Son Konu

Titan'ın Kutuplarındaki Girdaplar 22 Yıl Boyunca Sürmüş

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
saturn-un-uydusu-titan-in-kutuplarindaki-girdaplar-22-yil-boyunca-surmus-1556134316.jpeg

Satürn’ün uydusu Titan’ın kutbundaki girdap fırtınalarının sonuncusunun tam 22 yıl sürdüğü anlaşıldı. Kutupta bulunan bu girdap, düşük basıncın olduğu bir ortam ve mekandan yüksekte bulunması sebebiyle sıcaklığı sıradandan çok daha çokça düşürüyor.

Gündüz ortalama sıcaklığın -180 radde olduğu Titan’ın likit metan bulutlarının nispeten çok olması, uzun süren girdaplarda sıcaklığın daha da düşmesine sebep oluyor. Başkaca Cassini’nin Titan’dan yakaladığı manzaralar, bu tabiat fenomeninin gezegenin yalnızca bir kutbunda değil her iki kutbunda da meydana geldiğini ortaya koydu.

Bristol Üniversitesi’nde gezegen bilimci olan Nick Teanby, Titan ile ilgili olarak şunları söyledi: “Titan’ı bu kadar değişik yapan şey iklim modellerinin testi ve bu üzere şeyler için kullanabileceğimiz, egzotik ve soğuk atmosferiyle küçük bir Yerküre üzere olması. Bu üzere şeyleri çözmeye çalışmak asıl motivasyonumuz olacak.”

544ed748f563a50c4653ee7fd297f5b2d5591721.jpeg

Cassini tarafından toplanan ve hâlâ bilim kişileri tarafından incelenen olgulara göre gezegenin güneyinde de bulunan bu girdap, kuzeydekine nazaran çok daha soğuk.

Araştırmanın muharriri Titan ile ilgili olarak şunları söyledi: “Cassini’nin kızılötesi spektrometresi gösteriyor ki Titan’ın kış kutupları daha soğuk ve ekvatoral enlemlere nazaran gaz cinsleri açısından daha güçlü. Bu gözlemler, kutup girdaplarının varlığıyla açıklanabilir. Azalan hava, düşük atmosferin kompozisyonunu zenginleştiriyor ve güçlü girdap rüzgarları tarafından oluşturulan izolasyon, kış karanlığında soğuğun gelişmesine müsaade veriyor. En soğuk sıcaklıklar ve en ekstrem gaz konsantrasyonları, erken kış ve girdap oluşumu sırasında Titan’ın güney kutbunda görüldü.”

Cassini’nin topladığı olgulara nazaran yapılan bir vesair çalışmaya nazaran metan yağmurları, Titan’ın kuzey kutup ortamında 100 metre derinliğe ulaşan göller oluşturabiliyor.  




 
Üst Alt