Son Konu

Dinozorların Yok Olmasına Yol Açan, Aslında Bir Meteor Olmayabilirmiş

yasuo

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
84,876
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
dinozorlarin-yok-olmasina-yol-acan-aslinda-bir-meteor-olmayabilirmis.jpg

Dünya'ya çarpan objeler, ya Mars ile Jüpiter ortasındaki asteroit neslinden ya da Güneş Sistemi'nin dış bölgelerinden geliyor. Genel kanı, dinozorların sonunu bir uzay kayasının (asteroid) getirdiği istikametinde olsa da, iki astronom, bir kuyruklu yıldızın daha beklenen olduğunu argüman ediyor.

Asteroitler sık sık Dünya atmosferine çarpıyor, fakat çok azı lokal hasara neden olacak kadar büyük oluyor. Yörüngemizden geçen kuyruklu yıldızlar ise daha da ender. Yüz milyonlarca yıldan fazla bir müddettir, günümüz Meksika'sında Chicxulub'da duran dev kraterin 66 milyon yıl evvel Dünya'ya çarpan ve kitlesel yok oluşa neden olan objenin düştüğü yer olduğu kabul ediliyor. Bir hipotez, Güneş Sisteminin dış erişim alanlarındaki karışıklıkların bazen gelen kuyruklu yıldızların sayısını artırarak çarpma mümkünlüğünü artırdığını öne sürüyor.

İddiayı ortaya atan bilim insanları, bu fikri doğrulamak sıkıntı olsa da, hem Chicxulub hem de Vredefort kraterlerinin karbonlu kondritler içerdiğine dikkat çekiyor. Bu hususlar meteorların içinde çok ender, lakin uzun dönemli kuyruklu yıldızlar ortasında yaygın.




 
Üst Alt