Son Konu

SSD TBW ve Total Bytes Written Değerleri Nedir?

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
kingston-dc500r-ssd-incelemesi-technopat-5-scaled.jpg

Geleceğin depolama ünitesi olan SSD’ler, farklı tıpta NAND yongalar ihtiva ediyor. SSD’de kullanılan bu NAND yongalara nazaran şoförün sıhhati değişiklik gösterebiliyor. Örneğin SLC kullanan bir SSD, MLC yahut TLC kullanan modele nazaran daha uzun ömürlü olabiliyor. SSD üreticileri de kullandıkları yongalar için bir yazma garantisi veriyor. Bu bedel TBW olarak söz edilen Terabytes Written kıymeti. Yazılan Terabyte, SSD’nin genelde ne kadar bilgi yazıldıktan sonra garantisinin biteceğine işaret ediyor. Öte yandan bu paha katiyetle SSD’nin ömrünü belirlemiyor.

TBW ile çok emsal bir diğer terim daha var ki bu da Total Bytes Written bedeli. Bu da SSD’ye kaç Byte data yazıldığını söz ediyor. SSD’yi bilgisayarınıza takar takmaz şoförden bilgi okumaya başlıyorsunuz ve diski formatlar formatlamaz da bilgi yazma süreci başlıyor. SSD içindeki Firmware de bütün kayıtları tutarak gerektiğinde ne kadar data yazdığınızı öğrenmenizi sağlıyor.

Veri Units Written ve Total Bytes Written Farkı


Uzun vakittir test ettiğimiz Crucial P5 modeli için Micron’un verdiği yazma garantisi 300 TBW. Olağan ki biz bu pahanın çoktan üstüne çıktık ama ortada iki farklı bilgi var: Veri Units Written ve Total Bytes Written. CrystalDiskInfo ve Crucial’ın kendi yazılımı olan Storage Executive farklı bilgiler göstermekte. Pekala bu iki kıymet ortasındaki fark ne?
Crucial-P5-CrystalDiskInformation-520x480.jpg
CrystalDiskInfo yazılımındaki Total Host Wirtes pahası tam olarak TBW değil.
Bu soruyu Micron’a sorduk ve gelen karşılığı aktarıyoruz:

Öncelikle CDI bilgilerini bir kenara bırakacağız. Göstergelerini bulmak için yaptıkları hesaplamalarla ilgili sahiden konuşamam. Storage Executive’in gerçek olduğunu varsayacağım. Bu, CDI’ın yanlış olduğu manasına gelmez… yalnızca biraz farklı bir ölçüm olabilir.

SSD’ler için, ne kadar bilgi yazıldığı açısından kıymetli olan iki paha vardır: (1) ana bilgisayardan SSD’ye geçen bilgiler ve (2) gerçekte NAND’a yazılılan toplam datalar ki bunun içinde ana bilgisayardan gelen yeni datalar, aşınma seviyelendirme ve çöp toplama üzere art plan süreçleri nedeniyle yazılan bilgiler yer alır. Bedel (2) her vakit (1) bedelinden daha yüksektir.
  • Birinci kıymet “Yazılan Data Birimleri/Veri Units Written” isimli alana kaydedilir. Aşağıdaki ekran imajı için bu bedel 0x01C118DFCA’dır ve yaklaşık 3,86 PB’ye dönüştürülür.
    • İkincisi “Yazılan Toplam Bayt/Total Bytes Witten” alanına kaydedilir. Burada paha 0x01539BD67D65AC0 olup yaklaşık 5,97PB’dir.
Tahlil gayesiyle, Yazma Yükseltme Faktörünü (WAF/Write Amplification Factor) hesaplamak için bu iki sayıyı kullanırız. Bu durumda WAF yaklaşık 1.6’dır, bu da şoförün tek başına ana bilgisayar tarafından yazılandan yaklaşık %60 daha fazla bilgi yazdığı manasına gelir (arka plan süreçleri nedeniyle). Bu aslında çok âlâ bir sonuç, muhtemelen iş yükünün sıralı yapısı nedeniyle. Daha sıradan bir Windows günlük bilgi süreç ortamında, WAF’ın bundan çok daha yüksek, kabaca 2.0 ila 3.0 aralığında görürüz… bunu tasarımlarımızda ve güvenilirlik varsayımlarımızda hesaba katıyoruz.
Crucial-P5-Storage-Executive-SMART-550x480.jpg
Crucial Storage Executive yazılımı, size ayrıntılı bilgi veriyor.
 
Üst Alt