Son Konu

İtirazlar Yükseliyor! İstanbul Sözleşmesi, Kararname ile Feshedilebilir mi?

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-e4a206601c3d79b4892027151124d5df084ed305.jpg


Türkiye, dün gece Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle İstanbul Sözleşmesi'nden çekildi. Karar toplumsal medyada yansılara neden olurken çok sayıda kişi, uluslararası niteliğe sahip söleşmeden Meclis kararı olmadan çıkılamayacağını lisana getiriyor.





Avrupa Kurulunun "Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Uğraşa Dair Avrupa Kurulu Sözleşmesi" İstanbul'da imzalandığı için milletlerarası toplulukta "İstanbul Sözleşmesi" olarak biliniyordu.

Türkiye, 2011 yılında kabul edilen İstanbul Mukavelesi'ni birinci imzalayan ve onaylayan ülkeydi. 

Mukavele, 10 ülkenin onayıyla 2014 yılında yürürlüğe girmiş ve Temmuz 2019 itibariyle 34 devlet ve Avrupa Birliği tarafından da onaylanmıştı.

Gece yarısı yayımlanan Resmi Gazete'deki kararla Türkiye'nin mukaveleden çıktığı duyuruldu.

Cumhurbaşkanlığı kararı tartışması başladı



Toplumsal medyada pek çok kişi sözleşmeden Cumhurbaşkanlığı kararı ile çıkılamayacağını belirten paylaşımlar yaptı.

CHP Yüksek Disiplin Heyeti Üyesi Avukat Tuba Torun, Twitter paylaşımında; "İstanbul Mukavelesi'nin 80. Hususu Avrupa Kurulu Genel Sekreterliği'ne yapacağı bildirimle Sözleşme'nin feshedilebileceğini belirtir. Kural olarak, bir memleketler arası kontrat nasıl yürürlüğe girdiyse tıpkı yöntemle feshedilir.

"İstanbul Kontratı TBMM onayıyla yürürlüğe girdi, münasebetiyle tıpkı iradeyle, yani TBMM onayıyla Sözleşme'den çıkılabilir. Cumhurbaşkanı 'Ben bu Sözleşme'den çıkıyorum, oldu" diyemez. Kararnameyle de olmaz. Diyeceksiniz ki, hukuk mu kaldı?" dedi.

Toplumsal medyada çok sayıda kişi birebir görüşü belirten paylaşımlar yaptı
 
Üst Alt