Son Konu

Starlink'e Eleştiri Yağıyor: Güvenlik Riski Yaratıyor

teknoloji

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,992
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
starlink-yorungede-guvenlik-riski-olusturuyor-1620060898.jpg

Elon Musk'ın uzay nakliyatı şirketi SpaceX tarafından hayata geçirilen Starlink projesi, uzunca müddet boyunca meraklı gözler altında geliştirildikten sonra yaklaşık iki yıl evvel uygulamaya konmuştu. Dünyanın her yerinde süratli ve kesintisiz internet hizmeti sunmayı hedefleyen proje kapsamında binden fazla Starlink uydusu yörüngeye gönderildi bile. SpaceX'in şu an için yörüngeye 12 bin uydu gönderme müsaadesi bulunuyor.

Lakin Starlink'e yönelik önemli tenkitler mevcut. Rakip şirketler, bilhassa yörüngede yarattığı kirlilik ve oluşturduğu güvenlik riskleri sebebiyle SpaceX'i eleştiriyor. SpaceX'in bu mevzuda fazla 'umursamaz' bir hali var. Rakiplerden gelen kimi açıklamalarsa durumun bir nebze de olsa dikkate paha olduğunu gösteriyor.

'Önce fırlat, sonra geliştir' mantığı yörüngede risk oluşturuyor:


ead1ab327ead0d474c0f548cd57012a7969fcc25.jpeg

Ortalarında Viasat, OneWeb Küresel, Hughes Network Systems ve Boeing üzere isimlerin bulunduğu rakip şirketler, Elon Musk'ın uydularının kendi uydularının sinyallerini engellediğini sav ediyor. Bir yandan da şirketin şu an için elinde tuttuğu 12 bin uydu müsaadesinin yörüngede oluşturacağı kirlilik öne çıkarılıyor. Üstelik SpaceX şu an 30 bin ekstra uydu yetkisi için de onay bekliyor. Nihayetinde, yörüngede sadece SpaceX'in 42 bin uydusu olması planlanıyor.

Birebir vakitte bir öteki kıymetli argüman ise Starlink uydularının 'evvel fırlat, sonra geliştir' mantığı ile üretilliyor olması. Bu bahse değinen OneWeb yetkililerinden Chris McLaughlin, "Uydularımızın her biri Ford Focus üzeredir; test edilir ve çalışır. Starlink uydularıysa Tesla üzere. Onları fırlatıyorlar ve sonra yükseltmeleri, düzeltmeleri, hatta büsbütün değiştirmeleri gerekiyor'' sözlerini kullandı. Başlangıçta bu tipten birtakım olaylar yaşanmış olsa da, gelen son bilgilere nazaran Starlink uydularının başarısızlık oranı şu an için yüzde 3. Bu da SpaceX'in bu savlar karşısında rahat davranmasına sebep oluyor.

Bir başka rakip olan Viasat'ın kurucusu ve idare konseyi lideri Mark Dankberg ise bu mevzuda "Daha az uydunuz olmalı ve onları daha yetenekli kılmalısınız" sözleriyle tıpkı politikayı eleştiriyor. Dankberg, bu hususta geçmişte de kimi ihtarlarda bulunmuş, Starlink'in yaratacağı uydu trafiğine dikkat çekmişti. Lakin bu ihtarlar çok da ciddiye alınmadı. Musk, bu ikazlara yanıt olarak ''Starlink, Viasat'ın çıkarı için tehlike oluşturuyor, konu daha çok bu gibi'' sözlerini kullanmıştı.

Farklı şirketlerin uydularıyla çarpışma riskleri yaşanmış:

f1e5b0e6f8b3f5a001ddeaf85f2800731bf2f975.jpeg

Argümanların sektörel rakip çarpışmasında bir adım öteye taşındığı nokta ise yaşanan birtakım kaza ihtimalleri. Tezlere nazaran 2 Nisan'da bir Starlink uydusu, Oneweb'in işlettiği bir öbür uyduyla çarpışma noktasına geldi. OneWeb yetkililerinden McLaughlin, bu esnada Starlink mühendisleriyle irtibata geçtiklerini lakin karşılık olarak çarpışmayı önlemek için hiçbir şey yapılamayacağı bilgisini aldıklarını söyledi. Kazayı önlemek için Oneweb uydusunun hareket yapması gerekti.

Benzeri bir olay bildirimi de Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) geldi. 2019'da yaşanan olayda Starlink uydusu AB'nin işlettiği bir uydu ile çarpışmak üzereydi. Starlink ile irtibata geçme noktasında problemler yaşandığını ve sadece e-posta yoluyla ulaşabildiklerini tabir eden ESA yetkilileri de birebir karşılığı aldı; yapacak bir şey yok.

Starlink projesinin ayrıntılarına göz atmak isterseniz:







 
Üst Alt