belirtileri nelerdir? Zihinsel engellilerde sıklıkla gorulen bazı belirtiler şunlardır: Daha bebeklikten itibaren goz kontağında, başı dik tutma, emme gibi ilk bebeklik davranışlarında sorunlar, daha sonra oturma, kalkma, emekleme ve yurumenin diğer cocuklara gore daha gec olması, daha gec konuşması veya konuşmasında sıkıntılar olması, oğrendiklerini cabuk unutması Hatırlamada zorlukları olması, alışverişte, para hesabında zorlukları olması, sosyal kurallara uymada sıkıntısı olması, problem cozmede veveya mantıklı duşunmede sıkıntısı olması
Zihinsel engelliliğe neler yol acar? Zihinsel engelliliğe yol acan nedenlerden bir kısmı genetik iken bir kısmı anne veya cocuk tarafından gecirilen enfeksiyon hastalıklarına bir kısmı kaza ve travmalara, bir kısmı da olumsuz cevre şartlarından kaynaklanan ihmal ve yoksunluklara bağlıdır Metabolik bozukluklar, beyin hasarları, epilepsi ve zehirlenmeler zihinsel engelliliğin en cok bilinen nedenleridir Beslenme bozuklukları, sevgi ve ilgi yoksunluğu da zihinsel işlevlerde bazen kalıcı bazen de gecici geriliklere yol acmaktadır
Aileler uzmanlarla işbirliği yapmalı
Sorunun tespiti surecinde ilk yetkili kişiler annenin doğum oncesi takibini yapan kadın doğum uzmanı ve doğum sonrası sağlık kontrolu ve gelişim takibini yapan cocuk doktorudur Annebaba ve diğer aile uyelerinin bu surecte bir arada hareket etmesi gerekir
Yonlendirme onemli: Tedavi surecinden ayrı olarak ailenin cocuktaki zihinsel yetersizlik sorununun tespiti ve tespitten sonraki daha ileri araştırmalar icin universite hastaneleri, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı rehberlik araştırma merkezleri gibi doğru kurumlara yonlendirilmesi gerekmektedir
Erken tespit olumsuz etkileri azaltır: Zihinsel engellilerin bir kısmı bilhassa okuloncesi cağda tespit edildiklerinde normal bireyler haline gelebilmektedir Bircoğu ise zihinsel engellilik ortadan kalkmasa da doğru tedavi eğitim ve rehabilitasyonla hayata uyumlu hale getirilebilmektedir Bu cercevede 3 yaş oncesinde erken goruşme programları, oneriler ve erken tedavi programları kritik gelişim evrelerinde problemin olumsuz etkilerini azaltmaktadır