Son Konu

Bilim Kurulu Üyesi: 'Toplumsal Bağışıklık İçin Çocuklar da Aşılanmalı'

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-9ff4b0ba14e3544f2d1600cba58aca866e7ebdda.jpg


Sıhhat Bakanlığı Koronavirüs Bilim Konseyi üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, toplumsal bağışıklığı oluşturabilmek için nüfusun yüzde 20'sini oluşturan çocukların da aşılanmasının kıymetli olduğunu belirterek, "Toplumsal bağışıklık için toplumun yüzde 70'inin bağışık hale gelmesi gerekiyor. Burada çocuklar da değerli bir kümesi oluşturuyor. Çocuklar çok hafif geçiriyor ama bulaşta faktör olabilirler, bu bulaşı engellemek için çocukların aşılanmaları epeyce önemli" dedi.





Prof. Dr. Hasan Tezer, DHA'ya yaptığı açıklamada, yeni mutasyonlu virüsün bütün yaş kümelerinde eşit oranda bulaşıcılık gösterdiğini, bulaşıcılık fazla olduğu için çocukların da etkilenen kümesi oluşturduğunu söyledi. 

Tezer, "Bundan evvelki dönemlerde evlerde anne baba enfekteyken çocuk enfekte olmuyordu ya da 1 kişi enfekte kalıyordu. Fakat artık bütün konut ahalisinin enfekte olduğunu görüyoruz ve çocuklarında etkilendiğini söyleyebiliriz. Ancak 'çocuklarda daha ağır seyrediyor', 'daha ölümcül bir hale geldi', 'yoğun bakım muhtaçlığı daha fazla oldu' demek için bununla ilgili elimizde bilimsel data yok. Kendi gözlemlerimizde o denli. Fakat olayların artması ile oran da arttığı için çocuk olay sayıları da artacaktır" diye konuştu.

"Aşı 12-15 yaş kümesinde inançlı ve yüzde 100 etkili"



Prof. Dr. Tezer, yakın bir vakitte Pfizer-BioNTech aşısının 12-15 yaş ortasındaki 2 bin 260 çocukta yapılmış aşı çalışmasının tamamlandığını belirterek, "Genel manada baktığımız vakit daha evvel yapılmış olan 16-25 yaş kümesi çalışma ile kıyaslandığında yan tesirlerinin farklı olmadığı, çok önemli yan tesirlerinin olmadığı tabir edildi. Yani çalışmanın sonucunda aşı 12-15 yaş kümesinde inançlı ve yüzde 100 tesirli olarak açıklandı. Bu sonuçlarla da ABD Besin ve İlaç Dairesine (FDA) müracaat yapıldı. Zannedersem haftaya acil kullanım onayı için görüşmeler gerçekleşecek. Bu hafta Kanada'nın bir eyaletinde hadise sayıları fazla olduğu için okullarda bulaş arttığı için okullar kapatılmış durumdaydı ve bu kapatmadan 1 gün sonra Kanada hükümeti dünyada birinci kere 12-15 yaş ortasındaki çocuklarda Pfizer-BioNTech aşısının kullanım müsaadesi onayını verdi. Yakın vakitte birinci doz aşılar çocuklara yapılacak. Amaç; birinci dozun 12-15 yaş ortası çocuklara artık yapılması, eylül ayından evvel okullar açılmadan da ikinci dozun yapılması formunda. Maksat; çocukların okullarına aşılı olarak dönmeleri ve öğretmenlerinde aşılamaları sağlanıp inançlı okul ortamı, bulaşın az olduğu bir okul ortamını sağlamak" dedi.

"Toplumsal bağışıklık için toplumun yüzde 70'inin bağışık hale gelmesi gerek"



Dünyada aşılamanın süratli bir formda devam ettiğini, 1 milyarın üstünde insanın aşılandığını hatırlatan Prof. Dr. Tezer, şöyle konuştu:

"Artık risk kümeleri, aşikâr yaş kümesinin üstündekiler aşılanmaya başlandı, hatta bitiyor ve artık sıra yavaş yavaş çocuklara geliyor. Zira, toplumsal bağışıklığı oluşturabilmeniz için nüfusun yüzde 20'sini oluşturan çocuklarında aşılanması kıymetli. Toplumsal bağışıklık için toplumun yüzde 70'inin bağışık hale gelmesi gerekiyor. Burada çocuklar da değerli kümesi oluşturuyor. Çocuklarda güvenlik çalışmaları çok kıymetli ve aşıların inançlı olması gerekiyor. Erişkin çalışmalarından projeksiyonları yapılıyor fakat çalışmaların kendi dizaynında her ülkenin kendi oluşturmuş olduğu bağımsız bilimsel komiteler tarafından kıymetlendirilmesi gerekiyor. Gerçekten Kanada'da Sıhhat Bakanlığının oluşturduğu bağımsız bilimsel şura dataları değerlendirdikten sonra kullanım onayı verdi. Her ülke güvenlik çalışmalarını ayrıntısıyla değerlendirecektir, akabinde çocuklara uygulanabilirliğini tartışacaktır."

Çocuklar neden aşılanmalı?



Prof. Dr. Tezer, çocukların neden aşılanması gerektiği konusunda ise şunları söyledi:

"Birincisi, ülkemizde yaklaşık 22 milyon çocuk olduğunu söyleyebiliriz. Bu da tüm nüfusun yüzde 27'sine denk geliyor ve toplumsal bağışıklık sağlanabilmesi için nüfusun yüzde 50-70’inin aşılanması gerektiğini söylüyorduk. Çocuklarda hastalık hafif geçiriliyor şu an bile bunu söyleyebiliriz. Çocukların ağır bakım muhtaçlığı ya da ağır geçirme durumları çok fazla olmuyor bunu biliyoruz fakat çok az bir çocuk da olsa Multisistem İnflamatuar Sendromu (MIS-C) dediğimiz tablo gelişebiliyor. Bunun olmaması için aşılanabilirler, çocuklar çok hafif geçiriyor ancak bulaşta bir faktör olabilirler. Bu bulaşı engellemek için çocukların aşılanmaları epeyce değerli. Bu yüzden çocukların da aşikâr bir mühlet sonra erişkin aşılanmalar tamamlandıktan sonra artık aşılanması değerli bir hal alacak."
 
Üst Alt