Son Konu

Yakutlar Türk mü? Dünyanın en soğuk bölgesi Yakutsk nerede? Yakutsk hakkında

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
yakutlar_turk_mu_dunyanin_en_soguk_bolgesi_yakutsk_nerede_yakutsk_hakkinda_1614881874_3488.jpg

Yakutistan başşehri olan ve dünyanın en soğuk bölgesi olmasıyla meşhur olan Yakutsk hakkında merak edilen pek çok bilgi bulunuyor. Bunların başında da Yakutlar'ın Türk olup olmadıkları sorusu geliyor. Ömür formuyla de merak konusu olan Yakutsk hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını haberimizde derledik.

Bir Rusya kenti olan Yakutsk, bölgenin hatta dünyanın en soğuk kentlerindendir. Sahip olduğu düşük hava sıcaklığıyla bölge ortalama olarak -71 dereceyi dahi görmektedir. Rusya Federasyonu'nu oluşturan federel cumhuriyetlerden biridir. Bölgenin tamamını Yakutlar oluşturmaktadır. Yakutlar ile ilgili sıklıkla yapılan araştırma ise o'nların Türk olup olmadıkları sorusudur. Yakutlar, dünya üzerinde var olan Türk halklarından biridir. Yani Yakutsk halkını Türkler oluşturmaktadır. Dünyanın en büyük yüz ölçümüne sahip özerk bölgesi olan Yakutsk, 1632 yılında Lena Irmağı kıyısında kurulmuştur. Yakutistan'ın başşehridir. 



Toplamda 210 bin kişilik bir nüfusa sahip olan bölgede sıcaklık derecesi en fazla 25 derece olabiliyor. Bölge halkı için -30 bile ülkü sıcaklık olarak kabul ediliyor. Soğuğu sebebiyle toplumsal hayat durma noktasına gelebiliyor fakat ülkenin sosyolojik yapısı, bu iklim kaidelerine uygun durumda olduğu için rastgele bir sorun yaşanmıyor.



Ülkenin en büyük maddi kaynağı ise yer altı rezervleridir. Dünya pırlanta rezervlerinin yüzde 20'si burada bulunmaktadır. Altın vb. pek çok değerli maden de burada çıkarılmaktadır.



Ülkedeki tek kayıp ise tarım yapılamıyor olmasıdır. Besin olarak en çok balık ve et tüketiliyor. Etçil bir toplum olan Yakutlar da buzdolabı kültürü de bulunmamakta. Market vb. yerlerde en çok balık ve et satılıyor ve bu eserler de doğal halleriyle satışa sunuluyor.

Donmuş toprağı eritmek ise oldukça güç oluyor. Toprağı eritmek için kömür yakılıyor. Birkaç saat sonra ise toprak eriyor ve yaklaşık 15 cm. kadar toprak kazılabiliyor. Tekrar mezar kazmak için de birebir süreç uygulanıyor.





Tıpkı süreç buz dağları için de uygulanıyor. Buz dağları bilhassa otomobillerin üstünü büsbütün kaplıyor. Bu durum da buz eritiliyor ve otomobiller yine çalıştırılmaya çalışılıyor. Bu nedenle birtakım meskenlerde araçların donmaması için garajlara ısıtma sistemi kurulmuştur. 
 
Üst Alt