Son Konu

Vandallık Pandemisi! 2 Yılda 3 Bin 365 Kaçak Kazı Girişimi

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-2938f81daea85a7e85d5e7517389ea5f8505a089.jpg


Pandemiyi fırsat bilen defineciler iki yılda 3 bin 365 kaçak hafriyat teşebbüsünde bulundu. Tarihi sit alanları ve kutsal yerler tahribattan nasibini aldı.





Pandemi döneminde arkeolojik ve tarihi sit alanları ziyaretçilerden uzak kaldı. Ama bu periyotta boş durmayacak birileri vardı elbette; defineciler! Toprakların boş kalmasıyla harekete geçen tarih düşmanları kaçak kazılarla tahribata yol açtı. Arkeoloji ve Sanat Yayınları’nın kurucusu ve arkeolog Nezih Başgelen, geçen hafta düzenlenen Heritage İstanbul’da bahse dikkat çeken bir konuşma yapmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan edindiğimiz bilgiye nazaran, son iki yılda 3 bin 365 kaçak hafriyat teşebbüsünde bulunuldu. Kaçak hafriyat haberlerinin sonuncusu ise Afyon’dan geldi. İhbar üzerine düzenlenen operasyonda, 3 metre derinliğindeki çukurun içerisinde yaklaşık 25 metre uzunluğundaki geçitte yer alan Bizans veya Selçuklu periyoduna ilişkin olduğu düşünülen devşirme materyal olarak kullanılmış bir lahitin yan yüzü bulundu. Tıpkı günlerde Antalya’da 1’inci derece sit alanında kaçak hafriyat yapanlar suçüstü yakalandı.

Jeneratörlü, hiltili, iş makineli kaçak hafriyat



Bakanlığın paylaştığına nazaran Türkiye’nin farklı bölgelerinde yer alan kutsal yerlere yönelik tahribat da artıyor. “Ermeni ve Rum altını” arayan defineciler bilhassa kiliseleri tahrip etmeye başladı. Geçtiğimiz hafta Kayseri’de 18’inci yüzyılda yapılan Surp Toros Gregoryan Ermeni Kilisesi, defineciler tarafından tahrip edildi. Kilisenin bir odasında defineciler tarafından yaklaşık 2 metre derinlikte çukur açıldı, duvarlar ziyan gördü. Şanlıurfa’daki Germuş Ermeni Kilisesi ile Antalya’daki Geç Roma ve Bizans devrine ilişkin bir kilise mağarası delici aletlerle kaçak kazılardan nasibini aldı.

Milliyet'in haberine nazaran Arkeolog Nezih Başgelen son yıllarda jeneratörlü, hiltili, iş makineli arkeolojik alanlara girildiğine dikkat çekiyor.

"Tümülüslere dikkat"



Başgelen’e nazaran definecilik faaliyetleri sonucu belgelenmeden, gerekli dataları kayıt altına alınmadan arkeolojik yapıtların yerlerinden çıkarılması, her açıdan büyük kayıplara yol açıyor.

Başgelen “Kültür varlıklarımız ve arkeolojik zenginliklerimiz açısından ülkemizin en değerli meselelerden birisinin definecilik faaliyetleri sonucu oluşan tahribat ve bulunan yapıtların yasa dışı yollardan yurt dışına kaçırılmasıdır. Pandemi sürecinde de define hedefli faaliyetlerin giderek arttığı ve verilen ziyan nurun da her alanda daha da yaygınlaştığı da gözlenmektedir” diyor.

Başgelen, bilhassa Manisa’daki tarihi M.Ö. 1300’e uzanan, Lidyalılara başşehirlik yapmış Sardes’teki Bintepeler mevkine dikkat çekiyor. Lidya hükümdarlarının ve soylularının yığma topraktan tümülüs ismi verilen anıtsal mezarlardaki tahribatın yarattığı kaybın telafisi güç... 2013’te UNESCO Dünya Mirası Süreksiz Listesi’ne alınmasına rağmen geniş bir alana yayılan tarım yerleri içinde yer alması nedeniyle Sardes, son yıllarda definecilerin kaçak kazılarına daha sık sahne oluyor. Son iki yılda bölgede 26 kaçak hafriyata suçüstü yapıldı ve 66 kişi gözaltına alındı. Baskında 5 kepçe, 3 dedektör, çok sayıda hafriyat ekipmanı ele geçirildi. Son olarak 26 Ocak’ta Kendirlik Mahallesi yakınlarındaki iki tümülüs, kimliği tespit edilemeyen bireylerce iş makinasıyla kazılarak tahrip edildi. Bitlis, Tokat, Bolu, Hatay, Kütahya, Denizli üzere vilayetlerde yer alan sit alanları kaçak kazılardan nasibini alan yerlerden yalnızca birkaçı.

Bakanlık köy buluşmalarına başlıyor



Kültür ve Turizm Bakanlığı kaçak kazılarla ve definecilerle uğraş için köy buluşmalarına başlayacak. Antalya, Burdur, İzmir üzere tarihi alanların ve kaçak kazıların ağır olduğu bölgelerde düzenlenecek köy buluşmalarında bölge halkı tarihi yapıtların korunması, koruması ve kaçak hafriyatla gayret bahislerinde bilgilendirilecek.
 
Üst Alt