Son Konu

Çöp Kutusuna Ne Attığınızı İki Kere Düşünün

seocu

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,414
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
COP-KUTUSU-scaled.jpg

Makus niyetli aktörler, şahsî bilgilerinize erişmek için büyük uğraş harcarken, bilgilerinizi mümkün olduğu kadar kapalı tutmaya çalışmanız gerekir. Hassas dataları nasıl elden çıkardığınıza çok dikkat etmelisiniz. Zira internetten neler satın aldığınıza ve geri dönüşüme gönderilebilecek evraklarda bulunan bilgilerinize kimin bakacağına emin olamazsınız.

Dünyada COVID-19 süreci ile birlikte  posta ve kargo yoluyla satın alınan eser sayısı kıymetli ölçüde arttı. Günlük alışverişlerden hobi araçlarına kadar çabucak hemen her şeyi online satın alıyoruz. Büyüklü küçüklü kargo paketleri, zarflar hergün birbirini izlemeye başladı. Bu koliler ya da makbuzların üzerinde  sosyal mühendislik yapabilecek bir siber hatalı için gereğinden fazla bilgi bulunabiliyor. Gerektiği formda imha edilmeden dönüşüm ya da çöp kutularına atılan koli ya da evraklar üzerinde  isim ve adres bilgilerinin yanı sıra telefon numaraları, e-posta adresleri de yer alabiliyor. Hatırlayalım,  Facebook bu yılın başlarında 533 milyon telefon numarasının artık internette ilgili e-posta adresleriyle aranabileceğini kabul etti. Bu bilgiler bir ortaya getirildiğinde siber hatalılar için pahalı bir hazine sandığına dönüşebiliyor.

Üzerlerindeki hassas bilgi ölçüsü nedeniyle kağıt ve karton atıklarınız siber hatalılar için epeyce pahalıdır. Birkaç formül kullanarak insanları bu bilgilerle manipüle edebilirler. Örneğin, telefon numaranız ve yeni satın aldığınız şeyin faturasıyla, potansiyel olarak satın alınan eserle ilgili bir güncelleme için sizi arayabilir yahut kısa bildiri gönderebilir, parola yahut kredi kartı bilgileri üzere daha fazla bilgi vermenizi sağlayabilecek bir web sitesini ziyaret etmenizi isteyebilirler. Alışveriş hesaplarınıza erişme ve saklanan kartlardan eser satın alma yahut daha da berbatı kimlik hırsızlığı teşebbüsünde bulunma potansiyelleri olabilir.

ESET uzmanları online alışveriş ile ilgili dikkat edilmesi gereken üç mevzuya dikkat çekti.
  1. Rastgele bir ferdî bilgiyi çöpe atmadan evvel parçalayıp yok edin ve zarfları/kolileri denetim etmeyi unutmayın.
  2.  Benzersiz, karmaşık parolalar kullanın ve risk altına giren olursa değiştirin.
  3. Tüm hesaplarda çok faktörlü kimlik doğrulaması kullanın.
 
Üst Alt