Son Konu

Çocuk ve Ergenlerde Tik Bozuklukları

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Tikler aniden ve birdenbire oluşan tekrarlayıcı hareket ve seslerin birleşimine verilen isimdir. Basit tiklerde sadece bir kas grubu çalışırken, karmaşık tiklerde birden fazla kas grubu çalışarak uygunsuz ancak amaca yönelik olabilecek bir hareketler bütünü görülebilir. Bir tiki değerlendirirken göz önünde bulundurmamız gereken en önemli özellik tiklerin kişinin işlevselliğine olan etkisi ve günlük yaşamını ne kadar bozucu etkisinin olduğudur. Tik sorgulamasında mutlaka tiklerin kişinin sosyal, aile, akademik veya iş yaşamına olan etkisi sorgulanmalıdır. Çok nadir görülse de tiklerin retina dekolmanı nedeniyle körlüğe kadar gidebilen ciddi fiziksel zararları da olabilir. Tikler kısa süreli de olsa isteğe bağlı bastırılabilir. Ancak tik bastırma içsel bir dolum ve baskı hissine yol açarak eskisinden daha şiddetli olarak bir süre sonra ortaya çıkar.

Tikler geleneksel olarak motor ve vokal tikler olarak ikiye ayrılır

Motor tikleri genellikle 3 ve 8 yaş arası genelde göz kırpma gibi basit yüz tikleri ile ortaya çıkar. Vokal tikleri sıklıkla birkaç yıl sonra ortaya çıkar. Genel olarak tikler onlu yaşlarında başlangıcında zirveye ulaşır ve ergenlikle birlikte azalma gösterir. Tiklerin bazı dönemlerde alevlendiği bazı dönemlerde yatıştığı bilinmektedir.

Tik Bozuklukları(TB) ve Eş Tanılar

TB ile eş zamanlı ve ardışık tanılar sıklıkla görülebilmektedir. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluklar, özgül öğrenme bozukluğu, öfke kontrol sorunları, kendine zarar verme davranışları ile birlikte görülebilmektedir.

Tedavi

Tedavi kararı verirken tiklerin sıkıntı oluşturma ve işlevselliği bozma düzeyini göz önünde tutmak önemlidir. Ciddi yaşam kalitesinde düşüşe yol açan ve eşlik eden psikiyatrik hastalıkların olması durumunda ilaç tedavisi düşünülmelidir.


 
Üst Alt