Son Konu

Tırtılların Müthiş Renk Yeteneği Keşfedildi

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
tirtillarin-muthis-bir-renk-yetenegine-sahip-oldugu-kesfedildi-1565074301.jpg

Biberli güve isimli bir itimadın tırtılları, zoologlar tarafından birçok kere bir bitkinin kollarına benzetilmiştir ve bu nedenle bitkilerden ayırt edilmelerinin güçlükle olduğu söyleniyor. Max Planck Kimyasal Ekoloji Enstitüsü ve Liverpool Üniversitesi'ndeki araştırmacıların gerçekleştirdiği yeni bir çalışmada tırtılların derileri aracılığıyla ışık dalgalarının rengini hissedebildiği keşfedildi.

Araştırma içerisinde gözleri bağlanan tırtılların renklerini üzerinde bulundukları kollarla eşleştirdiği gözlemlendi. Bilim kişileri, görmeyle ilgili genlerin tırtıllarda hem gözlerinde hem de derilerinde bulunduğunu keşfetti. Araştırma, Communications Biology'de yayınlandı.

3a026488f4674d876d5fcdde961143202e908005.jpeg

Birtakım baştan bacaklılar, bukalemunlar ve birtakım balıklar, etrafında bulunanlara nazaran kendilerini kamufle edebiliyor. Bu hayvanlar, renkleri ve ışığı gözleriyle görüyor. Biston betularia isimli biberli güve tırtılları da kendilerini ortama nazaran gizleyebiliyor gelgelelim süreç biraz daha uzun sürüyor. Bilim kişileri şimdiye kadar bu renk değişiminin nasıl olduğunu tam olarak anlamamıştı ve uzun bir müddettir iki adet teori bulunuyordu. Liverpool Üniversitesi ve Max Planck Kimyasal Ekoloji Enstitüsü'ndeki eksperler da bu iki teoriyi denedi.

8a7d2a9688498d6a9c163423a4b0ab053cab41f3.jpeg

Ekip, evvel tırtılların gözlerini kapatarak bulundukları ortama nazaran kamufle olup olamayacaklarına baktı. Tırtıllar beyaz, yeşil, kahverengi ve siyah kısımların üzerine kondu ve gözleri örtülü olmasına karşın renklerinin değiştiği gözlemlendi. Öteki bir deyişle tırtıllar, göremediklerinde bile bulundukları ortama ayak uydurabildi.

2. seçenek aslında tırtılların renk değiştirmesinden çok ayak uydurabileceği bir ortam seçmesiyle ilgiliydi. Bilim kişileri tırtılları farklı renklerdeki kısımların önüne koyarak tırtılların hangi kısmı seçeceğini gözlemledi. Tırtıllar kendi rengine en yakın olan kısmı seçti.

Üçüncü denemedeyse araştırmacılar vücut genlerinin hangisinin görmeyle ilgili olduğunu araştırdı. Bulunan sonuçlara nazaran tırtılların sırf gözlerinde değil tıpkı vakitte derilerinde de görme genleri olduğu ortaya çıktı. Mahsusen avcılardan korunmak için bu özelliğe sahip olduğu düşünülen tırtılların daha düzgün görüş yeteneğine sahip olan hayvanlara karşı yeniden de tehlike altında olduğu belirtildi.




 
Üst Alt