Son Konu

Ördek etinin faydaları nelerdir? Ördek eti hangi hastalıklara iyi gelir?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
ordek_etinin_faydalari_nelerdir_ordek_eti_hangi_hastaliklara_iyi_gelir_1544268704_1532.png

4000 yıldır tüketilen bilhassa Uzak şark yöresinin vazgeçilmez yemeklerinden biri olan ördek etinin insan sıhhatine yararları olduğunu biliyor muydunuz? Günlük 100 gramı bile vücudun gereksinimi olan vitamin ve mineralleri ziyadesiyle sağlar. Lakin kolesterol içerdiğinden haddinden fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. Pekala ördek etinin yararları nelerdir? Ördek eti hangi marazlara düzgün gelir? Haberin detayında bu soruların detayını sizler için araştırdık.

Eski Yunan medeniyetinden Çin tarihine ve eski Türklerin mutfak kültürüne kadar uzanan ördek eti insan sıhhati açısından hayli kıymetlidir. Bu yüzden kış ayları ile bir arada sonbaharda avlanan ve temizlenen ördek eti sofraların vazgeçilmezi olurdu. İnsan vücudunun günlük gereksinimi olan proteinin yüzde 100'ünü karşılar ve güç verir. Kas ve kemik dokularını tekrar onaran ve kuvvetini artıran ördek eti günümüzde helen köy sofralarının baş tacıdır. Beyaz et arasında tavuk ve kazlardan daha yararlı olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkarılmıştır. İçerdiği uçucu yağ ise vücutta güce dönüşür. Görünüş olarak al olduğundan sığır etiyle karıştırılır. Sıradan ete nazaran lif orantısı yüksek olan ördek etinin yağı kaz etinin yağına nazaran daha azdır. Etinden pastırma yapılır. Başkaca ciğeri de yaygın olarak tüketilir. 

ul6F5_1575814644_486.jpg

ÖRDEK ETİNİN YARARLARI NELERDİR? ÖRDEK ETİ HANGİ MARAZLARA DÜZGÜN GELİR?

- Yüksek ölçüde demir içerdiğinden kandaki kan hücrelerinin sayısını artırarak anemi üzere önemli illetlerin riskini azaltır. 

- Pek çok vitamin ve mineral bakımından varlıklı olan bu et besinlerde nadiren bulunan B3 vitamini olarak bilinen niasindir unsurunu yüksek ölçüde içerir. Bu unsur metabolizmadaki yağı güce çevirerek vücudun yağ tutmasını önler. Başkaca bed kolesterol seviyesini düşürerek kalp ve damar hastalıklarına yeterli gelir. 

- Vücudumuzun protein sentezi için B6 vitaminine gereksinimi vardır. Ördek eti bu muhtaçlığı yüzde 60 karşılar. Bu sayede antikor oluşturarak vücudu illetlere karşı güçlendirir.

CLMl7_1575814671_5446.jpg

- Metabolizmanın daha yeterli çalışması için birtakım enzimlere muhtaçlığı vardır. Bu enzimler sayesinde vücut kilo almaz. Bu enzimler selenyum ve çinko üzere minerallerdir. Selenyum bilhassa tiroid bezlerinin düzgün çalışmasını destekleyerek hormonları istikrarlar. Bu sayede ergenlik geçişlerinde adet devirlerinde ya da hamilelik sürecindeki dengesizliği düzenleyerek daha sağlıklı bir geçiş sağlar.

- Çinko hususu ise bağışıklığı artırarak bağımsız radikallerin sayısını azaltır. Kanser riskini ortadan kaldırmada da tesirli bir mineraldir. Örek eti bu iki mineral bakımından hayli zengindir. 100 gramlık bir ördek eti günlük selenyum ve çinkonun yüzde 60'ını karşılar. 

RoviL_1575814696_4626.png
 
Üst Alt