Son Konu

Hayatımızın Büyük Kısmında Yer Alan Cihazların İlk Versiyonları ve Günümüz Versiyonlarının 12 Karşılaştırması

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-1aa436d9dc6e2c8c13ad7b37028f049ba0ccb477.jpg


Birinci Mouse çok garipmiş! 


1. Çamaşır makinesi




1691 yılına kadar çamaşır makineleri kategorisi altında rastgele bir patent, yahut yayımlanan bir aygıt olmasa da bu tarihten itibaren Jacob Christian Schäffer 1767'de Almanya'da bir çamaşır makinesi tasarımı yayınladığını, "çamaşır yıkama" ismindeki birinci makine patentini de 1797'de Nathaniel Briggs aldığını bilmekteyiz.

Çağdaş çamaşır makinelere kadar; tambur ve döner ile çalışan çamaşır makineleri , elektrikle çalışan thor çamaşır makineleri üzere birçok tasarım yayınlanmış ve kimi taraflarıyla hala günümüzde kullandığımız makinelere yol gösterirler.

2. Buzdolabı



1720'lerde İskoçlu tabip William Cullen'ın buharlaşmanın bir soğutma tesiri olduğunu gözlemlemesi ile başlayan süreçte yapılan denemeler sonucu; amonyak ve su karışımlı, metil eter ve eter kullanılarak yapılan buzdolabı prototiplerini görüyoruz. Konutlarımızda kullandığımız buzdolaplarının ise; 1913 yılında mesken içinde kullanılması için tasarlanan "domelre" marka buzdolaplarıydı.

3. Cep telefonu



Daha sonralarda bilgi girişine, gövdesine nazaran isimlendirilen cep telefonlarının birinci versiyonunu dolandırıcı damgası yemeden evvel 1908'de Profesör Albert Jahnke ve şirketi bu türlü bir aygıt geliştirdiklerini söylemişlerdi lakin günümüzdeki datalara nazaran birinci cep telefonu 1973 yılında Martin Cooper ismindeki bir Motorola çalışanı tarafından icat edildi. Başlarda çok ağır ve kısa periyodik bataryaya sahip telefonları günümüzde artık çok uzun müddetlerde kullanabiliyoruz

4. Bilgisayar/ masaüstü bilgisayar



Günümüzde kullandığımız çağdaş bilgisayarlarının atası kabul edilen, Charles Babbage tarafından tasarlanan Fark ve Analitik Motorlardır. Birinci masaüstü bilgisayarlar ise 1964 yılında Pier Giorgio Perotto ve Olivetti tarafından icat edilen Programma 101, New York Dünya Fuarı'nda halka tanıtılmış, 1968'de Hewlett Packard’ın icat ettiği ve birinci kitlesel pazarlanan masaüstü bilgisayar olarak kabul edilen “HP 9100A” pazarlanmaya başlamış ve günümüze kadar farklı işlevleriyle birlikte evrimleşerek günlük hayatımızın büyük bir kısmına nüfuz etmektedir.

5. Fotoğraf makinesi



Optikle birlikte gelişen birçok teknolojik alet ortasında kamera da bulunmaktadır. Louis Jacques Daguerre’ın net sayılabilecek fotoğrafların çekilebileceğini fark etmesiyle ve 1840'ta, süratli bir formda solmayan fotoğraflar yapan birinci kamerayı icat eden Alexander Wolcott ile birlikte kameralar günümüze kadar üzerine birçok özellik eklenerek gelmiştir.

6. Televizyon



Günümüzde 3D, HD ve LCD üzere cinsleri bulunan televizyonun; 1830’lu yıllarda yaşayan Joseph Henry ve Michael Faraday'ın elektromanyetizma ile başlayan çalışmalarıyla birlikte, 1925 yılına geldiğimizde İskoç mühendis John Logie Baird’in çok sayıda çark ve modülden oluşan birinci mekanik televizyonu yaptığını görüyoruz. 

1930'lara gelindiğinde ise televizyonun elektronik bir eşya olarak satılmaya başlamasıyla birlikte birden fazla meskene girmeye başlamıştır.

7. Laptop



Adam Osborne’un 1891 yılında icat ettiği "Osborne 1" isimli dizüstü bilgisayar; gerek imgesi gerek fonksiyonları açısından bakıldığında, birden fazla tarihçi tarafından birinci taşınabilir/mobil  bilgisayar olarak kabul edilmektedir. 

Adam ile başlayan bu süreçte birçok dizüstü bilgisayar icat edilmiş ve çıktığından itibaren gündelik hayatın vazgeçilmez bir modülü olmuştur. Günümüzde hala vazgeçilmez bir aygıt olan laptop gün geçtikçe gelişmeye devam etmektedir.

8. Hopörlor



Birinci hoparlör biçimi telefon sistemlerinin geliştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Johann Philipp Reis, 1861 yılında telefonuna elektrikle çalışan bir hoparlör eklemiş, Alexander Graham Bell, Thomas Edison ve Nikola Tesla üzere bilim insanları da benzeri denemeler yapmış bunların ışığında da günümüzde kullandığımız hoparlöre benzeri birinci hoparlör 1924-1925 yıllarında yapılmıştır ve günümüzde de çeşitli formlarını kullanmaktayız.

9. Tablet



Birinci tablet fikirleri 1966'da yayımlanan "Star Trek: The Original Series"  ve Stanley Kubrick'in 1968 imali "2001: A Space Odyssey" sinemasındaki sahnelerde tasvir edilmiştir. 

Amerikalı bir bilgisayar mühendisi olan Alan Kay yaptığı çalışmalar sonucunda 1972 yılında “Dynabook” ismi verdiği, çocukların kullanabileceği bir tablet kurgulamıştır. 1989 yılında “Gridpad” ler, misal tarihlerde de okullarda kullanılmak üzere tasarlanan Apple Grafik Tablet, Pencept Penped, Koalapad  piyasaya sürülmüştür.

10. Kettle/ısıtıcı



Tarihi  Mezopotamya'ya kadar uzanan ısıtıcının günümüze emsal dizaynlı örnekleri 1893 yılında Carpenter Electric Company of Chicago şirketinin birinci elektrikli su ısıtıcısını icat edip tanıtmasıyla başlar. Akabinde gelen Leslie Large ve Russell Hobbs yaptığı yeniliklerle birlikte kettle öteki bir boyuta taşınmış ve günümüz ısıtıcılarına model olmuştur.

11. Kulaklık



1880'li tarihlere dayanan kulaklıklar telefon operatörleri tarafından kullanılmış, vatandaşlar ortasında stetoskopa benzeyen kulaklıkların kullanılmaya başlaması ise 1895 tarihlerini bulmuştur.

Birinci çağdaş kulaklıkların icadının gerisindeki isim ise 1910'da icat ettiği kulaklıklarla Amerikalı mühendis Nathaniel Baldwin olmuştur. 1937 yılında dinamik kulaklığı geliştiren Eugen Beyer ile birlikte kulaklıklar günümüzde birçok işimizde kullandığımız aygıtlara dönüşmüştür.

12. Fare/mouse



Birinci bilgisayar faresi 1963 yılında Douglas Engelbart tarafından bilgisayarın farklı bir formda ve daha kolay kullanılabilmesi için tasarlanmıştır. Douglas, kullanıldığı yüzeyle temas eden ahşap bir kabuk, bir adet düğme, devre kartı ve iki metal tekerleğe sahip birinci fare prototipini oluşturmuştur.

1972’de Bill English, top ile hareket ettirilen fareyi,1980 yılında ise Lisa M. Williams ve Robert S. Cherry tarafından birinci optik fare icat edilmiştir. Fareye benzedikleri için ismine “mouse” denilen fareler günümüze kadar farklı formlardaki imajlarıyla bilgisayar kullanmamızı kolaylaştırmaktadır.

Herkes için daha akıllı teknolojiler Lenovo’da!



Lenovo, onsuz olmuyo…
 
Üst Alt