Son Konu

Cep Telefonlarımız Neden Isınır? Çok Isınan Telefonlarınız İçin Alabileceğiniz Önlemleri Açıklıyoruz

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-13b75ce5f919caf2efc49d39f3a4642a30dd445d.jpg


Gündelik yaşantımızın mecburî gereksinimi olan cep telefonlarımız vakit zaman el yakacak düzeyde ısınarak telefonu kullanılamaz hale getirebiliyor. Pekala telefonlar neden ısınır ve ısınan telefonlar için ne üzere yollar izlenebilir birlikte bakalım...


Her telefonun belirli ölçülerde, kullanım esnasında ısınması doğaldır. Lakin bu ısı elinizde ziyadesiyle hissedilebilir hale geldiğinde telefonda bir ''ısınma problemi'' olduğunun belirtisidir.




Telefon ısınmalarının çoğunluğu yazılımsal sebeplerden meydana gelir. Lakin bu ısınmalar birtakım durumlarda donanımsal olarakta karşımıza çıkabilir. Şayet telefonunuz yakın vakitte bir güncelleme aldıysa ve akabinde ısınma sorunu yaşıyorsanız bu yazılımsal bir eza olduğunu gösterir.



Yazılıma yönelik bir güncelleme olmaksızın telefonunuzun olması gerekenden fazla ısındığını düşünüyorsanız, bu batarya sorununa ya da daha düşük bir ihtimalle işlemci sorununa işaret eder. Isınan bir batarya birebir vakitte boyutunda değişiklik gösterir. Bataryası çıkabilen telefonlarda, batarya ele alınarak soruna yönelik teşhis koyulabilir.



Boyutunda değişiklik gösteren ve çok ısınan bataryalar büyük tehlike arz eder ve en kısa vakitte değiştirilmesi gerekir. Aksi halde bataryanın telefonunuza hatta size ziyan vermesi kaçınılmazdır.



Yeniden yazılımsal olarak isimlendirebileceğimiz, telefonda bulunan ya da yeni yüklediğiniz uygulamalar da sık sık, sorunu olmayan bir telefonda ısınma meselelerine neden olur. Bu türlü durumlarda son yüklediğiniz uygulamaları tek tek silerek ısınma sorununun düzelip düzelmediğini denetim edebilirsiniz.



Hem telefonumuzu uzun vadede sağlıklı tutmak hem de ısınma sorunu olan telefonlarımızda sorunu gidermeye yönelik tahlillere gelecek olursak;



1. Telefonunuzu %100'e kadar değil, %80'e kadar şarj edin. Bir telefonu daima olarak %100 oranında şarj etmek, batarya ömrünü kısaltır. Telefon şarjı %30'a düştüğünde şarja takılmalı ve %80 oranına geldiğinde şarjdan çıkarılmalıdır.



2. Art planda ne kadar çok uygulama açıksa, telefonun işlemcisi ve ram'i bir o kadar ağır çalışır. Bu da telefonun ısınması ve uzun vadede ömrünün kısalması manasına gelir. O an kullanmadığınız uygulamaların art planda çalışmadığından emin olun.



3. Hiç kullanmadığınız uygulamaları telefonda barındırmayın. Telefon hafızası ne kadar dolu olursa, işlemcinin yükünü arttıracak ve aygıtın ısınmasına neden olacaktır.



4. Çevrim dışı olarak oyun oynayacağınız ya da film/dizi izleyeceğiniz vakitler da telefonunuzu uçak moduna alın. Uçak modu şebeke temasını keseceği için aygıt üzerindeki bilgi akışını kapatır ve ısınmayı maniler. Ek olarak uçak modu etkinken telefonunuzun daha süratli şarj olacağını da belirtelim.



5. Telefonların ısınmasında rol oynayan bir öbür etken de virüslerdir. Telefonunuza kuracağınız anti-virüs programlarıyla, periyot dönem yapacağınız taramalar telefonun pak kalmasına yardımcı olacaktır.



6. Güç tasarruf modu işlemcinin çalışma frekansını düşürür. Mod faalken telefon üzerinde yapacağınız ağır aktiviteler, bilhassa oyun oynamak çalışma suratı düşürülen işlemciyi ziyadesiyle zorlayacak ve ısınmasına sebep olacaktır. Mecbur kalmadıkça güç tasarruf modunu kullanmamanızı öneririz.



7. Aygıtın ısınmasında ki bir öteki öge da ekran parlaklığının azamî düzeyde kullanılması. Bilhassa kapalı ortamlardayken ekran parlaklığını olabildiğince düşük kullanmanız hem ısınmanın önüne geçecektir hem de sarjınızın süratlice tükenmesini engelleyecektir.



Bahsettiğimiz ögelerin her birine dikkat etmenize karşın ısınma sorununuz varsa telefonu teknik servise götürmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Zira donanımsal sıkıntıları kendiniz çözmeniz ya da çözmeye çalışmanız hem sizin sıhhatiniz hem aygıtınızın sıhhati açısından pek tavsiye edilen bir şey değil.


 
Üst Alt