Son Konu

Gözler AKP'nin Sosyal Medya Düzenlemesinde: Dezenformasyon Yapana Hapis Cezası mı Geliyor?

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-13ee98f16a3c10b1f4f70337a4dfaa18240afc5e.jpg


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplumsal medya açıklamasının akabinde, gözler AKP'nin yapacağı çalışmaya çevrildi. Ekim ayında Meclis’e gelmesi beklenen düzenlemede bilhassa Almanya modeli yakından inceleniyor. Anayasa Komitesi Başkanvekili Özkaya, "Dezenformasyon yapanlara 1 yıldan 5 yıla kadar mahpus cezası getirilmeli" teklifinde bulundu.





AKP'nin ekim ayında Meclis gündemine getirmeyi planladığı sosyal medya çalışmasıyla ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgiye göre sosyal medya ile ilgili Meclis’te düzenleme yapmayı planlayan AKP, yeni anayasa çalışmasına da kimi kararlar koymayı amaçlıyor.

Almanya, Fransa, İngiltere ile AB ülkelerinin yaptığı toplumsal medya çalışmalarını da tek tek inceleyen AKP, Türkiye’ye özel bir model getirmeyi hedefliyor. Özellikle Almanya modelinin yakından incelendiği, kimi cezai yaptırımlar getirilmesinin planlandığı söz ediliyor.

AKP Milletvekili Ali Özkaya, Meclis gündemine gelmesi planlanan çalışmayla ilgili görüşlerini anlattı.



Hürriyet gazetesinden Gizem Karakış'ın haberine nazaran, bir sansürün kelam konusu olmadığını belirten Özkaya, "Daha evvel de toplumsal medya ile ilgili bir kanun çalışması yapmıştık. O vakit da tıpkı tartışmalar yaşandı, 'sansür' denildi fakat niyetin sansür olmadığı görüldü. Pek çok AB ülkesi Türkiye ile tıpkı tehdidi yaşıyor. Toplumun geniş kitlelerini baskı altına alıyor, olağan hayatta kabahat olan toplumsal medyada da kabahat ancak fake hesaplar nedeniyle hatayla aktif uğraş yapılamıyor. Bu çözülmeli, herkesin kimliği bilinmeli. Toplumsal medyada bir palavra haberi ya da terör kabahatini, dezenformasyonu milyonlarca insan duyuyor" dedi.

'Katalog kabahatleri 4 başlıkta inceleniyor...'



Almanya'nın, terör ve şiddetle ilgili 2017’de ceza kanununu değiştirdiğini ve  katalog hataları 4 başlıkta oluşturduğunu söyleyen Özkaya, "Bunlar ‘terör’, ‘cinsel kabahatler ve pornografi’, ‘din ve vicdan özgürlüğüne hakaret’, ‘yalan haber, dezenformasyon ve mezenformasyon.' Dezenformasyon, palavranın bilerek yaygınlaştırılması, mezenformasyon ise bilmeden yaygınlaştırılması. Bizde de bu başlıkları göz önüne alarak çalışma yapılıyor" diye konuştu. 

'Almanya’da kanunda gösterilen hukuka ters içerik tespit edildiğinde, içeriğin yayından kaldırılması için toplumsal ağ işletmelerine 24 saat mühlet tanınıyor' diyen Özkaya, "Aksi takdirde 50 milyon euroya kadar para cezası kesiliyor. Almanya’da bulunan vatandaşların kanuna ters bir paylaşımı tespit edilenler hakkında kabahat duyurusunda bulunmasına da hak tanınıyor. Ayrıyeten ‘uyar-kaldır’ şikâyet sistemi uygulanıyor. Bizim düzenlememizde de bu hususlar kesinlikle olmalı. Uyar-kaldır bizim sistemimizde var lakin aktif kullanımın oluşması gerekiyor" dedi.

Özkaya ayrıyeten, dezenformasyon yapanın makul mühlet toplumsal medya kullanması yasaklanabileceği ve maddi tazminat üzere uygulamaların olabileceğini belirtti.

1 yıldan 5 yıla kadar mahpus cezası...



Almanya'da dezenformasyon yapan bir toplumsal medya kullanıcısına 1 yıldan 5 yıla kadar ceza verilebileceğini söyleyen Özkaya, "Ceza Kanunu’nda tabir özgürlüğünü sınırlamayan, kamuya açık toplumsal paylaşım ve söz özgürlüğü alanında bilginin gerçek yayılmasını sağlayan bir düzenleme için çalışma yapabiliriz" ifadesini kullandı. 

Yeni anayasada, toplumsal medya ve internet kullanımına yönelik dezenformasyonun önlenmesi için birtakım unsurların de alması planlanıyor. Bu kapsamda Twitter, Facebook ve Google gibi global şirketlerin, irtibatı denetim etme tehdidi ile toplumsal medyadaki dezenformasyonu önlemek için birtakım unsurların anayasaya eklenebileceği belirtiliyor.
 
Üst Alt