Son Konu

Ziyaretçilerine 'cennetten gelen parçaları' sunan Sokullu Mehmet Paşa Camii ve önemi

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
wUX90_1618734229_0618.jpg

Mimar Sinan'ın ustalık yapıtı olarak kabul edilen Sokullu Mehmet Paşa Mescidi'ne gelenler, cennetten geldiği söz edilmekte olan ve ana modülü Kabe'de bulunan 'Hacerü'l-Esved'in 4 modülünü görebiliyorlar. Pekala Sokullu Mehmet Paşa Camii'nin kıymeti nedir?

Müslümanların kutsal yeri olan Kabe'nin inşası sırasında Ebu Kubeys Dağı'ndan alınıp getirilen ve sahih hadislerde cennetten bir kesim olduğu formunda söz edilen taştan vakit içerisinde kopan modüller, Yasal Sultan Süleyman tarafından İstanbul'a getirilmişti. Mimar Sinan ise bu kesimlerden siyah ve parlak olanların dördünü İstanbul Kadırga'da bulunan, 1571 yılında Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa ismine eşi tarafından yaptırılmış olan Sokullu Mehmet Paşa Mescidi'ne yerleştirilmişti. Altın çerçevelerle kaplanan modüller, caminin giriş kapısı üzerinde bulunan mermer taşların ortasında ve mihrabın üst kısmı ile minbere giriş kapısının üzerinde ayrıyeten minber kubbesinin alt kısmında bulunuyor.



Hacerü'l-Esved'in Türkiye'de bulunan en büyük kesimi ise Yasal Sultan Süleyman Türbesi'nin giriş kapısının üzerindeki saçağın alt kısmında bulunuyor. Türbe ise Süleymaniye Külliyesi içerisinde yer alıyor. Sokullu Mehmet Paşa Camii'si içerisinde tam 5 asırdır saklanan "cennetten" modüller, mübarek Ramazan-ı Şerif ayında da görülebiliyor.

Fatih Müftüsü Hüseyin Baş, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, 'Kabe yapıldıktan sonrada tavafın başlanacağı noktaya işaret olması için oğlu İsmail’den bir taş getirmesini istedi. İsmail, bir süre taş aradıktan sonra ilahi bir işaretle Ebu Kubeys Dağı'ndan Hacerü'l-Esved taşını getirmiş ve Hz. İbrahim de onu Kabe'ye yerleştirmiştir. Kabe'nin tekrar inşasından sonra Hacerü'l-Esved taşının kıymeti nedeniyle kabileler ortasında taşı kimin yerine koyacağıyla ilgili tartışma çıktı. Uyuşmazlık üzerine içlerinden birisi 'Şu kapıdan içeriye kim girerse o kişi bize hakemlik yapsın ve bizde onun hakemliği sonucunda onun dediklerini uygulayalım' fikrini ortaya attı.



Ortaya atılan bu fikrin kabul görmesinden sonra elbette ilahi bir tevafukla bir süre sonra Peygamberimiz kapıdan içeriye girdi ve herkes de bu durumdan şad oldu. Zira Efendimiz, emniyetli, gerçek ve emin olmasıyla tanınan bir kişi idi. Bu olay şimdi kendisine peygamberlik gelmeden evvel meydana gelmişti. Peygamber Efendimize durum arz edildikten sonra sırtından cübbesini çıkararak Hacerü’l-Esved taşını üzerine koymuş ve her kabilenin reisine elbisesinin uçlarından tutturarak, Hacerü'l-Esved taşını yerine yerleştirmiştir.' sözlerini kullanıyor.

'PEYGAMBERİMİZ NE YAPTI İSE BİZ DE O'NUN ÜZERE YAPMAYA ÇALIŞIRIZ'

Hacerü'l Esved'in müslümanlar için kıymetine dikkat çeken Baş, açıklamalarına şöyle söylüyor:

'Bu modüllerin da 5 tanesi ecdadımız tarafından ülkemize getirilmiştir. Ayrıyeten Edirne Yeni Camii'nde bulunan taş, Hacerü'l-Esved taşının kesimi değildir. Edirne Yeni Camii'ndeki 'Rükn-ü Yemani' dediğimiz Kabe'nin Yemen'e bakan köşesinden bir kesimdir. Müslümanlar için kutsal olan Hacerü’l-Esved taşına karşı Peygamberimiz ne yaptı ise biz de onun üzere yapmaya çalışırız.



Peygamberimiz Hacerü'l-Esved'e elini sürmüş, tavaf yapmadan evvel selam vermiştir. Hacerü’l-Esved taşının modüllerinin olduğu yerlerde bu anıyı, Kabe'den bir modülün burada olduğunu bilerek zikirlerle, tespihlerle gelip ziyaret edebiliriz. Ancak Kabe'de yaptıklarımızı burada yapmaya başlarsak o vakit bidat yani dinde yeri olmayan bir uygulama yapmış oluruz. Bizim burada bu taşları selamlamamız, dokunmamız uygun değildir. Ülkemizde bulunan Hacerü'l-Esved taşının kesimlerinin ve öteki Kutsal Emanetler'in ecdadımız tarafından bizlere bırakılan pahalı birer hatıra oldukları şuuruyla hareket ederek onları koruma etmeliyiz.'
 
Üst Alt