Son Konu

Ses Terapisi

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Ses terapisi, normal ve sağlıklı ses kullanımını bir şekilde sınırlayan ses bozukluklarının oluşmasına katkıda bulunan davranışları değiştirmek için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ses kısıklığına yol açan davranışlar 2 temel yolla değiştirilir: 1. Ses sağlığı prensiplerinin çok katı bir şekilde uygulanması. 2. Ses tellerinin titreşimini ve ses yolunun rezonansını olumlu yönde değiştiren tedavi eksersiz tekniklerinin öğretilmesi ve uygulanması.

Ses terapisi nasıl uygulanır?

Ses sağlığının oluşturulması sese zarar veren hem çevresel hem davranışsal faktörlerin ortadan kaldırılması ile mümkün olabilir. Ses terapisinde postür düzenlemeleri, etkin solunum tekniği, boğaz ve boyuna yönelik özel gevşeme eksersizleri, ses telinin daha etkin ve doğru titreşimini sağlayan egzersizler, dudak çene ve dilin daha etkin kullanımına yönelik egzersizler, rezonans eksersizleri gibi çok sayıda farklı egzersizler uygulanarak kişinin daha sağlıklı ses üretimi yapması ve nihayetinde sağlıklı konuşması hedeflenir.

Ses terapisi nasıl planlanır?

Ses terapisi, bazı hastalıklarda tek başına bir tedavi yöntemi olarak kullanılırken, bazı durumlarda ilaç tedavisi ile birlikte veya cerrahi tedavinin öncesinde ya da sonrasında uygulanabilir. Tek tip bir ses terapisi yöntemi yoktur, terapiler hastanın ihtiyaçlarına göre düzenlenir. Bu nedenle ses terapisine başlamadan önce ses probleminin altında yatan nedeni belirlemek çok önemlidir. Bu amaçla ses analizinin yapılması ve ses tellerinin laringostroboskopi ile değerlendirilmesi gereklidir. Elde edilen bulgular kulak burun boğaz uzmanı ve dil ve konuşma terapisti ile birlikte değerlendirilmeli ve terapi amaçları belirlenmelidir.

Ses terapisinin süresi nedir? 

Ses terapisi hafta bir gün 40-50 dakikalık seanslar halinde birebir olarak uygulanır. Terapi süresi hasta ve ses probleminin tipine göre değişir.


 
Üst Alt