Son Konu

Türkiye, fidye saldırılarında Avrupa’da 1. sırada

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
1280-IJjB_cover.jpg
1280-IJjB_cover.jpg

Fidye yazılımı hücumları 2018’in son aylarında gözle görülür bir düşüş kaydetti. Ama buna karşın Türkiye’ye yönelik ataklar sürat kesmedi.

Trend Micro Smart Protection Network’ün hazırladığı rapora nazaran Türkiye, Aralık ayında gerçekleştirilen ataklara bakıldığında yerkürede ABD, Brezilya, Hindistan, Vietnam ve Meksika’dan sonra en çok hücuma uğrayan 6. memleket olurken Avrupa’da bir numara sırada mahal aldı.

Fidye yazılımları, münhasıran münâsib yedekleme prosedürlerini uygulamayan şirketler için büyük bir tehdit olmaya devam ediyor.

Tespit edilen fidye yazılımı akınlarının yanında, yeni fidye yazılımı ailelerinin sayısında da azalma kaydedilmesi siber günahlıların bu tehdide yönelik ilgilerinin azaldığını gösteriyor. Bunun esas nedenleri arasında makine tahsili ve davranış izleme üzere gelişmiş tespit formüllerinin yaygınlaşması ve bu tıp akınlara uğrayan şirketlerin eskisi üzere fidye ödemeye yanaşmaması üzere etkenler nokta alıyor.

Başka taraftan Trend Micro’nun güvenlik tahlilleri hala yüksek orantıda WannaCry saldırısı tespit etmeye devam ediyor. Lakin bu, WannaCry’ın tıpkı hengamda solucan özelliğine sahip olmasından kaynaklanıyor. Gelişmiş fidye yazılımı tespit yetkinliğine ve düzgün bir yedekleme stratejisine sahip kurumlar bu tıp bir akına anında karşılık vererek tesirli bir biçimde sistemlerini temizliyor, böylelikle rastgele bir halde fidye ödemek zorunda da kalmıyor.

Gayrı yandan Türkiye’de tespit edilen taarruzlar, Orta Doğu’daki gayrı memleketlerde tespit edilen taarruzların yekunu ile neredeyse birebir sayıda. Mahsusen .XLS ve .EXE uzantılı eklere sahip e-postalar yoluyla yapılan taarruzlar siber günahlıların en çok kullandığı metotlar arasında mahal almaya devam ediyor.

Zararlı yazılımlar tehdit etmeye devam ediyor


Trend Micro Smart Protection Network’ün hazırladığı rapor, Türkiye’ye yönelik zararlı yazılım taarruzlarının sayısının da tüm Orta Şark devletlerinin yekunundan çokça olduğunu ortaya koydu. Bankacılık, satış noktası, makro ve mobil zararlı yazılımların değerlendirildiği raporda münhasıran son kullanıcılara yönelik tehditlerin ağırlaştığı gözlendi. Kripto madenciliğe yönelik Coinminer en çok tespit edilen zararlı yazılımlar arasında nokta alıyor.

Türkiye, Avrupa nahiyesinde bankacılık ve finans dalına yönelik zararlı yazılımların tehdidine en çok maruz kalan 2. memleket olarak dikkat çekiyor. Bu akınların da ortak noktası son kullanıcılar. Bu yüzden, şirketlerin, çalışanlarının değerli bir risk aslı olduğunu göz önünde tutarak gerekli eğitimi vermeleri gerekiyor.

 
Üst Alt