Son Konu

Türk Telekom'dan önemli fiber hizmeti sözü

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
turk-telekom-fiber-gP4Q_cover.jpg


Türk Telekom CEO’su Ümit Önal ‘Ağustos böceği üzere yüksek ses çıkartmak mekanına karınca gibi’ çalıştıklarını söyleyerek, Türkiye’nin bir ucundan öteki ucuna en yakın rakibinin 7 katı altyapı yatırımı yaptıklarını belirtti.

Önal, yekun 7,5 milyon kilometrelik fiber ağ yatırımı gerçekleştirdiklerini anlatarak, 2020 yılında İstanbul’da altyapısı olmayıp, altyapı talep eden her müşteriye “En geç 1 hafta içerisinde fiber hizmeti ulaştırma sözü” verdi.

Türkiye şu anda sahip olduğu fiber altyapısıyla 5G öncesi büyük bir atılım gerçekleştirmiş oldu. OECD memleketlerinin ortalamaları dikkate alındığında; yüzde 20 seviyesindeki abone fiberleşme orantısıyla Türkiye, bu kategoride ABD, Kanada, İsviçre, Hollanda, Fransa, İtalya, Almanya, İngiltere ve Belçika üzere gelişmiş devletleri artta bırakıyor.

Türk Telekom'dan argümanlı fiber hizmeti kelamı


Türkiye’nin önder muhabere ve teknoloji şirketi Türk Telekom, müşterilerine daima ve kesintisiz hizmet ulaştırmak için gerçekleştirdiği altyapı yatırımlarıyla memleketimizin teknolojik dönüşümüne büyük ek sağlıyor. Türkiye’deki fiber altyapının yüzde 80’inde imzası bulunan Türk Telekom, yatırımlarıyla 2019 Aralık itibariyle yekunda 303 bin km fiber hat ile 7,5 milyon kilometre fiber ağ uzunluğuna ulaştı. Türkiye’nin dijital varlıklarının kurucusu ve geliştiricisi Türk Telekom’un CEO’su Ümit Önal, şirketin fiber yatırımlarında geldiği son noktayı ve gelecek periyot maksatlarını paylaşmak üzere basın mensuplarıyla İstanbul’da bir araya geldi.

2019 yılının Türk Telekom için nispeten başarılı geçtiğini kaydeden Önal, yılın birinci 9 ayında yüzde 15,6’lık büyüme ve 1,9 milyar TL net kâr ile son 11 yılın gelir artışında rekor kırdıklarını söyledi. Türk Telekom’un bu toprakların ulusal bir kıymeti olduğunun altını çizen Ümit Önal, Türkiye’nin 2023 amaçlarına ulaşabilmesi için çalışmalarını hızlandırdıklarını kaydetti. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, memleketin dijital dönüşümüne son 14 yılda 16,2 milyar dolar yatırım yaptıklarını, dijitalleşmenin olmazsa olmazı fiber altyapılarını ise son 10 yılda 10 kattan ziyade artırdıklarını belirtti.

“Fiber ağımız 7,5 milyon kilometre”

Ümit Önal, “Türk Telekom olarak Türkiye’yi adeta fiber ağlarla ördük. Türkiye’nin 81 vilayetini zaviye bucak sararak, yatırım yapmadık mekan bırakmadık. Fiber şebekemiz ile ulaştığımız hane sayısını son 2 yılda rekor seviyeye eriştirerek, 5 milyonun üzerinde artırmayı başardık. Gururla söylemek isterim ki;Türk Telekom’un fiber hane kapsamasını 2019 Aralık ayı itibariyle 21,7 milyon haneye yükselttik. Bugün altyapımız 303 bin kilometre fiber hat ile 7,5 milyon kilometre fiber ağa ulaştı” dedi. Fiberdeki çarpıcı 7,5 milyon kilometre tabirine de açıklık getiren Önal, “Uluslararası kuruluşlar, memleketlerdeki mevcut fiber altyapıyı; fiberle erişilen hane sayısı, hane fiber penetrasyonu ve abone fiberleşme nispeti üzere, daha akıllıca ve tutarlı sonuçlar veren metriklerle karşılaştırmayı tercih ediyor. Fiber altyapılarıyla ilgili OECD devletleriyle Türkiye arasında bir kıyaslama yapılacaksa milletlerarası muteberliği olan kriterler baz alınmalıdır. Türkiye’de çeşitli kaynaklar tarafından gündeme getirilen yurt dışındaki fiber uzunluk olguları, fiber kabloların içlerinde bulunan tekil kablo uzunluklarının başka münferit hesaplanmasıyla elde ediliyor. Bu halde bir hesaplama yapıldığında Türk Telekom’un devlet genelindeki fiber uzunluğu da 7,5 milyon kilometreye ulaşıyor” diye konuştu. Önal, “Ülkemizin dört bir yanını, yüksek kapasiteli ve süratli internet altyapısıyla ilmek ilmek örüyoruz. En büyük metropolümüz İstanbul’u ele alırsak; İstanbul’da abone fiberleşme orantımız yüzde 76. Türkiye şu anda sahip olduğu fiber altyapıyla çok sayıda OECD memleketini artta bırakarak, 5G öncesi büyük bir atılım gerçekleştirmiş oldu. OECD devletlerinin ortalamaları dikkate alındığında; yüzde %20’lik abone fiberleşme nispetiyle Türkiye, bu kategoride İsviçre, Hollanda, Fransa, Kanada, ABD, İtalya, Almanya, İngiltere, Belçika üzere gelişmiş memleketleri geçmişte bırakıyor” dedi.

“Her gün altyapımıza ortalama 2 bin kilometre fiber ekliyoruz”

Tüm çekişmeli coğrafi koşullarda, yalnızca kârlı mahallerde değil Türkiye’nin her karışında, büyük bir özveriyle çalıştıklarını söz eden Ümit Önal, “Her gün altyapımıza ortalama 2 bin kilometre fiber ekliyoruz. Bu rakam Türkiye’nin en batısından en doğusuna kadar her gün en az bir defa gitmek manasına geliyor. Devletimizdeki fiber altyapının yüzde 80’inde Türk Telekom imzası bulunuyor. Altyapı yatırımı laf konusu olduğunda, en yakın rakibimizin her 5 ünitelik yatırımına karşı biz, 100 ünitelik altyapı erişim yatırımı yapıyoruz. Yalnızca haneye fiber olarak değerlendirdiğimizde, en yakın rakibimizin ayda 5 bin yeni haneye erişim sağlamasına karşılık, biz her gün 10 bin yeni haneye erişim sağlıyoruz. Ağustos böceği üzere yüksek ses çıkartmak bölgesine karınca üzere çalışarak, Türkiye’nin bir ucundan öteki ucuna en yakın rakibimizin 7 katı altyapı yatırımı yapıyoruz. Bu altyapı, Türkiye’nin altyapısıdır. Talep eden her operatör bu altyapıyı kullanabilir. 2018 yılında kesimin tüm oyuncularının mutabakatıyla imzalanmış olan ‘Sabit Elektronik Muhabere Altyapısını Kiralama İş Birliği Protokolü’ çerçevesinde biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Şayet sahiden Türkiye’nin teknolojik refahı önceliklendiriliyorsa, bu gelgelelim 3 şey ile mümkündür. Birincisi ortaya konulan taleplerin türel olması, ikincisi gelen taleplerin ticari bir mantığa dayanması ve üçüncüsü de bu taleplerin rasyonel olmasıdır. Türkiye’nin dijitalleşme sürecinin ivme kazanması ve altyapısının maksimum seviyeye ulaşması lakin; mevcut kurallar çerçevesinde, tüm oyuncular tarafından kabul edilmiş ve imzalanmış ortak altyapı protokolünün aktif formda uygulanmasıyla mümkün olabilir” diye konuştu.

2 yılda 2,2 milyon yeni haneye internet

Yalnızca son 2 yılda fiber hizmet verilebilecek hane sayısını ikiye katladıklarını söyleyen Ümit Önal, yapılan bu yatırımlarla 2 yılda yaklaşık 2,2 milyon yeni haneye internet erişimi sağladıklarını söyledi. Türkiye’nin genişbant hane penetrasyonunu son 2 yılda %47’den %57’ye yükselttiklerine dikkat çeken Önal, öteki yandan da, internet okuryazarlığını artırmaya yönelik Birleşmiş Milletler tarafından örnek gösterilen ‘İnternetle Hayat Kolay’ üzere içtimaî sorumluluk girişimleri ve ‘İnternet Bizden’ başta olmak üzere hesaplı tarifelerle internet penetrasyonunun artmasına ek sağladıklarını açıkladı. Türk Telekom sabit genişbant abonelerinin kişi başı aylık ortalama data tasarrufunun 2014’ten bugüne yüzde 208’lik bir rekor artışla 37 GB’dan 114 GB’a yükseldiğini kaydetti.

“İstanbul’da fiber hizmet taleplerini ‘1 haftada’ karşılayacağız”

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, 2020’de de Türkiye’nin her mahallesine fiber götürme maksadıyla çalışmalarının süreceğini tabir ederek, “Türkiye genişbant internet penetrasyonunu yüzde 70 seviyelerine taşıma konusunda var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki yıl İstanbul’da altyapısı olmayıp altyapı talep eden müşteriye, bir hafta içerisinde fiberi yaşadıkları sokağa getirme kelamı veriyoruz. İnanıyorum ki bu vaadimiz; Türk Telekom’un müşteri memnuniyetine verdiği değer açısından da, 2020’nin nasıl bir yıl olacağına dair ipuçları veriyordur” dedi. Önal, “Türk Telekom olarak altyapı yatırımlarımızın suratını kesmeden ulusal teknoloji dönüşümünün her adımında var olmayı sürdüreceğiz. Türkiye için kıymet yaratarak Türkiye’yi geleceğe bağlamaya devam edeceğiz” diyerek laflarını noktaladı.

 
Üst Alt