Son Konu

Yapay Zeka, Beklendiği Gibi İnsanları İşlerinden Edecek mi?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
yapay-zek-gercekten-de-insanlari-islerinden-edecek-mi-1561655022.jpg

Bir danışmanlık şirketinin yayınladığı bir raporda işçilerin yapay zekâyla ilgili mütalaaları paylaşıldı. Rapora nazaran emekçilerin %30’u, işlerini teknoloji yüzünden kaybedeceğini düşünüyor. %14’lük bir kesim ise iş değiştirmek zorunda kalacaklarını iddia ediyor. ZipRecruiter isimli bir anket şirketi de bu rapordan esinlenerek 11.000 emekçiyi kapsayan bir anket yaptı.

Ankete nazaran çalışanların %58’i, yapay zekânın birçok iş yerini yok edeceğini düşünüyor. Sonuçlar üzerine anket şirketi, çalışanların dehşetlerinin bölgesinde olup olmadığını açığa çıkarmak için bir araştırma yapmaya karar verdi. Şirketin yeni raporu, bu mülahazalara meydan okuyan sonuçları açığa çıkardı.

974f0eea53b1c1c81421e37fa3cc5e8e7036f55a.png

ZipRecruiter’ın olgu bilimcileri, 50 milyondan ziyade iş ilanı tahlil ettiler. Araştırmaların sonucunda  2018 yılında yapay zekânın yok ettiği iş alanlarının tamı tamına üç katı kadar yeni iş ortamları yarattığı ortaya çıktı. Tüm bunların yanı sıra hâlihazırda yapay zekâdan faydalanan patronlar, tamamıyla otonom bir sistem oturtmak bölgesine, kişileri işe almayı tercih ettiklerini söylediler.

Üretim ve sıhhat üzere bölümlerde uzun devrandır kişiler konumuna robotlar kullanılıyor. Bu durumu ameliyatlar ve otomotiv montajlarında esasen görüyoruz. Tüm bunların yanında ZipRecruiter şirketinin dataları, üretim işlerindeki artışın ve rollerin çeşitliliğinin, aslında beceri gerektiren işlerde bir artış sağladığını gösteriyor.

Yapay zekânın yeni işler ekleme potansiyeli olduğu bir gayri bölümse tarım. Hassas çiftçilik denilen yeni bir iş kategorisi, toprak bileşimi ve nem seviyelerini ölçmek ve gübrenin verimini en üst seviyeye çıkarmak için yapay zekâdan faydalanıyor.

Elbette yapay zekânın gelecekte doğuracağı sonuçları kesin olarak kestirmek şimdilik mümkün değil. Bilirkişiler, yapay zekânın iş yaratma potansiyeline uzun müddet sahip olmayacağını düşünüyorlar.




 
Üst Alt