Son Konu

İnternette İşlenen Suçların Gerçek Suçlardan Ne Farkı Var?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
internette-islenen-suclarin-gercekteki-suclardan-ne-farki-var-1557752530.jpg

Sanal yerküredeki varlığımızı giderek önemsememiz gereken bir devirdeyiz. Yalnızca olgularımız değil, çevrimiçi ortamdaki kimliğimiz de kıymetli bir bahis. Ordaki her hareketimiz kişiliğimizi yansıtıyor ve bu türlü bakında gerçek yerküredeki günahların sanal dünyadakilerden bir farkı kalmıyor. 

İzmir Bilişim Hukuku Komitesi üyeleri olan Av. Tuğba Yaylamış, Av. Çağatay Üsküdar, Av. Ceyda Kırcalı ve Psikolog Metin Olataş, internet  ortamında işlenen günahlarla ilgili kıymetli açıklamalarda bulundular. Şu sıralar İzmir’in farklı bucaklarında, kurumlara ve şirketlere bilişim hukuku konusunda seminerler veren bilirkişi ekip laf konusu kabahatlerin niteliği hakkında da kıymetli açıklamalarda bulundu.

Sanal yerkürede cinsî istismar. Üstelik bu hatası evlatlar bile işliyor. En kıymetli neden ise internet bağımlılığı:


9fafba40988d907c877849f7f17b20ecc15e471a.jpeg

A.v. Tuğba Yaylamış, “Avukat arkadaşlarımızla birlikte adliyelerde en ziyade karşılaştığımız günahlardan biri maatteessüf ki evlatlarımızın işlediği bilişim kabahatleri. Bu nedenle mekteplerden başlayarak evlatlara eğitimler verme kararı aldık” diyor. Talebelerin birden fazla vakit bilişim günahları işlediklerinin farkında bile olmadıklarını söyleyen Yaylamış, “Çocukların bize ‘Bu da günah muymuş’ dediklerini çok sık duyuyoruz” dedi. Bir öteki deyişle evlatlar, internet ortamında, gerçek yerküreden daha muaf bir lisana sahip olup, siber hatalar işlemeye eğilim gösteriyorlar. 

Bunun en büyük nedeni ise evladın ve içerisinde bulunduğu etrafın, internetin aslında bir ömür yeri olduğunu unutması. Nasıl bir hayat yeriyse, hukuk kurallarının internet ortamında ve günahlarında da tasdikli olduğunun bilinmemesi. Yaylamış, “Farkında olmadan evlatlar bu hatanın içerisine çekilebiliyor. Bunun altında yatan temel bir neden var, internet bağımlılığı. Artık her şey, herkes içtimaî medyada. Yalnızca inançlı internet kullanın diyoruz. ‘Ucuza bir oyun indireceğim’ diye bilgisayarlarınıza o virüsleri yüklemeyin mesela” diyerek kelamlarını tamamladı.

169b1b529c693992024509b30c6dc2c2bc4a3675.jpeg

Bilişim hukuku bilirkişileri, sanal yerkürede işlenen hataların şahısların siciline işleneceğinden ve 15 yıl boyunca silinmeyeceğinden bahsediyor. Velev siber hatalılar, topluluk içerisinde damga yiyebiliyorlar. 

Av. Ceyda Kırcalı da, “Çok ziyade polis arkadaşımla bir arada çalışma fırsatım oldu. Sahiden adliyelerde hiç farkında olmadan bu suça sürüklenen evlatlarla karşılaşıyoruz. Bir bilinç uyandırmak istiyoruz” açıklamasında bulunuyor. Av. Çağatay Üsküdar ise “Evlatlara birinci evvel temel hak ve özgürlüklerinden bahsediyoruz. Akabinde kanunların ve cezaların neden var olduğunu açıklıyoruz.” dedi. 

a38a38abdfac2417c6a3d771a6a3f01e557ec546.jpeg

İzmir Barosu Bilişim Kabahatleri Komitesi, yalnızca mekteplere değil, kurumlara ve eğitimcilere de bilişim hukuku konusunda yararlı seminerler veriyorlar. Komite ekibine izmirbarosubilisimkomisyonu@gmail.com adresinden ulaşıp siz de kendi kurumunuzda eğitim düzenlemek ismine talepte bulunabilir, internet kabahatleri hakkındaki sorularınızı yönlendirebilirsiniz.




 
Üst Alt