Son Konu

Psikologdan Beklenenler Nelerdir?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Değişen dünyayla beraber insanların ihtiyaçları da değişti. Psikologlar bundan bir kaç yıl önce tanınmazken zamanla ihtiyaç duyulan insanlar haline gelmiştir. Özellikle ABD gibi ülkeler bu konuda bir hayli ileride olduğu bilinmektedir. Hatta bu psikologların ilaç yazma yetkileri bile bulunmaktadır. Ülkemiz için bakıldığında ise psikologların ilaç yazma yetkisi yoktur.

Hala psikologla görüşmeye gitmekten çekinen ya da gizlice gidilmesi gerektiğini düşünmekte olan insanlar vardır. Kişilerin psikologdan beklentisini toplum yapısı, genel kültür durumu, eğitim seviyesi değiştirmektedir.



Günümüzde insanların yalnızlaştığı, teknoloji nedeniyle samimiyetin azaldığı, derdini anlatacak insan bulamadığı için sorunlarını çözmede zorlandığı için strese, depresyona, olumsuz ruh hallerine girdiği görülmektedir. Bu durum psikoloji ile ilgilenen insanlara ihtiyaç duyulma oranını arttırmaktadır. Aile yapısının bozulması, ilişkilerin değişmesi, en yakınlarından beklediği ilgiyi görememek gibi durumlar insanları başkalarından yardım almaya, psikolojik sorunlarını çözebilecek uzmanlar bulmaya yönlendirmektedir. Bu noktada ise sağlıklı bir psikolog bulmak önemlidir.

Danışan Olarak Psikologdan Neler Beklenmelidir?
Kişinin sorununu dikkatle dinlemesi, anlaması ve küçümsememesi, kendi dertlerini anlatıp kişinin sorununu bastırmaması beklenir. Herkesin derdi kendine büyük ve ağır gelir.

Yargılamadan, eleştirmeden, utandırmadan kişiyle ilgilenmesi, rahat olmasını sağlaması beklenir. Duygularını katmaması, kişinin kendini açmasını engelleyen söz, tavır ve davranışlardan uzak durması gerekir.

Güven vermesi, anlattıklarını başkasına anlatmayacağını kişinin bilmesi, güvenmesi duygularını ve düşüncelerini açıkça anlatmasını sağlar.

Seansların uzun olması ama sürecin kısa olması, sorunlarına çözüm bulması ya da bulmasına yardımcı olması beklenir. Aylarca süren görüşmeler kişiyi bunaltabilmekte veya para veriliyorsa pahalı olmasından rahatsız olabilmektedir.



Pahalı olmaması, zaman ve paradan tasarruf edebilmek istenmektedir. Özellikle ülkemiz açısından düşündüğümüz zaman bu işi paraya döken ve faydası olmayan psikolog diye geçinen birçok kişi vardır.

Para ya da reklam için değil de görüşmeye gelen kişiyle onu düşündüğü ve yardım etmek istediği için ilgilendiğini bilmek ister.

Kişiler kendisine makine ya da kalıplaşmış modele göre aynı davranılmasındansa kendine has, ona özel uygulamalar yapılmasını, kendine göre bir gidişat belirlenmesini bekler.
Kendisinin hiç derdi yokmuş ya da bu toplumdan değilmiş gibi davranan psikolog da insanlar tarafından hoş görülmemekte ve içimizden biri olarak gördüğü psikolog istemektedir.
Konuştuğu sırada saate bakıp duran, dinlerken sıkılmış gibi davranan, sık sık karşı tarafın sözünü kesen psikolog da istenmemektedir.

Psikoloğun duygu, düşünce, korku, hassasiyet, inanç ve siyasi görüşlerini danışana yansıtmaması ve ona göre ön yargı ya da suçlayıcı, aşağılayıcı tavırlara girmemesi beklenir. Ön yargılı davranmaması ve görüşmenin gidişatını kendi yargı ve kanılarına göre yönlendirmemesi beklenir.

Empati Kursun Ama Sempati Duymasın!
Psikoloğun gelenlere insan olduğu için saygı duyması, saygı sınırlarını aşmaması beklenir.
Hizmet vermek, para karşılığı mal almaktan farklı olduğu için hizmet alan kişinin beklentisinin karşılanmasına göre hedefe ulaşıldığı anlaşılır. Danışanlar geri bildirimde bulunabilmek ve eleştirilerini bildirebilmek ister.

İnsanlar duygusalken, üzgünken kendisine yardım edene, yanında olana büyük bir minnet duyarlar. Tavsiye, nasihat, eleştiri duymak yerine bir dost eli, anlayan ve dinleyen bir dost ararlar. Toplumda aradığını bulamayınca yukarıda sayılan özelliklerde psikoloğa ihtiyaç duyarlar. Bu neden işinin ehli ve mümkünse aile yapısını inceleyerek kendinize özel psikolog seçmeniz gerekmektedir.
 
Üst Alt