Son Konu

Merkezsiz Finans Protokollerinden Yearn.Finance (YFI) Nedir?

Garfield

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
171,000
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
yearn-finance-fiyat-tahminleri-scaled.jpg

Bu rehberimizde sizlere yearn.finance’den (YFI) bahsedeceğiz. Merkezsiz finans (DeFi) protokolü hakkındaki sorularınızın tamamını cevaplamaya çalışacağız.

Merkezsiz Finans (DeFi) Nedir?


Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Merkezsiz finans, kullanıcıların dünyanın rastgele bir yerinden tek bir cüzdanla etkileşime girdiği yapılardır. Merkezsiz finans uygulamaları açık kaynaklı olduğu için herkes tarafından denetlenebilir, merkezi bir yapıya sahip olmazlar ve kullanıcılar istedikleri vakit forklayarak kendi uygulamalarını oluşturabilir.



Yearn.finance (YFI) Nedir?


Yearn.finance, Ethereum (ETH) ağında kullanıcıların kripto paralar üzerinden borç alma ve ticaret yapmasına imkan sağlayan protokoldür.

Uygulama DeFi alanında büyüyerek rastgele bir üçüncü parti uygulaması olmadan teşvikler sağlar. Ayrıyeten kendi token’ı YFI bir nevi teşvik olarak süreç görür.

Yearn.finance, birkaç farklı bağımsız esere sahiptir:
  • APY: Farklı borç alma protokolleri üzerinden faiz oranlarını gösterir.
  • Earn: Borç vermeniz durumunda en yüksek faizi veren havuzu gösterir.
  • Vaults: Kullanıcıların başka DeFi projelerinin hangilerinde en yüksek getirileri sağlayacak projeleri gösterir.
  • Cap: Maliyet ve işten birkaç farklı sepet oluşturarak sizi kurtarır.
Kullanıcılar YFI token’larını Balancer ve Curve üzerinden alım satım süreçleri için kilitleyebilirler.

Bu sayede yield farming süreci yapabilirsiniz. Yield farming sürecinde kullanıcılar kripto paralarını platforma ödül karşılığı kilitlerler.

Yearn.finance Nasıl Çalışır?

Yearn.finance, Ethereum ağı üzerinden öteki merkezsiz borsalara (DEX) bağlanmasını sağlayan projedir.

Bu sayede kullanıcılar YFI kontratlarına güvenir ve farklı süreçleri gerçekleştirebilir.

Borç Süreçleri ve Trading

Yearn’ün hizmetlerinin birçok kripto para süreçlerine imkan tanır.

Earn ise Aave ve Compound üzere en güzel getirileri sağlamayı amaçlayan eserdir.

Kullanıcılar DAI, USDC, USDT, TUSD ve sUSD’lerini platforma faiz karşılığı yatırabilirler.

Zap ise tek bir tuşla birkaç farklı yatırım yapmasına imkan tanır. Örneğin kullanıcılar DAI’larını yCRV ile trade edebilirler. Bu sayede vakit ve fiyat tasarrufu meydana gelir.

Yearn.finance Kasaları

Kasalar, yatırımcıları faal yatırım stratejileri oluşturmalarına imkan tanır. Bu sayede kasalar, bir nevi yönetilen ortak fonların fonksiyonunu görür.

Uzaktan karmaşık olarak gözükse de, kasaya yatırım aslında kolaydır. Uygulama orta yüzü sayesinde kripto paraları yatırmalarına basitçe imkan sağlar ve tüm fonların getirileri rahatça görülüyor.

YFI Token Nedir?

YFI, Yearn protokolünün yönetişim token’ı olarak görülür.

Şu ana kadar 30.000 YFI dağıtıldı. Ancak dökümana nazaran daha fazla YFI gerektiği vakit çıkarılabilir.

YFI basitçe satın alınabilir ve kullanıcılar protokolde kelam sahibi olmak için YFI stake etmeleri gerekir. Staking sürecini tamamladıktan sonra protokoldeki süreçlerde kelam sahibi olabilirler. Ancak staking süreci yaptıkları anda üç gün boyunca çekemezler ve karşılığında ufak bir fiyat alırlar.

Yearn, hesaptan çekme süreçleri için %5 fiyat alır. Alınan yüksek fiyat ise hazinenin sağlanması ve YFI sahiplerine dağıtılır.

Kullanıcılar Para Yatırdıkları Vakit Ne Olur?

Kullanıcılar likidite havuzundaki payını ispat etmek için token alır.

Pay karşılığı token yield farming için sık kullanılır ve yield farming süreci gerçekleştirmeyenler için sıkıntı olabilir.

Beşerler token’larını havuzlara yatırdıkları vakit hiçbir şey alamayabilirsiniz. Paranız hesabınızda ve depozitonuz ise kimliğinizle almanıza imkan tanır.

Lakin DeFi protokolleri bankalar üzere çalışmaz. Bilakis sizler cüzdan adresinize süreçleriniz karşılığı aşikâr bir oranda faiz alırsınız. Yatırdığınız ölçüsü geri almak için ise token’larınızı kullanarak geri almanız gerekir.

Bu da yatırdığınız token’ların karşılığında protokol size yatırdığınızın ispatını verir. Token’lar sizin yatırdığınızı ispatlar ve rastgele bir vakit aralığında token’larınızı almanızı sağlar. Ayrıyeten token’lar öteki bir platformda satılabilir.

Birinci olarak stablecoin ile başlayan Yearn, vakit içerisinde farklı kripto paralara karşılık süreçleri sunuyor ve vakit içinde artması bekleniyor.

Kullanıcılar yToken’ları ile Neler Yapabilir?

Yearn, kullanıcılar token’larını daha kolay yatırmaları için otomatize edilmiş piyasa yapıcılar (AMM) aracılığıyla yatırmalarına imkan sağlar. Örneğin USDT yatırırsanız karşılığında yatırımınızın ispatı olan yUSDT alırsınız.

Yearn Kasalar Üzerinde Ne Yapıyor?

Yearn kasalarında ne yapıldığını anlamak isterseniz akıllı kontrat kodlarına bakmanız gerekir. Feel the Yearn sizlere kasalarda ne olduğuyla alakalı genel bir fikir verir. Fakat tekrar de birtakım alanlar eksik kalır.

Kimi taraflardan Yearn protokolü yatırımcıları müdafaası başarıyor. Bilhassa DeFi alanında bilgili olduğunuz vakit kendinizi farklı risklere karşı koruyabilirsiniz.

Yönetişim Nasıl Çalışır?

Yearn, başka DeFi projeleri üzere kendi yönetişim işlevine sahip. Ayrıyeten protokolü geliştirmek için çok fazla teklif bulunuyor.

Yönetişimin en büyük kısmı, insanların farklı kasalar için farklı stratejiler önermeleridir. Kullanıcılar tekliflerini paylaşır ve YFI sahipleri tarafından oylanır. Bunun sonucu olarak uygulamaya geçilip geçilmez. Karın bir kısmı ise kullanıcılara masraf.

Yearn, DeFi protokollerinde güçlü bir yönetişime sahip. Ayrıyeten çoklu imza yetkisine sahip şahıslar ise süreksiz müddetliğine YFI sahipleri tarafından seçilir. Şayet çoklu imza sahiplerine bakmak isterseniz Boardroom protalından bakabilirsiniz.

yInsure Nedir?

yInsure, Nexus Mutual tarafından evvelce yazılmış akıllı kontrattır. Riskinizi korumak için doğrulama sürecine muhtaçlık duymazsınız. Lakin akıllı kontratlar zararınızın bir kısmını korur ve sigorta fonksiyonu görmez.

YFI Nasıl Satın Alınır?

YFI, hem Year protokolünden hem de borsalar üzerinden satın alınabilir. Şayet borsalardan alacaksanız Binance, Huobi Küresel, Coinbase Pro, Bithumb ve Bitfinex üzere borsalar üzerinden hesabınız olduğu vakit kolay kolay satın alabilirsiniz. Borsalarda süreç çiftlerini YFI/USDT, YFI/USD, YFI/BTC ve YFI/EUR süreç çiftleri başta olmak üzere birçok süreç çiftini kullanabilirsiniz.

yearn.finance Yorumları

yearn.finance kurulduğundan beri birçok kişinin itimadını kazanan bir protokol oldu. Ayrıyeten sistem akınlarının sık olduğu bir platformda güçlü bir formda ayakta durması ve ziyan görmemesi ise birçok kullanıcının inancını kazanmış durumda.

yearn.finance Hakkında Sıkça Sorulan Sorular?

Protokol denetlendi mi?

Protokol genel bir kontrolden geçti. Kontrol raporuna docs.yearn.finance üzerinden erişebilirsiniz.

Yearn hakkında teklifleri nereden verebilirim?

Yearn hakkındaki teklifleri ve fikirlerinizi Discord, Telegram, Github ve Forum üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Kasaların fonksiyonu nelerdir?

-Kasalar otomatize edilmiş yatırım stratejilerini size sunar.

-Kullanıcılar kendi fikirlerini protokolde paylaşıp olabilecek en düzgün yatırımı sunmaya çalışırlar.

-Kasalar likidite sağlama, karşılık sunma, borç alıp verme süreçleri, farming gerçekleştirme ve tekrar yatırma fonksiyonu görür.

Kendi başıma süreçleri gerçekleştirebilir miyim?

Gerçekleştirebilirsiniz ancak gaz fiyatlarının tamamını ödemek zorunda kalırsınız.

yearn.finance’in içerdiği riskler nelerdir?

-Borçların stratejiyi geçtiği durumunda karşılıklar kilitlenir. Ancak strateji borcu geçtiği vakit tekrar çekebilirsiniz.

-Sadece kasaların bir kısmı denetlendi.

-Akıllı kontrat riskleri ebediyen bulunur.

yearn.finance Ne İşe Fayda?

yearn.finance, sizlerin borç alıp verme süreçlerini rastgele bir üçüncü parti olmadan gerçekleştirmenizi sağlar.


 
Üst Alt