Son Konu

Günlük Hayatta Kullandığımız 20 Cihazın İlk Hâlleri ve Şimdiki Hâlleri

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-6dde81718bc22b0b604a12bbb58d398196a89c3a.jpg


Teknoloji ne hoş şey...


1. Hesap Makinesi


Birinci mekanik hesap makinesi; 1642 yılında Fransız Filozof Blaise Pascal tarafından, vergi tahsildarı olan babasına yardım için tasarlandı. 1799 yılına kadar kullanılan bu mekanik aygıt, kadranlarla girilen sayıları toplayıp çıkarabiliyordu.

2. Saç Kurutma Makinesi

Birinci saç kurutma makinesi ise 1890 yılında Fransız kuaför Alexandre F. Godefroy tarafından icat edilmiş.

3. Elektrikli Süpürge

Toz çeken birinci süpürge 1906 yılında Robert Bimm tarafından "Birum" adıyla Fransa'da yapıldı. Bu, pompayla işleyen bir el süpürgesiydi. Tozun toplandığı kısım kova, toz torbası, boru, vb. biçiminde olabiliyordu.

4. Fotokopi Makinesi

Amerikalı George C. Beidler tarafından 1903 yılında bulunan birinci fotokopi makinesi, kopyalanacak evrakın fotoğrafını çekmekteydi.

5. Uzaktan Kumanda

Uzaktan kumandanın birinci örneklerinden biri, 1898 yılında Nikola Tesla tarafından “Hareket Eden Araç Yahut Araçların Sistemlerinin Denetimi İçin Aygıt Tekniği” ismi ile geliştirildi. 1903 yılında Leonardo Torres Quevedo, "Telekino" adlı dizaynını Paris Bilim Akademisi'nde deneysel bir şov ile tanıttı. Birebir yıl içinde Fransa, İspanya, Birleşik Krallık ve ABD'de aygıtın patentini aldı. Telekino elektromanyetik dalgalarla iletilen komutları yerine getiren bir robottu. Telekino uzaktan kumanda alanında bir öncü ve dünyanın birinci radyo denetim aygıtı olarak kabul edilmektedir. Torres, 1906 yılında Bilbao Limanı'nda hükümdarın ve büyük bir kalabalığın önünde bir botu kıyıdan uzaktan kumanda ile başarılı bir formda yönlendirdi.

6. Hoparlör

1920 yıllarında elektrikli ses dalgalarının kaydedilip yayınlanmasına imkan sağlayan buluşlar ortaya çıktı. Bu buluşların sonucunda birinci hoparlör 1924-1925 yıllarında yapılmıştır. Chester W. Rice ve Edward W. Kellogg tarafından yapılan çalışmalar hoparlörü geliştirdi. Bu iki bilim adamının ortaya çıkardığı sistem, günümüzde değerli değişikliğe uğramamıştır.

7. Televizyon

Televizyon 1923 yılında, John Logie Baird tarafından İngiltere'nin Hastings kasabasında icat edilmiştir. Birinci televizyon imgesi ise tekrar Baird tarafından 1926 yılında yayınlanmıştır. Başlangıçta noktalar halinde ve titrek olan manzaraların kalitesi Baird tarafından geliştirilmiştir.

8. Gramafon

Ilk patenti , 29 Eylül 1887'de Alman bilim adamı Emile Berliner tarafından alındı.  Gramofon bir yuvarlak ince taş plak ile, fonograf ise bir silindir ile çalışır. Günümüzde yerini çok taraflı müzik çalarlara bıraksa da hala kullananları vardır.

9. Bilgisayar

Birinci bilgisayarın icadı; Blaise Pascal'ın birinci hesap makinesine dayansa da, gerçek manada bilgisayarlar 1941 yılında Berlin'de Kondrad Zuse tarafından Z serisi olarak icat edilmiştir. Yarattığı Z3, dünyada tam otomatik, yazılımla yönlendirilen, programlanabilen, sayısal ve aritmetik hesaplamayla çalışan birinci bilgisayardır.

10. Telefon

Konuşmaları açıkça aktaran birinci telefon aleti, Alexander Graham Bell ve Charles Sumner Tainter tarafından geliştiren radyofon isimli aygıttır. İki bilim adamı, bu aygıtla birinci başarılı denemeyi 15 Şubat 1880 günü gerçekleştirdiler. Verici Washington'da, 13. Cadde'deki Franklin Okulu'nun zirvesine konmuştu. Tainter, ahizeyi eline alarak konuşmaya başladı: "Bay Bell... Bay Bell... Beni duyabiliyorsanız lütfen pencerenin önüne gelip şapkanızı sallayın". Az sonra Bell, 14. Cadde'de bulunan laboratuvarının penceresine geldi. Elinde şapkası vardı. Bir an durdu, sonra şapkasını sallamaya başladı.

11. Cep telefonu

Cep telefonunun mucidi Amerikalı Martin Cooper'dır. Motorola şirketinde mühendis olarak çalışırken 1973'te birinci cep telefonunu geliştirdi. Birinci cep telefonu 1 kg'dan ağır, şarjı 30 dakikadan az dayanan ve 10 saat şarj edilmesi gereken bir aygıttı.

12. Birinci internet

MİT (Massachusetts Institute of Technology)'den J.C.R Licklider, 1962 yılında bilgisayarların küresel şebekesini önerdiği ve toplumsal etkileşimlerin kayıtlı birinci tarifini yaptığı, "kısa notlar serisi" çalışmasını yayınlamıştır. Tıpkı yılın sonunda, Licklider birinci lideri olduğu DARPA'ya girdi. 

MIT'den Leonard Kleinrock İnternet irtibatının temelini biçimlendirmek için paket anahtarlar teorisini geliştirdi. MIT'den Lawrence Roberts 1965 yılında çevirmeli Roberts 1966 yılında DARPA'ya katıldı ve ARPANET için kendi planını hazırladı. Burada ismi geçen ve geçmeyen vizyonerler birinci İnternet'in kurucuları oldular. Birinci bildiri ARPANET üzerinden, Profesör Leonard Kleinrock'un UCLA'da bulunan ofisinden ikinci bir internet ilişkisinin konseyi olduğu Stanford Üniversitesi'ne yapılmıştır.

13. Kol Saati

Birinci kol saati bir pilot için tasarlanmıştı... Fransa'da yaşayan pilot Alberto Santos'un en büyük tutkusu uçmaktı. Lakin saatle ilgili değerli bir sorunu vardı. O vakitlerde herkes köstekli saat kullanıyordu ve bu yüzden hem iki eliyle uçağı kullanıp hem de cebinden çıkarması gereken saatine bakamıyordu. Havadayken de vakti öğrenebilmek için arkadaşı Louis Cartier'den yardım istedi. Cartier 1904 yılında saat imalcisi Edmond Jaeger'in yardımıyla ilk kol saatini hazırladı. 1906 yılında Santos yeni bir rekor kırdığından emin olmak için uçağından çıkarken saatine bakınca bunu gören kalabalık bu garip saati beğendi ve bir anda Cartier'ye yeni saat siparişleri yağdı.

14. Fotoğraf Makinesi

Fotoğrafçılığın başlangıç tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Fotoğraf tarihi karanlık kutu içinde manzara elde etmenin tarihi olduğu kadar, bu manzaraları fotokimyasal yollarla saptamanın da tarihidir.

Sekizinci yüzyılda Müslüman alım İbn-i Heysem gümüş nitrat'ın güneş ışığı tesiriyle karardığını bulması ve 15. yüzyılda büyük sanatçı Leonardo da Vinci'nin karanlık odada mevcut ufak bir deliğin dış dünyadaki görünümlerini aksettirmesi fotoğrafçılık tarihindeki değerli başlangıçlardır. Sanatkarlar Rönesans devranında karanlık kutuyu buldular. Böylelikle, ışığın girdiği ufak bir delik aracılığıyla karanlık kutunun öbür ucunda bahsin aksi çevrilmiş bir manzara görebiliyordu. 18. yüzyılda karanlık kutunun bir ucuna mercek ve başka ucuna da buzlu cam konularak manzara kutunun dışında görülebilir hale getirildi.

Işığın kimyevi hususlar üzerindeki tesiri ve gümüş tuzlarının imaj sapma hassaslığı 200 yıl evvelden biliniyordu. 1725yılında, kireç ve gümüş nitrat sürülmüş bir kâğıt üzerine bir biçim konulup güneşe tutulduğunda kâğıt üzerinde bu formun bir manzarasının meydana geldiği görülmüştür. 19. yüzyılın başında kâğıt, gümüş nitrat çözeltisine batırılarak negatiflerin elde edilmesi başarıldı. Fotoğrafçılığın birinci ve asıllı gelişmesi, vernikle saydam hale getirilmiş olan kâğıt üzerindeki bir imgenin kalay levha üzerine getirilmesidir. Daha sonra, Yuda Bitümü ile kaplanmış kalay levha üzerine düşürülen bir imgede güneş ışığı düşen yerlerin beyazlaştığı görülmüştür.

Niepce ile başlayan fotoğraf çalışmaları 1829'da Jacques Mande, Daugerre ile birleşip 1837'de Daugerreotype'ı ortaya koymalarıyla birden gelişim göstermeye başladı. Bu süreç gümüşle karıştırılmış bakır bir levhanın sünger tozu ve zeytinyağı ile silindikten sonra 1/16 oranında su ve nitrik asit birleşiminde yıkanıp hafif bir ateşte ısıtılmasını ve ikinci kere nitrik aside batırılmasını gerektiriyordu. Böylelikle hazırlanan levha iyoda batırılıp makineye yerleştiriliyor, ışık durumuna nazaran 5 ile 40 dakika poz veriliyordu. Elde edilen manzara 47.5 °C ısıdaki cıvayı kapsayan bir tepsinin içine konulana kadar ortaya çıkmıyordu.

1840 yılında ışığı 16 defa fazla geçiren bir mercek kullanılarak poz mühleti düşürüldü. Daugerre tipi ile elde edilen manzara çok net olmakta ise de gümüş bakır karışımı levhanın basitçe kırılması ve bu taraftan çok kıymetli olması fazla gelişmesini önledi.

Tıpkı müddetler içinde Henry Fox Talbot bir ekip kimyasal hususlara batırılmış kâğıtlar üzerinde manzara elde etmeyi başardıysa da yavaş yavaş kararması ve imgenin net olmaması nedeniyle kolay kolay unutuldu. Lakin Talbot'un bu buluşu için birinci kez "FOTOĞRAF" sözü kullanılmıştır. Bir müddet sonra da negatiflerin olumluya çevrilmesi başarılmıştır. Böylelikle çağdaş fotoğrafçılığın temeli atılmıştır.

15. Buzdolabı

Konutta kullanılmak amacıyla 1913 yılında Chicago'da yapıldı. "Domelre" marka bu buzdolabı,elektrikle çalışıyordu. Ahşap gövdesinin üzerinde kompresör tipi bir soğutucu vardı. Mesken tipi birinci buzdolabı,1913 yılında ABD'nin Chicago kentinde üretildi. Gövdesi ahşaptan yapılan bu buzdolabının soğutucu aygıtı, dolabın tavanına konmuştu ve neredeyse yarısı kadardı.

16. Çamaşır Makinesi

Çamaşır makinesi 1908'de Alva John Fisher tarafından icat edildi. Makinenin içine yatay olarak yerleştirilmiş metal tambura kirli çamaşırlar konuluyordu. Tambur, elektrik yardımıyla döndürülüyor ve hareket sırasında çamaşırlar daima suyla temas ederek temizlenmiş oluyordu. Birinci kurutuculu çamaşır makinesi ise 1924'de üretildi. 1937 yılında Bendix Corporation isimli şirket birinci tam otomatik çamaşır makinesini üretti.

17. Bulaşık makinesi

Patenti 1880 yılında Joel Houghton tarafından alınmıştır.İçinde bulunan döner su fıskiyeleri ile deterjanlıktan aldığı deterjanı bulaşıkların üstüne püskürtmektedir. Bulaşıkların temizlenmesini sağlayan ana bileşen, deterjanlarındaki kir ve leke çözücü enzimlerdir.

18. Pil

1780 yılında yaptığı deneylerin sonuçlarını 1791’de açıklayan Galvani, "hayvansal elektrik" teorisini ortaya attı. Bu teorisini, tesadüf sonucu meyyit bir kurbağanın bacağındaki sonların neşter ile kesildiğinde kasıldığını gözleyerek oluşturmuştu. Buna nazaran, canlıları oluşturan hücreler elektrik içermekteydi.

1793'de Galvani'nin deneylerine devam eden Alessandro Volta (1745–1827) kurbağa bacağı kasılmalarının farklı iki metalden kaynaklandığını bulur. Bacağın uyarılması, birbirine benzemeyen iki farklı metalden ve hücrelerin sıvı içermesinden kaynaklanıyordu. O hâlde elektrik elde edebilmek için iki farklı metale ve sıvıya muhtaçlık olmalıydı. Bundan yararlanarak bakır ve çinko madenleri alarak ortalarına tuzlu suya batırılmış süngerler yerleştiren Volta, elektrik akımını elde etmeyi başardı. Böylelikle Volta Pili ismi verilen pili buldu (1800).

19. Akaryakıtlı Motorla Çalışan Araba

Benz yaygın olarak benzinle çalışan otomobilin mucidi olarak bilinir. Çağdaşları olan öbür Alman mucitler olan Gottlieb Daimler ve Wilhelm Maybach ile tıpkı anda tıpkı proje üzerinde çalışmışlardır, lakin Benz evvel çalışmasının, akabinde da içten yanmalı motorun otomobillere uygulanabilirliğini sağlayan bütün süreçlerin patentini almıştır. Karl Benz 1878'de tasarladığı birinci motorunun patentini 1879'da almıştır.

20. Lazer

Birinci olarak 1917 yılında Albert Einstein tarafından stimüle ışımanın varlığı öne sürüldü. 1960 yılında Theodore Maiman optik frekansta lazer hareketini gerçekleştirdi ve yakut lazerinin varlığını kanıtladı. Bu olaydan sonra lazer kullanımında epey kıymetli gelişmeler oldu. Lazer ışını endüstriyel süreçlerde, mühendislik alanında, tıpta, bilimsel araştırmalarda, meteorolojide, bağlantıda, holografide ve savunma donanımlarında kullanılmaktadır.
 
Üst Alt