Son Konu

Baş Ağrısı ve Kırmızı Alarm Durumları!

yasuo

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
84,876
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Baş ağrısı günlük hekimlik pratiğinde en sık karşılaşılan semptomlardan birisidir.Baş ağrısı hastalarının doktora başvurmasının en sık sebeplerinden biridir. Epidemiyolojik verilere göre her insan yaşamının herhangi bir döneminde en az bir kez baş ağrısından yakınmaktadır. Her yıl tüm toplumun %40’ının şiddetli baş ağrısı olur. Baş ağrısının çok yaygın olmasının yanında diğer bir önemli özelliği de, birçok potansiyel sebebinin bulunmasıdır.

Baş ağrıları genel olarak iki alt başlıkta incelenir.

1. Başka bir hastalıktan kaynaklanmayan baş ağrıları;primer ‘birincil 'baş ağrıları : Bu grupta gerilim tipi baş ağrısı ve migren en sıklıkla karşılaştığımız türlerdir. Hekim – hasta işbirliği ile düzenli takiplerle tedavi edilebilecek olan baş ağrısı grubu budur.

2. Beyindeki veya vücuttaki diğer başka bir hastalıktan kaynaklanan baş ağrıları; sekonder 'ikincil' baş ağrıları : Bu grup mutlaka farkedilir farkedilmez bir sağlık kuruluşuna başvuruyu gerektiren baş ağrısı grubudur, kırmızı alarm baş ağrıları bu grup içindedir.

Eğer baş ağrınız

Çok şiddetli ve ani başladıysa ,

- Giderek şiddetleniyor ve geçmiyorsa,

- Hapşırma, ıkınma, cinsel aktivite veya efor ile ortaya çıkıyorsa,

- Kafa travması sonrası ortaya çıktıysa,

- Kol ve bacakta uyuşma, güçsüzlük, görme bozukluğu, konuşma güçlüğü gibi nörolojik semptomlar eşlik ediyorsa,

- Tedaviye rağmen düzelmiyorsa,

- Başınızın hep aynı bölgesinde lokalize ise,

- Yüksek ateş ve uyku hali ile birliıkte ise,

- İleri yaşta yeni başladıysa ,

kırmızı alarm durumuyla karşı karşıyasınız demektir.

Bu bulguların beyin kanaması , beyin tümörü, sinir sistemi infeksiyonu gibi ciddi ve hayati tehlikesi olan hastalıkların habercisi olabileceğini göz ardı etmemeliyiz, ihmal etmemeli, kendi başımıza tedavi etmeye çalışmamalı, mutlaka bir nöroloji uzmanından destek istemeliyiz.     


 
Üst Alt