Son Konu

Vites Geçişlerinde Zorlanma Nedenleri

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
26
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Araçlarda kimisi basit sorunlardan kimisi ise ciddi arızalardan kaynaklanan vites geçişlerinde zorlanma nedenleri oluşabilir. Bu durumun kaynağını kendiniz tespit edebilir iseniz hem sorun büyümeden önüne geçilir hem de daha ekonomik bir onarım süreci yaşarsınız

Bu yazımızda Vites Geçişleri Neden Zorlaşır, ve en önemlisi Vites Geçişleri Zorlaştı İse Çözümü için yapılması gerekenleri bulabilirsiniz.



Vites Geçişlerinde Zorlanma Nedenleri
Debriyaj Üst Merkezi Arızaları : Araçta debriyaja bastığınızda, debriyajdaki hidrolik sıvısı merkezler aracılığı ile debriyaj çatalına baskı uygulayarak baskı balatayı ayırır. Bu sistemde meydana gelen sorunlar viteslerde zorlanmaya neden olabilir.

Hidrolik Seviyesi : Araçta debriyaj merkezi içerisinde hidrolik azaldığında basınçda azalarak vites geçişlerinde sorun oluşturmaya başlar. Hidrolik seviyesini kontrol edin.

Debriyaj Çatalı Arızaları : Debriyaj çatalı, pedaldaki hareketle baskıyı ayıran parçadır. Bu parça arızalanır ise siz debriyaja bastığınızda tam kuvvet iletilmez ve vitesler tamamen yada kısmen geçişlerde zorlanmalar yaşanabilir.

Baskı Balata : Baskı Balata azaldığında yada bittiğinde vites geçişleri üzerinde dramatik bir etki oluşturur. Zamanla tamamen geçişler imkansız hale gelebilir.

Şanzıman Yağı : Özellikle sabahları yada soğuk havalarda kendini daha çok belli eder. Şanzıman yağı azaldığında vites geçişlerinde bir miktar sertlik oluştuğu ve zorlanıldığı görülür. Şanzıman Yağınızı Kontrol Edin.

Senkromeç Arızası : Şu ana kadar saydığımız tüm sorunlar şanzıman dışında yada çevresinde bulunan parçalardan kaynaklı sorunlardır. Bu aşamadan sonra sistemin iç kısmında oluşabilen arıza nedeni ile oluşan zorlanma sorunlarına bakıcağız. Senktromeç, vites geçişlerini sağlayan parçadır. Fakat bu parça genellikle belli bir vitesde zorlanmaya neden olur. Örnek vermek gerekir ise 1. vites senkromeçinde sorun var ise sadece 1. viteste zorlanma olur. Diğer viteslerde geçişler oldukça rahattır. Aracınızda bu gibi bir sorun var ise nedeni senkromeç olabilir.

Dişli Sorunları : Yıpranan iç dişli aksamlar zamanla vites geçişlerinin kademeli olarak zorlaşmasına neden olacaktır. Bu gibi durumlarda aynı senkromeçde olduğu gibi tek bir viteste görülebileceği gibi tüm viteslerde de görülebilir.

Çözümü İçin Ne Yapılmalıdır
Bunun haricinde ufak tefek ve nadir görülen nedenlerde olabilir. Fakat en sık görülenleri bu yazıda listelenmiştir. Yapmanız gereken öncelikle şanzıman yağı ve hidrolik seviyesini kontrol ettirmektedir. Sonrasında Sorun düzelmez ise araç sahibi olarak sizin kontrol edebileceğiniz bir nokta kalmamış demektir. Gerisi özel yada yetkili servislerde usta tarafından kontrol edilmeli ve nedeni size söylenmesi gereklidir. Senkromeç yada baskı balata arızasını kendinizin anlaması biraz zordur.
 
Üst Alt