Son Konu

Tifüsün hastalığı neden olur? Tifüsün hastalığı belirtileri nelerdir?

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
RqznA_1619286016_281.jpg

Bit ve pire üzere böcek tipleri nedeniyle deriye giren virüsün neden olduğu hastalık tifüs, çok kaşınmaya neden olur. Bulaşıcı ve riskli bir hastalık olan tifüs savaş yıllarında dünya genelinde görülen önemli bir hastalıktı. O yıllarda tedavisi olmadığından meyyit oranı hayli fazlaydı. Pekala tifüsün hastalığı neden olur? Tifüsün hastalığı belirtileri nelerdir?

Halk ortasında cilt yüzeyinde kırmızı kabarcıklar oluştuğundan lekeli humma olarak isimlendirilir. Rickettsia prowazekii isminde bir bakterinin yol açtığı hastalıktır. Eski vakitlerde ölümcül hastalıklar listesinde yer alıyordu. Fakat günümüzde yüksek oranda tedavisi mevcuttur. Hijyen oranı olmayan yerlerde yaygın olarak görülür. Ekseriyetle toplama kamplarında ve gelişmemiş ülkelerde hala yaşanır. Rickettsia prowazekii ismindeki mikrop pire yahut bitlerin ısırmasıyla kana karışır. Kana karıştığı andan itibaren bağışıklığı düşürür. 



TİFÜS HASTALIĞI BULAŞICI MIDIR?

Birinci ortaya çıktığı yıllarda yaygın olarak görülmesinin nedenin bulaşıcı olmasından kaynaklıdır. Böceklerin ısırmasıyla deri altına giren ve burada kabarcıklara neden olan mikrop kaşınmaya yol açar. Kaşınmayla virüsün neden olduğu kabarcıklar tırnak ortalarına ve ele bulaşır. Ele bulaşan virüs öbür insanlara da temasla bulaşır. 



TİFÜS HATSALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çok kaşınma ve cilt yüzeyinde kabarcıklar oluşur. Bunun ardından, kemik ağrısı, yüksek ateş görülür. Bağışıklığın zayıflamasıyla baş ağrısı, şiddetli beden titremesi, halsizlik, cilt yüzeyinde kuruluk, dudaklarda çatlama ve öksürme üzere belirtiler görülür. Bedene giren virüs yaklaşık bir hafta sonra bu belirtileri gün gün görülür. Belirtiler daha sonra süratli seyreder. Bu da ileri vakitlerde şuur kaybı ve konuşma zahmetine neden olabilir. Hastalık erken tedavi edilmediğinde bedende önemli komplikasyonlara yol açar. Böbrek yetmezliği, hudut sistemi problemleri ve huzursuzluk üzere durumlar görülür. 



TİFÜS HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Cilt biyopsisi ve kan testi yapılır. Bununla bir arada süratle antibiyotik tedavisine başlanır. 48 saat içinde ortaya çıkan belirtiler sonrası başlanan tedavi uzun sürer. Bedenden kolay kolay atılmayan virüsten korunma ve yayılma yollarına dikkat edilmeli. Bilhassa hijyen denetim edilmeli. Bunun birebir sıra konutta evcil hayvan beslenmemelidir. Günümüzde aşısı mevcuttur. 
 
Üst Alt