Son Konu

Volant Dişlisi Neden Bozulur, Arızası Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
23
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Volant Dişlisi, krank milinden aldığı devinim ile hareket eden, baskı balata aracılığı ile aldığı devinimini pirizdirek miline aktaran parçadır. Söz konusu parça diğer her parça gibi eskimeye, başka arızalı parçaların etkileri ile zamanla bozulabilir
Bu yazımızda Volant Dişlisi Arızası Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir , titreme ses sorunlarına yol açıp açmadığı değişimi ve araçta nerede bulunduğu gibi merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.
Volant Dişlisi Neden Bozulur
En sık bozulma nedeni eskimeye bağlı gerçekleşen nedenlerdir. Her metap parçanın bir ömrü olur. Eskimeye bağlı olarak üzerindeki dirence verdiği tepki zamanla azalır. Marş motoru gibi parçalar da bu dişli üzerine her aracı çalıştırdığımızda baskı yapar ve zamanla dişleri kırılabilir yada tamamen bozulabilir. Genel olarak bozulma nedenleri ise;
  • Eskimeye bağlı bozulmalar
  • Marş Dinamosu Arızası Sebebi İle Bozulmalar
  • Aracın Vurdurularak Çalıştırılması
  • Araç Çalışırken Marşa Basılması
Gibi yanlış uygulamakar volant dişlisi sorunlarının en bilindik sebepleri arasındadır.
Volant Dişlisi Arızası Nasıl Anlaşılır
Parçanın Arızalanması Durumunda Bir takım belirtiler ortaya çıkacaktır. Arızanın derecesine ve türüne göre bulgular şiddetli olabileceği gibi belli belirsiz olarak da görülebilir. En sık görülen Volant Dişlisi Arıza Belirtileri İse;
Volant Dişlisi Arıza Belirtileri;
  • Volant Arızası Titreme Sorunlarına Yol Açabilir
  • Volant Arızası Ses Sorunlarına Yol Açabilir
  • Marşa Bastığınızda Marş Dinamosunun Boşa Dönmesine Neden Olarak Aracın Çalışmamasına Neden Olabilir (Her Zaman Olmaz, Dişlilerin Bozuk Olduğu Bölğelerde Yapar)
Bu belirtiler volant dişli arızasında en sık görülen belirtiler olup harici olarak nadir görülen farklı belirtiler de ortaya çıkarabilir. Tüm bu belirtilerin detaylandırılmış halleri aşağıdaki başlıklarda açıklanmıştır.
Volan Dişlisi Nerededir
Aracın motor ve şanzımanının birleştirği noktada bulunur. Hemen arkasında motor ön kısmında ise baskı balata ve şanzıman bulunur.
Volant Arızası Titreme Yapar mı
Nadir olmakla beraber farklı kırıklık ve diş sorunları devinim esnasında oldukça düşük de olsa bir titreşim oluşmasına neden olabilir. Fakat bu durum artık parçanın ileri seviye arızalanmasına bağlıdır. Genelde diğer belirtiler daha fazla görülür
Volant Arızası Ses Yapar mı?
Parçanın en belirgin belirtisi budur. Özellikle marşa basıldığında çıkan ses volant dişlisinden çıkmasa da volant arızasının belirtisidir. Marşa bastığınızda vızz şeklinde marş dinamosunun dönme sesi gelir ama araç motorundan hiçbir ses gelmez. Bazı durumlarda da söz konusu dişlinin parçaları kırılması durumunda devinim sırasında sürtünme yada ses sorunlarına da yol açabilir.
Dişli Değişimi – Volant Dişlisi Nasıl Takılır
Söz konusu parçanın yeri konusunda yukarıdaki başlıklarda açıklamalar yapmıştık. Değişimi içi şanzıman indirilerek parça değiştirilir. (Şanzımanın içi açılmaz. Sadece parçaya ulaşabilmek için yerinden sökülür) Bu nedenle de işçiliği hem uzun sürer, hem pahalı hem de zahmetlidir.
 
Üst Alt