Son Konu

CHP'li Polat, Mersin Limanı'nda Muzların İçinde Yakalanan Uyuşturucuların Detaylarını Anlattı

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-99d60165bcad93df66fc7852e66c04536ea5c02e.jpg


CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Ekvador’dan Mersin Limanı’na gelen muz konteynırlarından arka arda yakalanan kokainlerin ayrıntılarını, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ile birlikte yaptığı saha çalışmasıyla ortaya koydu. Polat, "uyuşturucu şebekesinin Ekvador ayağının muz ithalatçısı Frutadeli isimli şirket olduğunu" söylerken, "Son devirde Mersin Limanı’nda içerisinde kokain yakalanan muz konteynırlarının da göndercisinin S.M’nin şirketi Frutadeli olduğunu görüyoruz”  dedi.






CHP Dış Ticaret ve Gümrük Siyasetlerinden Sorumlu Genel Lider Başdanışmanı, İzmir Milletvekili Uzman Polat, son yıllarda Mersin’in Güney Amerika ile Orta Doğu ortasındaki uyuşturucu trafiğinde sıkça kullanılan bir kavşak haline geldiğini belirterek, “Uluslararası şebekenin Ekvador ayağında muz ihracatçısı ‘Frutadeli’ şirketinin başındaki S. M. bulunuyor. Geçmişte çok büyük bir muz ihracatçısıyken ticareten battıktan sonra Güney Amerika’da üretilen kokaini, muz konteynırları içerisinde Türkiye dahil olmak üzere farklı ülkelere göndermeye başlıyor. Son devirde Mersin Limanı’nda içerisinde kokain yakalanan muz konteynırlarının da göndercisinin S.M’nin şirketi Frutadeli olduğunu görüyoruz” diye konuştu.


"Esas sorun, Mersin’de konteynerlerin içinden çıkan kopya güvenlik mühürleri"



Cumhuriyet'ten Fazilet Selvi'nin haberine nazaran; Polat, Mersin’deki ele geçirilen kokainlerin akabinde kamuoyunun dikkatinin, konteynırda bulunan GPS aygıtlarına çekilmeye çalışıldığını söyleyerek, “Bu GPS aygıtları muz konteynırlarında bulunur. Ortam ısısını kaydeder ve bu bilgiye uzaktan erişime imkan tanır. GPS’nin üzerinde durulması, asıl olayı karartma gayesi taşıyor. Temel problem, Mersin’de konteynerlerin içinden çıkan kopya güvenlik mühürleri. Memleketler arası sevkıyatlarda konteynırların kapısına seri numaralı bir güvenlik mührü vurulur. Bu numara konteynırın ‘konşimento’ ismi verilen evrağında da yer alır. Denetim sırasında evraktaki ve mühürdeki numara tutuyorsa, mühre bir ziyan verilmemişse konteynırın inançlı olduğu düşünülür” dedi.

"Liman işletmecisi de işin içinde"



Mersin’deki operasyonlarda konteynır içerisinden kokain ile birlikte çıkan “kopya güvenlik mühürleri”nin kamuoyunun gözünden kaçırılmak istendiğini kaydeden Polat, “Kopya mühürler bize şunu anlatıyor. Muz yüklü konteynırlar limanda kameraların görmediği kör noktalarına çekilip içerisindeki kokain alındıktan sonra hiç açılmamış üzere tekrar mühürleniyor ve X-Ray aygıtına sevk ediliyor. Ayrıyeten Mersin Limanı’ndaki kamera komuta sisteminin devletin istihbarat ünitesinin değil özel bir firmanın denetimi altında olduğunu biliyoruz. Burada çok komplike bir uyuşturucu kaçakçılığı ile karşı karşıyayız. Yalnızca gümrük değil liman işletmesinin de işin içinde olduğunu söyleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.
 
Üst Alt