Son Konu

NASA, Salda'nın Kardeşini Paylaştı: 'Türkiye'de Bir Göl Bize Mars'ı Anlatabilir'

yasuo

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
84,876
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-da37917e4a3155808323f776712ac38092673a0c.jpg


ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars'taki Jezero Krateri'nde hayat izini arayacak uzay aracı Perseverance'ı göndermeye hazırlanırken, emsal bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olan Burdur'daki Salda Gölü'ndeki araştırma sonuçlarını paylaştı.





NASA, ‘NASA Earth’ isimli Twitter hesabından, Mars’taki Jezero Krateri üzerinde incelemeler yapacak ve ömür izi arayacak uzay aracı Perseverance’in fırlatılması için geri sayımın başladığını duyurarak, Burdur’da bulunan ve ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak bilinen Salda Gölü’nün uzaydan imgesi ve Salda Gölü’nde NASA takımı tarafından yapılan bilimsel çalışmaların sonuçlarını paylaştı.

Salda Gölü fikir veriyor.


Salda Gölü ve Jezero Krateri’nin birlikte fotoğrafının yer aldığı paylaşımda, “Mars’a geri sayım başladı! NASA Persevere gezgininin Jezero Krateri’ne yalnızca bir gün sonra temas edeceğine inanmak o denli güç ki. Kratere kimse ayak basmadı fakat Türkiye’deki Salda Gölü sayesinde neler bekleyebileceğimiz konusunda birtakım fikirlerimiz var” denildi.


Salda'da çalışma yapıldı.



NASA’nın web sitesinde ise NASA uzmanlarının Salda Gölü’nde yaptığı çalışmaların sonuçları açıklandı. Araştırmaya ait Salda Gölü’nden sualtı mikrobiyalitleri, eski mikrobiyalitlerin açıkta kalan adası, alüvyon yelpazesi, eski ve yeni mikrobiyalitler, tortul yüzeyleri üzere birçok fotoğrafa da yer veriliyor.

‘Türkiye’de Bir Göl Bize Mars’ı Anlatabilir’ başlıklı çalışma şöyle:

* Perseverance gezgininin 18 Şubat 2021’de Mars’taki Jezero Krateri’ne tarihi bir iniş yapması planlanıyor. Gezici bölgeyi araştıracak ve Dünya’ya geri göndermek için kaya örnekleri toplayacak. Kraterin içine hiçbir insan ayak basmamış olsa da araştırmacılar Dünya’daki emsal bir görüntü sayesinde ne bekleyeceklerine dair kimi fikirlere sahipler: Salda Gölü

*Türkiye’nin güneybatısındaki bir gölün, Mars’taki bir çarpma krateri ile çok fazla ortak yanı olduğunu düşünmeyebilirsiniz, lakin iki havza benzeri mineraloji ve jeoloji içerir. Aslında, Salda Gölü, bir vakitler bir göl içerdiği düşünülen Jezero Krateri’nde bulunanlara benzeri karbonat mineralleri ve biriktirme özellikleri (deltalar) içeren dünyadaki bilinen tek göldür.
 
Üst Alt