Son Konu

Çamur Yağışı Uyarısı: 'Yağmurdan Sonra da 2 Gün Evde Kalınmalı'

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-1b820a4a8534492a65bbe4a0a938e1fe385f1171.jpg


Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce Suriye ve Irak kaynaklı toz taşınımının bugünden itibaren birtakım bölgelerde tesirli olacağı ve yağış alan yerlerde çamur olarak yağacağı ihtarında bulunulup, dikkatli ve önlemli olunması istendi. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, "Yağmurdan sonra açık bir hava bile olsa en az 1-2 gün meskende kalmanın çok büyük yararı olduğunu düşünüyorum." dedi.






Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, bugünden itibaren tesirli olacak toz fırtınasının yağmur yağan yerlerde kirliliğe neden olma dışında önemli sıhhat meseleleri oluşturabileceği ikazında bulundu. Prof. Dr. Şenyiğit, “Sahra Çölü’nden gelen toz fırtınasının Türkiye’yi tesiri altına alması bekleniyor. Birebir vakitte yağmur da bekleniyor. Münasebetiyle yağmur yağdığı vakit bu toz fırtınası maalesef yeryüzüne çamur olarak sirayet edecektir. Bu durum otomobillerde ve aşikâr yerlerde kirlilik yaratma dışında tıpkı vakitte sıhhat için değerli sıkıntılar oluşturabilir.


"1-2 gün konutta kalmanın çok büyük yararı var"



Yağmur yağan yerlerde yağmurla birlikte bu tozun aşağı inmesi ve tesirinin geçmesi, diye bir şey düşünülebilir ama o denli değildir. Bu toz fırtınası ya da tozun o bölgede birikmesi bazen uzun vadeli, yağmurdan sonra da devam edebilecek formda kendi tesirini gösterebilir. Onun için yağmurdan sonra açık bir hava bile olsa en az 1-2 gün meskende kalmanın çok büyük yararı olduğunu düşünüyorum. Kar yağışında toz bulutu etkisini daha da azaltacak ancak bu demek değildir ki bu zararsızdır.

Kar yağışı olan yerlerde de hastaların çok dikkat etmesi gerekiyor. Her ne kadar toz fırtınası tesirini azaltsa bile kar nedeniyle oluşan soğuk havayla birlikte hastalar üzerinde tesirli olacak. Hastaların tıpkı formda dikkatli olmaları gerek” diye konuştu.

"Solunumsal hastalığı olan ve alerjik hastalığı olan şahısların çok dikkatli olmalı"



Yağmur yağmayan yerler için de ihtarlarda bulunan Prof. Dr. Şenyiğit, bilhassa KOAH, astım, teneffüs yolu hastalığı ve alerjisi olanların kapı ve pencereleri açmamaları gerektiğini söyledi. Tozun akciğere girmesiyle kendi hastalıklarının tetiklenebileceğini belirten Şenyiğit, “Yağmurun olmadığı yerlerde toz fırtınası olduğu vakit, tabi bunun derecesi çok değerli, bilhassa gözün görmeyeceği formda, çok ağırsa sıhhate tesiri daha fazlayken, daha az toz hareketi de sıhhate daha az ziyan verebilir. Ne yapabilir bu? Özellikle astımı olan, KOAH’ı olan, solunumsal hastalığı olan ve alerjik hastalığı olan bireylerin çok dikkatli olmaları gerekiyor.

Bu tozun burundan yahut ağızdan akciğere girmesiyle kendi hastalıkları tetiklenebilir. Onun için o hastalardan rica ediyorum; bu çeşit durumlarda şayet toz fırtınası varsa mümkünse dışarı çıkmayın, havanın hoşluğuna kanmayın; zira hastalığınız tetiklenebilir ve atak geçirebilirsiniz. Meskende kalmanızın çok büyük yararı var. Toz yoğunluğunun çok fazla olduğu yerlerde mutlak surette dışarı çıkılmaması lazım; kapıların kapatılması, pencerelerin kapatılması lazım ve havalandırmanın yapılmaması lazım” dedi.
 
Üst Alt