Son Konu

Prof. Dr. Ceyhan: '17 Günlük Süreç 'Tam Kapanma' Değildi, Ters Tepebilecek Tedbirler Var'

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-9bde03944ea626f09b1b81a47a1407b43768bfb2.jpg


Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Şu anda önlemler, hastalığı denetim etme açısından aşılamadan daha kıymetli. Bazen zıt tesir yapabilecek kısa vadeli, hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamalarının devam ettiğini görüyoruz. En büyük sorun olan, bulaş kaynağı olan iş yerlerine yönelik tedbirler önemli” dedi.






Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 17 günlük sürecin 'tam kapanma' olarak nitelendirilemeyeceğini belirtti.

Ceyhan, "Tam kapanmadan çok uzak bir kısıtlama devri geçirdik. Bu kısıtlamada bir kazanım elde ettiysek ve şayet dikkatli davranmazsak bu kazanımları kaybedebiliriz. Kısa müddette birkaç haftada vakalar tekrar artmaya başlar" diye konuştu.


‘Bulaş kaynağı olan iş yerlerine yönelik tedbirler önemli’



1 Haziran'a kadar uygulanacak önlemleri çok tesirli bulmadığını söyleyen Ceyhan, "Hatta bazen ters etki de yapabilecek kısa vadeli, hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamalarının devam ettiğini görüyoruz. Bunun şöyle olumsuz bir tarafı var; bu meskenlerin çok büyük bir çoğunluğunda işe gidip gelen beşerler var, hasebiyle bunlar işe gidip orada virüsü alıp meskene getiriyor ve dışarı çıkmadıkları için kapalı ortamda kalıyorlar. Kapalı ortamda çok daha kolay bulaştırıyorlar birbirlerine. En büyük sorun olan, bulaş kaynağı olan iş yerlerine yönelik tedbirler önemli" dedi.

'İlk evvel okulları açabilirdik'



Olağanlaşma süreci kapsamında birinci evvel okulların açılabileceğini kaydeden Ceyhan, şunları kaydetti:"Berberler, kuaförler ve restoranlar da olağan kurallara uymak kaydıyla açılabilir. Masalar ortasına en az 2 metrelik aralık bırakmak kaydıyla, havalandırmaları denetim edilerek açılabilir. Şu anda önlemler, hastalığı denetim etme açısından aşılamadan daha kıymetli. Aşılamada, yüzde 10-20 ikinci doz aşılamayla direkt tesir göremiyorsunuz, etkiyi yüzde 70-75 aşıladığınızda görüyorsunuz. Mesela iktisadı uygun, kısıtlamaları güzel uygulayabilen, halkı buna ahenk gösterebilen ülkeler için daha yüksek bir sayıda olağanlaşmaya geçebilir; lakin bunları ekonomik olarak dayanma gücü fazla olmayan halkı da buna çok uymayan bir ülkede daha düşük hadiselerde normalleşmeniz lazım, inançlı diyebilmeniz için.”
 
Üst Alt