Son Konu

THK Kayyumu: '6 Uçak İçin 4 Milyon Dolar Gerek, Yardım Kampanyası Düzenlenebilir'

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-7d871bec1b78770656a97cbda76e45f26c95d7ba.jpg


Türk Hava Kurumu Kayyumu Cenap Aşçı, Türkkuşu Yerleşkesi'nde bekletilen yangın söndürme uçaklarına dair 6 uçağın ayağa kalkması için gereken para 4 milyon dolar. Bu parayı herkes verebilir. Hatta yardım kampanyası bile düzenlenebilir. Bunun için kimsenin beklemesine gerek yok" dedi.






Aşçı, THK Genel Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında, 28 Temmuz'dan bu yana başta Akdeniz olmak üzere, yurdun çeşitli bölgelerindeki orman yangınlarıyla çabaya ait değerlendirmelerde bulundu.

THK'nin Türk havacılığına yıllardır hoş hizmetler verdiğini lisana getiren Aşçı, kurumun birinci olarak 1986'da yangın söndürme faaliyetine başladığını, bünyelerindeki uçakların hem orman yangınlarında hem zirai ilaçlamada kullanıldığını söyledi.

Aşçı, THK'nin, misyon talimatı olmaksızın yangın söndürmesinin mümkün olmadığına işaret ederek, "Bu uğraş kanunla OGM'ye verilmiş. Biz onlarla yaptığımız kontratlarla bu faaliyetleri yürüttük. Mukavele karşılığında fiyatımızı aldık. İhale kanununa nazaran bu süreçler yürütülüyor." diye konuştu. Sosyal medyada gündeme gelen CL 215 uçaklarının en eskisinin 1969 ve en yenisinin 1988 model olduğunu söz eden Aşçı, şöyle devam etti:

"Bunların birinci getirildiği yıllarda kullanım kusurundan 1988, 1987 ve 1971 model olmak üzere 3 uçağımız kullanılamaz hale gelmiş. İniş ekipleri kırılmış ve motorları bakımsızlıktan körelmiş. 1986'da filoya katılan öbür uçaklar 2015'e, CL215'ler de 2019'a kadar yangın söndürmede kullanıldı. 2019'da tekrar OGM ile THK ortasında görüşme yürütülmüş lakin uzlaşma sağlanamamış. Bu sebeple uçaklar yangın söndürmede kullanılamamış."


"OGM'nin nezaretinde hizmet veriyoruz"




Aşçı, bugün prestijiyle 21 helikopter 8 uçakla orman yangınlarını söndürme faaliyetinde bulunduklarını belirterek, şu tabirleri kullandı:

"Bu müdahaleler kontrat karşılığı yapılıyor. Kelam konusu uçakların verdiği hizmetlerde kaç saat havada kaldıysak, ona nazaran fatura ederek OGM'ye gönderiyoruz. Bizim tabiatıyla hizmet verme üzere bir durumumuz yok. OGM orada bulunan arkadaşlarımıza 'Sabah 5'te kalkacaksın, şu koordinata gidip su atacaksın' demediği sürece bizim oraya gitme üzere bir durumumuz olamaz. Bu işin asıl sorumlusu OGM'dir. Onların nezaretinde biz hizmet veriyoruz."


"Her yardıma kapımız açık"




Aşçı, orman yangınlarının Türkiye'nin sarsıntı, sel üzere bir gerçeği olduğuna dikkati çekerek, "Bu uçakların yok olmasını istemiyoruz. Gelecek yıllarda havalar daha da ısınırsa yangınların çoğalacağını düşünüyoruz. Havadan yangın söndürme faaliyetlerinin kesintiye uğramadan hatta artarak süreceğini düşünüyoruz." diye konuştu. Filoların yenilenmesi gerektiğine işaret eden Aşçı, araçların yedek kesimini bularak bakımını yaptırmanın zorlaştığını söyledi. Uçakların yenilenmesi için finansmana muhtaçlık duyulduğunu bildiren Aşçı, şöyle devam etti:

"Var olan uçakların bakımlarının yapılması için TUSAŞ ile görüşüyoruz. 1 aydır da jandarma ve polis vakıflarıyla uçakların tamiratı ve onların eğitim, gözetleme, keşif ve AFAD operasyonlarında kullanmak için görüşüyoruz. Dün de Sayın CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu geldi. Onlar da bu uçakların hizmette tutulabilmesi için ne yapılabileceğini sordu. Bizim her yardıma kapımız açık. Uçaklar inşallah yardımlarla hayata döner."

"Yardım için kimsenin beklemesine gerek yok"

Aşçı, Etimesgut'taki Türkkuşu Yerleşkesi'ndeki hangarlarda bekletilen THK'ye ilişkin yangın söndürme uçaklarının orman yangınlarıyla gayrette kullanılmadığına dair tartışmalara da değinerek, "6 uçağın ayağa kalması için gereken para 4 milyon dolar. Bu parayı herkes verebilir. Bağış yapabilirler, hesap numaralarımıza yahut SMS ile yardımda bulunabilirler. Hatta yardım kampanyası bile düzenlenebilir. Bunun için kimsenin beklemesine gerek yok." sözünü kullandı.

 
Üst Alt