Son Konu

Kalp Sıkışması Neden Olur?Sebepleri Nelerdir?

urgot01

Yeni Üye
Katılım
24 Eki 2020
Mesajlar
15,240
Tepkime
1
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kalp krizi, kalp krizi göstergesi olarak ortaya çıkabilir veya farklı nedenlerden veya göğüs bölgesindeki ağrı, nefes darlığı ve kalp sıkışması hissi gibi diğer durumlardan dolayı ortaya çıkabilir kalp sıkışması gibi hissedebilirsiniz. Kalp ile ilgili ağrı çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Genellikle, göğüs bölgesindeki ağrının% 5'i kalp rahatsızlıklarından kaynaklanır. Kalp ve göğüs bölgesindeki çarpışma bir hastalık değil, bir hastalık veya durumun neden olduğu bir hastalıktır.

KALP SIKIŞTIRMASININ SEBEP OLDUĞU KALP HASTALIKLARI
Kalp krizi nedeniyle kalp krizi: Kalp krizi (miyokard enfarktüsü), kalp kasının bir kısmı o bölgeye yetersiz kan akışı nedeniyle öldüğünde (kalıcı hasar) ortaya çıkan bir durumdur. Kalbi çeşitli nedenlerle besleyen damarların kan akışında ani bir azalma veya kesintiye bağlı olarak gelişen ve bu damar tarafından beslenen kalp kasında çeşitli derecelerde hücre ölümüyle sonuçlanan bir olaydır. Göğüs kemiğinin arkasındaki göğüs ağrısı, kalp krizinin en önemli belirtisidir, ancak bu ağrı, özellikle diyabetli ve yaşlılarda belirsiz olabilir. Ağrı, göğüs bölgesinde sıkıştırma şeklinde de hissedilebilir ve böylece bir kalp krizi kalp sıkışması olarak tanımlanan şikayete neden olabilir. Kalp krizinin diğer belirtileri sırt ağrısı, nefes darlığı, yorgunluk, hazımsızlık ve bulantı, halsizlik ve baygınlık, soğuk terleme, çarpıntı, uykusuzluktur.

Kalp yetmezliğinden kaynaklanan kalp yetmezliği: Kalp yetmezliği, normal veya artan dolum basınçlarına rağmen kalbin metabolik ihtiyaçlarını karşılamak için dokulara oksijen verememesine neden olan yapısal ve fonksiyonel bir bozukluktur. Kalp yetmezliği belirtileri arasında solunum sırasında nefes darlığı, solunum bozukluğu, bacaklarda ödem, halsizlik, halsizlik, bulantı, karın ağrısı, şiddetli halsizlik, uyku bozukluğu ve yaşlılarda karışıklık bulunur. Kalp yetmezliği durumunda, egzersiz sırasında göğüs bölgesinde nefes darlığı ile birlikte kalp sıkışması gibi duygular olabilir.


Kalp ritmi problemlerine bağlı kalp sıkışması: Aritmi, kalp atışındaki düzensizliği ve eşitsizliği ifade eden bir terimdir. Birçok farklı kalp ritmi problemi vardır ve bunların neden olduğu şikayetler değişebilir. Kalp ritmi problemleri iki ana başlık altında değerlendirilir (Aritmi ve Disritmi) ve bunların birçok alt tipi vardır. Disritmi (kalbin normal elektriksel ritmindeki sapmalar). Aritmi (kalbin elektriksel aktivitesinin olmamasıdır). Kalpteki ritim problemleri kardiyak olmayan faktörlerden dolayı da ortaya çıkabilir ve semptomlar nedene bağlı olarak değişebilir. Aritmi bazı hastalarda bir şikayete neden olmamakla birlikte, ritim bozukluğunun türüne bakılmaksızın, nedeni ne olursa olsun, farklı derecelerde göğüs sıkılığı, baş dönmesi, çarpıntı, göğüs ağrısı ve bayılmalara neden olabilir.

Kalp kapakçık hastalıklarına bağlı kalp sıkışması: Kalp kapakçık hastalıkları; mitral kapak darlığı (darlık) ve mitral yetersizliği, aort kapak darlığı (darlık) ve aort kapak darlığı, triküspit kapak darlığı (darlık) ve triküspit kapak yetersizliği gibi kapak hastalıkları. Kalp kapakçık hastalıklarında iki önemli fonksiyonel bozukluk vardır. Kapak yetersizliği (yetersizlik) (kapak tendonları elastikiyetini kaybettiğinde, kanın geri kaçamaması nedeniyle tamamen kapatılamaz Kapak darlığı (stenoz) (kapak açıklığının daralması sonucu ileri akış) Neden olduğu komplikasyonlara bağlı olarak, çarpıntı, kalp sıkışması, göğüs ağrısı ve basınç hissi, yorgunluk, nefes darlığı, şişmiş bacaklar, embolizm, felç ve ritim bozuklukları gibi belirtiler de kalp kapakçık hastalıklarında görülebilir. .

Kardiyovasküler hastalıklara bağlı kalp sıkışması (koroner arter hastalığı): Koroner arter hastalığı (CAD), koroner arterler adı verilen arterlerin daralması veya tıkanması sonucu kan akışının kısmen kesilmesine neden olan bir hastalıktır. Kardiyovasküler hastalıkların en yaygın nedeni aterosklerozdur. Bu hastalık gelecekte kalp krizine neden olabilir. Bu, kalbin normal işleyişini bozarak kalp ve göğüs bölgesinde gerginlik hissine neden olabilir. Koroner arter hastalıklarının diğer semptomları arasında göğüs ağrısı, sol kol ve çene ağrısı, koldaki uyuşma, nefes almada zorluk ve yorgunluk bulunur.

Kardiyomiyopati (kalp kası hastalığı) kardiyak kompresyon: Kardiyomiyopati, kalbi ve dolaşım sistemini etkileyen bir durum olarak da tanımlanabilir ve kalp kası, önceden var olan veya etkilenen patolojik durumlar olmaksızın öncelikle etkilenir. Farklı kardiyomiyopati türleri vardır ve türlerine göre semptomlar hastalığın derecesine bağlı olarak değişebilir. Kardiyomiyopatiler kalbin işleyişinde sorunlara neden olur, belirtiler sorunun türüne ve derecesine bağlı olarak değişebilir. Kardiyomiyopatiler kalp sıkışmasına, göğüs ağrısına, göğüs sıkışmasına, kalp çarpıntısına ve nefes darlığına neden olabilir.


Kardiyak inflamasyona bağlı kalp sıkışması: Kalp enflamasyonları perikardit (kardiyopulmonit) ve miyokardit (kardiyak kas enflamasyonu) olarak değerlendirilir. Perikardit kalbin iltihaplanmasıdır. Perikardit genellikle akut olarak gelişir ve birkaç ay sürebilir. Perikarditte, göğüs ağrısı bıçaklanmış bıçak, keskin ve göğüs sıkışması gibi şikayetlere neden olabilir. Perikardit kalbin normal işleyişini bozarak kalp sıkışmasına neden olabilir. Mivokarditis; bulaşıcı, bağ dokusu, toksik veya idiyopatik nedenlerden kaynaklanan miyokardın granülomatöz iltihabı. Miyokardit ayrıca göğüste ağrıya, göğüs bölgesinde sıkışmaya, kalp sıkışması, kalp çarpıntısı ve nefes darlığına neden olabilir.

Kalp tümörlerine bağlı kardiyak tümörler: Kardiyak tümörler primer veya sekonder gelişebilir. Son yıllarda, ekokardiyografinin sık kullanımı ile, teşhis edilen kalp tümörü sayısında bir artış gözlenmiştir. Kardiyak tümörler erişkinlerde daha sık görülür. Primer kardiyak tümörlerin% 50'den fazlası iyi huylu (iyi huylu) tümörlerdir. Kalbe metastaz yapan tümörler genellikle akciğer, meme, lösemi, lenfoma ve melanomdan gelir. Kalp tümörleri ritim bozuklukları, kalp büyümesi, kalp yetmezliği, nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, göğüs sıkışması ve kalp sıkışmasına neden olabilir.

KALP VE GÖĞÜS HİSSETMESİNE NEDEN OLABİLECEK HASTALIKLAR
  • Kalp ve göğüs bölgesinde sıkışma ve ağrı hissi sadece kalple ilgili hastalıklardan değil, aynı zamanda diğer hastalıklardan, kalp tutulumlarından veya göğüs bölgesini içeren diğer hastalıklardan da kaynaklanabilir.
  • Tiroid hastalıkları (Hipertiroidizm, Hipotiroidizm, Graves hastalığı, Guatr büyümesi, Hiperparatiroidizm gibi) ayrıca kalbi etkileyebilir ve kalp çarpıntısına, göğüs ağrısına, nefes darlığına ve nefes darlığına ve ayrıca kalbi.
  • Bazı romatizmal ve sistemik hastalıklar (Akdeniz ateş hastalığı, Ankilozan spondilit, Sistemik skleroz, Sistemik lupus eritematozus, Behçet hastalığı, Romatoid artrit, Fabry hastalığı, amiloidoz, Wilson hastalığı Kawasaki hastalığı, Paget'in kemik hastalığı) romatizmal ve sistemik hastalıklar gösterir. göğüste ağrı, çarpıntı, kalp krampları ve benzeri şikayetlere neden olabilir.

  • Tansiyon hastalıkları (hipertansiyon, pulmoner hipertansiyon gibi) tansiyon hastalıkları da kalp sıkışmasına, göğüs ağrısına, çarpıntıya neden olabilir.

  • Vasküler hastalıklar (yüksek kolesterol, ateroskleroz, kardiyovasküler hastalıklar, poliartit nodoza, vaskülit gibi) kalp sıkışmasına, göğüs ağrısına, çarpıntıya, nefes darlığına neden olabilir.
  • Bazı hormonal hastalıklar (diyabet, insülin direnci, feokromositoma, Conn sendromu, hipofiz yetmezliği gibi) ayrıca göğüste ağrı, gerginlik, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikayetlere neden olabilir.
  • Bazı akciğer hastalıkları (Astım, Alerjik astım, KOAH hastalığı, Zatürree, Tüberküloz, Bronşit, Yabancı cisim aspirasyonu, Meslek koşullarına bağlı akciğer hastalıkları, Pulmoner fibroz, Akciğer apsesi, Pnömotoraks, Akciğer amfizemi, Sarkoidoz) kalp sıkışması gibi hissedebilir, göğüs bölgesinde gerginlik hissine neden olur
  • Bazı psikolojik bozukluklar (panik atak, anksiyete bozuklukları gibi) çarpıntıya, göğüs sıkışmasına, göğüs ağrısına ve kalp sıkışması gibi duygulara neden olabilir.
  • Alerjik hastalıklar veya reaksiyonlar (Alerjik astım, Alerjik rinit, Gıda intoleransı, Gıda alerjisi, Alerjik astıma neden olan alerjenler ve bu alerjenlere maruz kalma gibi) veya hastalıklar kalp sıkışması, göğüs sıkışması, nefes darlığı, çarpıntı gibi hissedebilir.
  • Mide ile ilgili bazı hastalıklar (Gastrit (gastroenterit), Mide spazmı, Reflü gibi) ve bu hastalıklara neden olan diğer hastalıklar, göğüste sıkışma veya yanma, göğüste ağrı ve stenoz gibi şikayetlere neden olarak kalp sıkışması gibi hissedilebilir.
  • Bazı bulaşıcı hastalıklar (Perikardit, Miyokardit, Endokardit, Torasik membranın iltihaplanması, Karın zarının iltihaplanması, İnflamatuar hastalıklar, Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, Lyme hastalığı, Bruselloz ve enfeksiyona bağlı enfeksiyonlar) ağrı, göğüs sıkışması. duyum, çarpıntı, nefes darlığına neden olurlar.
  • Bazı vitamin ve mineral eksiklikleri (Demir eksikliği ve ilişkili anemi, Hemokromatoz, Kalsiyum eksikliği ve fazlalığı, İyot eksikliği, Selenyum eksikliği, B Vitamini eksikliği) de kalbi etkileyebilir veya dolaylı olarak göğüste ağrı ve gerginliğe neden olarak nefes darlığı, çarpıntıya neden olabilir. . Kalp sıkışması gibi hislere neden olabilirler.
  • Bazı hematolojik hastalıklar (anemi ve bazı anemi, talasemi, polisitemi gibi) nefes darlığına, göğüs ağrısına, çarpıntıya ve kalp sıkışması gibi hislere neden olabilir.
  • Bazı kas hastalıkları (kas distrofileri, farklı kas distrofileri ve bunlara sistemik tutulum gibi) solunum sistemi tutulumu yaparak solunum sıkıntısı, göğüs sıkışması, çarpıntı ve kalp sıkışmasına neden olabilir.
  • Böbrek sistemi hastalıkları (böbrek yetmezliği, böbrek hastalıklarına bağlı hipertansiyon, Nefrotik sendrom, Üriner sistem enfeksiyonları, Üremik sendrom gibi) kalbi hem doğrudan hem de dolaylı olarak etkileyerek kalp krizi, kalp yetmezliği ve kalp ile ilgili şikayetlere neden olabilir.
KALP SIKIŞMASI BELİRTİLERİ
Kalp sıkışmasının belirtileri arasında anjina pektoris adı verilen göğüs ağrısı, nefes almada zorluk, yorgunluk, terleme, kızarma, kalbin alt kısmında bir bıçak sıkışmış gibi hissetme ve nefes alırken veya herhangi bir hareket sırasında öleceği hissi bulunur. efor sırasında göğüs bölgesinde hissedilen basınç veya kompresyon hissi ve sol kol, boyun bölgesi, çene ve sırt bölgesinde ağrının yayılması şeklinde.

KALP SIKIŞTIRMA TEŞHİSİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Stres nedeniyle bazen kalp sıkışması şeklinde semptomlar yaşanabilir. Bu şikayetler geçici olmakla birlikte, bozulma olmadığında yapılan muayeneler normal olarak görülebilir.

Kalp sıkışmasına neden olan durum, elektrokardiyografi yöntemi, ekokardiyografi, ritim holter, kan testleri ve tiroid hormonları, romatoid veya metabolik hastalıklar ve görüntüleme yöntemleri kullanılarak teşhis edilebilir. Kalp sıkışması hissine veya kalp sıkışması hissine neden olabilecek koşulların altında yatan nedeni araştırmak için daha ayrıntılı araştırmalar gerekebilir.

KALP RİSKİ TEDAVİSİ VE KORUMA
Bir kalp sıkışması sık sık hissedildiğinde, bir kardiyoloğa gitmek kesinlikle gereklidir. Tedavi yöntemi, kalp sıkışması ile ilgili gerekli muayeneler yapıldıktan sonra elde edilen sonuca göre belirlenir, ancak kalp sıkışmasından korunmak için yaşam tarzında bazı değişiklikler gerekebilir.

Her şeyden önce, diyet ve yaşam tarzını değiştirmek ve kötü kolesterol yüksekse azalmaya çalışmak önemlidir. Bunu başarmak için, az yağlı yemek, hayvansal yağlardan kaçınmak, hamur işleri azaltmak veya çıkarmak, sigarayı bırakmak, tuz azaltmak, dengeli bir diyet yemek, tahıl ve sebze ve meyve yemek, kalp sıkışmasını ve diğer beslenme bozukluklarını önlemek için çok fazla içerir. ama çok önemlidir.

Bunların dışında düzenli egzersiz yapmak ve bazı kol hareketleri, bacak hareketleri gibi haftada en az üç gün 20-30 dakika egzersiz yapmak ve stresten kaçınmak çok faydalıdır. Kalp sıkıştırma sorunu olan bir kişinin, egzersizden egzersiz yapmaya başlamadan önce zararlı olmayacağını doktorundan onay alması gerekir, çünkü bazı kalp hastalıklarında egzersiz kısıtlamaları gerekli olabilir.

Kalp sıkışmasına neden olan diğer hastalıkların veya durumların doğru araştırılması ve altta yatan nedenin tedavisi hastanın şikayetlerini azaltabilir.

Kalp sıkışması, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve daralma hissi gibi şikayetleri olan, nedeni olmayan ve geçmeyen hastalarda bu duruma neden olabilecek bu hastalıkları veya durumları araştırmak önemlidir. yatıştırıcı tedavilere veya önlemlere rağmen şikayetler.
 
Üst Alt