Son Konu

Küresel Piyasalar ABD Merkez Bankası’ndan Gelecek Karara Odaklandı

klimaci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
151,968
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
fed-1.jpg



Küresel piyasalar negatif yönde ilerlerken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Açık Piyasa Komitesi toplantısından çıkacak kararlar ve sonrasında ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları piyasaların seyrinde belirleyici olacak.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter
ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

AA’da yer alan habere göre karar metni ve Powell’ın basın toplantısındaki söylemlerinin piyasalarda oynaklığı artırabileceğine dikkati çeken analistler, para politikası ve mali politikaların, artan enflasyon, devam eden Covid-19 salgını ve ekonomilerdeki toparlanmaya yönelik belirsizliklerin arasında sıkıştığın bahsederek Fed’in faizlerde ve varlık alım programında değişikliğe gitmesinin beklenmediğini belirterek, önceki toplantıda başlayan varlık alımlarının azaltılmasına yönelik tartışmalarla ilgili yapılacak yönlendirmelerin takip edileceğini söyledi. Aynı zamanda, analistler, bugünün veri gündeminde ABD’de dış ticaret dengesi ve toptan eşya stokları verisinin öne çıktığını belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.320 seviyesinin destek, 1.400 puanın direnç konumunda bulunduğunu söyledi.

Bununla beraber, dün Uluslararası Para Fonu (IMF) Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu güncelledi. IMF, 2021 yılı küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 6 olarak korurken, 2022 yılı büyüme tahminin yüzde 4,4’ten yüzde 4,9’a yükseltti. IMF Başekonomisti Gita Gopinath konuyla ilgili açıklamasında, “Küresel ekonomik toparlanma devam ediyor ancak gelişmiş ekonomiler ile birçok gelişmekte olan ekonomi arasındaki fark açıldı” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Piyasalarda Durum Ne?


ABD’li teknoloji devlerinden Apple, Microsoft ve Google’ın ana kuruluşu Alphabet’in, teknoloji hisselerindeki düşüşleri dikkati çekti. Alphabet’in geliri ikinci çeyrekte yıllık yüzde 62 artışla 61,9 milyar dolara, karı yüzde 166 artarak 18,5 milyar dolara ulaştı. Apple, 2. çeyrekte 81,4 milyar dolar ile rekor gelir sağlarken, şirketin net karı yüzde 93’lük artışla 21,7 milyar dolara çıktı. Microsoft’un geliri aynı dönemde yıllık yüzde 21 artışla 46,2 milyar dolara ulaşırken, karı yüzde 47 artarak 16,5 milyar dolara yükseldi.  Dün kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,24, S&P 500 endeksi yüzde 0,47 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,21 değer kaybetti.

ABD ile Çin arasındaki gerilimin neden olduğu endişeler ve Hong Kong borsasında kote olan Çinli teknoloji şirketleri üzerindeki baskının devam etmesi pay piyasalarında alımların güçlenmesini engelliyor.


 
Üst Alt