Son Konu

Otizm nedir? otizm hakkında bilinmesi gerekenler?

adanali

Yeni Üye
Katılım
20 Eki 2019
Mesajlar
11,158
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Konum
Adana
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Otizm Nedir? Otizm Hakkında Bilinmesi Gerekenler? Otizm Nasıl oluşur? Otizm bireyde görülen iletişim ve sosyal etkileşim bozukluğudur. Bireyde ciddi gelişim geriliğine neden olur. Yaşamın ilk 3 yılında belirgin hale gelir. Erken teşhis edilirse rehabilitasyon çalışmaları ile etkisi en alt düzeye indirilir.

Oluşum nedeni henüz belirlenemedi. Otizm görülme ihtimali her geçen gün artmaya başladı. Erkeklerde görülme ihtimali 4 kat fazladır. Kısıtlı alanlarda tekrarlayan davranış örüntüleri sergilenir. Otizm olan bireyler göz teması kurmaktan kaçınırlar. İsimleri zikredildiği zaman duymaz ve tepki vermezler.

Alakasız saçma sözleri çok sık söylerler. Oyuncaklarla oynamaktan hoşlanmazlar. Çabuk sıkılırlar. Parmakları ile bir şey gösterirken güçlük çekerler. Yaşıtları ile oyun oynamak istemezler. Yalnız kalmayı sever ve tek takılırlar. Yaşıtlarına göre konuşma geriliği görülür. Otizmli bireyler sallanma ve çırpınma hareketlerini çok sık tekrar ederler. Hareketli bir yapıya sahipler. Ortamda dikkatleri çabuk çekerler. Rutin bir hayat sürmek isterler.



Değişiklikten hoşlanmazlar. Gözlerini bir noktaya dikip uzun süre o noktaya bakarlar. Eşyaları döndürmeyi ve sıraya koymayı severler. Konuşma sorunu yaşarlar. Geç konuşur ya da hiç konuşamazlar. Büyüklerin sözlerini papağan gibi tekrar ederler. Konuşurken zamir ve özne kullanmazlar. Kendilerini bir yabancı gibi anlatırlar.

Otizmli bireyler iletişim kururken zorlanırlar. İletişim kurma çabalarını görmezden gelirler. Sallanır ve sürekli el çırparlar. Takıntılı davranış örüntüleri sergilerler. Parmakları üzerinde yürürler. Yalnız kalmaktan hoşlanırlar. Duyu organları hassasiyet kazanmıştır. Otizmin hastalığını tedavi etmek hastalığın erken teşhisine bağlıdır. Etkiler bireyden bireye farklılık gösterir. Hastaya özel tedavi yöntemi uygulanır.

Herkes için ortak bir tedavi yoktur. Tedaviler özel eğitim merkezlerinde yapılır. Eğitim verilirken ailenin vereceği destek çok önemlidir. Eğitim verilirken bireye iletişimsel, sosyal ve davranışsal uyum becerileri kazandırılır. Otistik çocuklara davranışsal eğitim modeli uygulanır. Eğitimde amaç bireyin iletişim becerisi kazanarak kendisine yardımcı olmaktır.

Özel terapi yöntemleri ile bireye konuşma ve iletişim becerileri kazandırılır. Konuşma terapisi yapılarak çocuklardaki konuşma geriliği giderilmeye çalışılır. İlaçlar ile bireyde ortaya çıkan depresyon ve stres etkileri minimize edilir.
 
Üst Alt