Son Konu

El Kol Titreşim Hastalığı Nedir?

yasuo

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
84,876
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Kümülatif travma bozukluğu için önemli risk faktörlerinden titreşim doğrudan damar ve sinirlerle alakalı problemlere sebebiyet veren el kol titreşim hastalığına yol açabilir.

El Kol Titreşim Hastalığında ne yaşanır?

Parmaklarımızda hafif renk değişikliği yaşanabilir bu değişim beyazlaşma, el ve el bileğinde ağrı ve hassasiyet, soğuk intoleransı, parmak kaslarında zayıflık, renk bozukluğu görülür.

El Kol Titreşim Hastalığının oluşum süresi nedir?

Hasara sebebiyet verecek uygulama zamanını ve yoğunluğunu önceden tespit etmek kolay değildir ama kümülatif etki söz konusudur. El kol titreşim hastalığı, titreşimin yoğunluğu, tüm gün olması ile ilgili olarak 3 ay gibi kısa bir sürede oluşabilir.

Riskli grupta kimler yer alır?

Yapılan birçok çalışma ışığında iş ortamında kriko, zincir testeresi, yüksek basınçlı hortumlar, çim kesme aletleri, titreşimli testereler kullanan kişilerde bu çalışma sisteminin direkt etkisi görülmektedir. Ayağını kullanarak çalışmak zorunda olanlar, küçük metal atan bileyici kullananlar, ışık kaynakçıları, kaya deliciler ve matbaa ile çalışanlarda el kol titreşim hastalığı daha sık görülür.

Hastalığın tanısı koyma

Tanı için testler yapılır. Test öncesinde kişinin hikâyesi alınır ve ayrıntılı muayene yapılarak da tanı koyulabilmektedir. Her hastalık tanısı için hikâyede meslek sorgusu mutlaka yapılmalıdır. İki nokta ayrımı, vibrasyon algılama testi ve son dönemde kullanılan algılama testi, sinirlerdeki fonksiyon bozukluğunu açığa çıkarmak için aynı zamanda kullanılabilir. EMG dediğimiz sinir ileti çalışmaları el kol titreşim hastalığının ilerlemiş vakalarında duyusal sinir ileti hızında yavaşlamayı ortaya koyar.

Tedavi nasıl yapılır?

Tedavi vibrasyonu yani titreşimi önleyen eldivenler ve titreşimi azaltıcı etkili koruma yöntemleri kullanılmalıdır. Damar genişleten ilaçlar, kan sulandırıcılar, steroid olmayan ağrı kesiciler hastanın şikayetlerinin azaltabilir. Sigara damarlarda daralma yapar, bu sebeple sigarayı bırakmak şarttır. Belirgin adet düzenlemesi yapılmadığı takdirde, vibrasyonun sonlandırılması tek önlem yöntemidir.

El kol titreşim hastalığında klasik tedavi yöntemlerine ek olarak nöral terapi, manuel terapi, kuru iğne gibi alternatif tedavi yöntemleri olarak bilinen tamamlayıcı tedaviler kullanılabilir.


 
Üst Alt