Son Konu

Ali Kenanoğlu KYK Borçlarının Silinmesi İçin Meclis Başkanlığına Kanun Teklifi Verdi

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-d3a2c37a9ae0877f0b27273b2796a81526203dae.jpg


HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, üniversite eğitimi sırasında tahsil ve katkı kredisi alıp borcu olan öğrencilerin borçlarının silinmesi için Meclis Başkanlığı'na kanun teklifi verdi





HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, üniversite eğitimi sırasında tahsil ve katkı kredisi alıp borcu olan öğrencilerin Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının silinmesi hedefiyle Meclis Başkanlığı’na “351 Sayılı Yüksek Tahsil ve Kredi Yurtlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Ait Kanun Teklifi” verdi.

'Öğrencileri ve ailelerini yeni bir ekonomik girdabın içine sürüklemektedir'



Kanun teklifi münasebetinde üniversite mezunu olup fiilen iş arayanların sayısının her yıl arttığına vurgu yapan Kenanoğlu, KYK borçlarının çoğunlukla öğrenci aileleri tarafından ödediğine dikkati çekti. Türkiye’de üniversite mezunu her üç gençten birinin işsiz olduğunu tabir eden Kenanoğlu, “İşsizliğin ve hayat pahalılığın sorumlusu olan siyasi iktidar, öğrencileri ve ailelerini yeni bir ekonomik girdabın içine sürüklemektedir.” diye belirtti.

Kenanoğlu’nun verdiği kanun teklifi metni ve münasebetleri şöyle:



Türkiye’de devlet üniversitelerinde okuyan dar gelirli ailelerin büyük çoğunluğu eğitim devirlerini Kredi Yurtlar Kurumundan aldıkları borçlanma kredileri ile geçirmektedir.Türkiye’de ekonomik sıkıntılar her vakit başat pozisyonda olup, bununla ilişkili işsizlik, yoksulluk ve açlık sorunları her geçen gün büyümektedir. Üniversite mezunu her üç gençten biri işsizlik sorunu ile karşı karşıyadır. KYK borcunu ödeyemeyen öğrenci sayısı 5 milyonu geçmiş, 300 bin civarında KYK borcu olan genç hakkında icra takibi başlatılmıştır.Devlet okullarında okuyan öğrencilere kredi değil burs verilmelidir. Bugüne kadar kullandırılmış bütün kredi borçları silinmelidir. En az dört yıl boyunca büyük fedakarlıkla okutulan dar gelirli ailelerin çocukları devlete borçlanarak eğitim hayatını sürdürebilmektedir. Lakin, mezuniyet sonrası işsizlik nedeniyle iş bulamayan çocukların kredi borçları çoğunlukla aileleri tarafından ödenebilmektedir. Bu işsizliğin, hayat pahalılığın sorumlusu olan siyasi iktidar, öğrencileri ve aileleri mezuniyet sonrası yeni bir ekonomik girdabın içine sürüklemektedir.Unutulmamalıdır ki sıhhat üzere eğitim de üniversal normlarda temel bir insan hakkıdır ve parayla satılamaz. Üniversite mezunu öğrenciler iş bulup bulmamalarına bakılmaksızın kullandıkları KYK kredilerinin karşılığında yaklaşık 30 bin TL geri ödeme yükümlülüğü altına girmektedir.Tüm bu nedenlerle, mezuniyet sonrası işsizlik sorunu ile baş başa kalan, devlet okullarında okuyan dar gelirli ailelerin çocuklarının kullandıkları kredi borçları silinerek, bundan sonra verilecek kredilerin/bursların geri ödemesiz olması istikametinde (büyüyen bu sorunun tahlile kavuşturulması için) yeni bir düzenlemeye gereksinim bulunmaktadır.

UNSUR MÜNASEBETLERİ

  • HUSUS 1- Yüksek Tahsilde okuyan öğrencilere Kredi değil Burs verilerek eğitimine devam edebilmesi amaçlanmıştır.

  • HUSUS 2- Yüksek tahsil gören öğrencilere tahsil bursu verileceği için kredi verilmesini öngören bu unsurun Kanun metinden çıkarılması amaçlanmıştır.

  • HUSUS 3- Tahsil kredisi alan öğrencilerin borçları silineceğinden, kredi borcu hesaplanmasını öngören bu hususun Kanun metinden çıkarılması amaçlanmıştır.

  • UNSUR 4- Kredi kullanan öğrencinin borcu silineceğinden, geri ödeme şartlarını düzenleyen unsur metninden kredi tabirlerinin çıkarılması amaçlanmıştır.

  • UNSUR 5- Yüksek tahsil gören öğrencinin kredi kullanmasına son verileceğinden, kredi masraf hissesi ibaresinin unsur metninden çıkarılması amaçlanmıştır.

  • HUSUS 6- Yüksek tahsil gören öğrencilerin kullandıkları kredi borçlarının silinmesine için Kanuna Ek Süreksiz Husus getirilmesi amaçlanmıştır.

  • UNSUR 7- Yürürlük hususudur.

  • UNSUR 8- Yürütme hususudur.
YÜKSEK TAHSİL KREDİ VE YURT HİZMETLERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

  • UNSUR 1- 16/8/1961 tarihli ve 351 sayılı Yüksek Tahsil Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanununun başlığında yer alan “Kredi ve” ibaresi başlıktan ve 2 nci unsurunun birinci fıkrasında yer alan “kredi veya” ibaresi metinden çıkarılmıştır.

  • UNSUR 2- 351 sayılı Kanunun 14 üncü hususu yürürlükten kaldırılmıştır.

  • UNSUR 3- 351 sayılı Kanunun 16 ncı unsuru yürürlükten kaldırılmıştır.

  • HUSUS 4- 351 sayılı Kanunun 19 uncu hususunun başlığında yer alan “Kredi” ibaresi başlıktan ve birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “Kredi,” ibaresi husus metninden çıkarılmış, ikinci cümlesinde yer alan “Kredi” ibaresi “Burs” halinde değiştirilmiş, birebir cümlede yer alan “ve tahsilat” ibaresi husus metninden çıkarılmıştır.

  • HUSUS 5- 351 sayılı Kanunun 28 inci unsurunun birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan “kredilerden alacağı masraf hissesi ile” ibaresi unsur metninden çıkarılmıştır.

  • UNSUR 6– 351 sayılı Kanuna aşağıdaki süreksiz husus eklenmiştir.

  • “GEÇİCİ UNSUR 7- Bu unsurun yürürlüğe girdiği tarihte tahsil ve katkı kredisi borcu ödemesi olan şahısların bu borçları öbür bir sürece gerek kalmaksızın silinir. Kredi borçlarına ait olarak daha evvel yapılan ödemeler iade edilmez.”

  • UNSUR 7- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

  • HUSUS 8- Bu Kanun kararlarını Cumhurbaşkanı yürütür.
 
Üst Alt