Son Konu

Duyguları Bastırmak

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Toplumsal bir varlık olarak biz beşerler gün içinde birden fazla his deneyimleriz. Hislerimiz, fikirlerimizden ve algılarımızdan etkilenirler. Bu yüzden hissettiğimiz hisler bizi harekete geçirirler.

Hisleri hissetmek kadar tabir etmek de çok kıymetlidir. Hakikat hisler ya da yanlış hisler, olağan ya da olağandışı hisler yoktur. Bizim hislerimizi hakikat, yanlış, olağan ve olağandışı olarak etiketlendirmemize, münasebetiyle söz etmemize pürüz olan oburlarının yargıları yani yargılanacağım kanısıdır. İşte tam bu noktada, hepimizin aşina olduğu “duygu bastırma” giriyor devreye. Birey yargılanacağı fikriyle bazen yaşadığı olumlu ya da olumsuz duyguyu ya da hisleri tabir etmek yerine onları denetim altında tutmak gayesiyle bastırır.

Doğal his bastırmanın altında yatan tek sebep yargılanma niyeti değildir. Bazen yaşadığımız duyguyu söz etmenin yeri, vakti değil diye, bazen yalnızca karşımızdaki üzülüp, kırılmasın diye, bazen hislerimizi tabir etmemiz zayıflık göstergesi olur diye, bazen kültürümüzde olan nazar kıymet tasasıyla ve bazen de o duyguyu yaşamak ve onunla uğraş etmek istemediğimiz için hissimizi erteler, bastırırız. Sırf yaşanan o anı kurtaran bu bazen farkında olup bazen farkında olmadan yaptığımız, vakitle içimizi doldurup taşıran his bastırma tekniği bize sayısız ziyanlar veriyor.

Hislerinizi bastırdığınızı gösteren belirtilerden kimileri:
  1. Hislerinizden diğerlerine bahsetmek şöyle dursun kendinize bile bahsetmekten kaçıyorsanız
  2. Hislerinizden kaçmak için daima öteki şeylerle meşgul oluyor, dizi sinema izleyip oyun oynayıp hislerinizi yaşamayı erteliyor, düşünmemek için daima uyuyor, fazla alkol tüketiyorsanız
  3. Hissinizi bastırıp o hisle yüzleşmediğiniz için öteki bir vakitte çok olağan karşılayacağınız çok kolay olaylara çok reaksiyonlar veriyorsanız
  4. Depersonalizasyon ve derealizasyon dediğimiz kendinize ve etrafınıza karşı yabancılaşma hissediyorsanız
  5. Günlük hayata konsantre olamayıp, daima dalgınsanız
  6. Vaktiniz olmasına karşın hiçbir şeye vakit bulamadığınızı hissediyorsanız
Hisleri bastırmanın hem fizyolojik hem de ruhsal sonuçları:
  1. Telaş
  2. Panik atak
  3. Depresyon
  4. Baş ağrısı, gastrit, reflü, yüksek tansiyon üzere psikosomatik semptomlar
  5. Uyku bozukluğu
  6. Yorgunluk
Şayet bu belirtilerin kendinizde de olduğunu düşünüyorsanız yakın vakitte bir uzman ile görüşmeniz hayat kalitenizi artırmak için düzgün bir adım olacaktır. Hislerinizi rahatlıkla söz edebildiğiniz bir hayat dilerim.


 
Üst Alt