Son Konu

Yunanistan, Türkiye Sınırını 'Ses Bombası' ile Koruyacak

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-12c1bcc050c0b2b1ff213d13e93268a0a65fe604.jpg


AB fonlarından yararlanarak geliştirilen deneysel teknolojilerle hudut müdafaaya hazırlanan Yunanistan, Türkiye sonuna kuracağı otomatik gözetleme ağı ve 'ses bombası' ile göçmenleri hududa yaklaşmadan caydırmayı planlıyor





AP Photo/Giannis Papanikos

Euronews Türkçe'nin aktardığına nazaran Yunanistan hudut polisi, Meriç Irmağı üzerinden Türkiye'den yasadışı yollarla ülkeye geçmek isteyen göçmenleri durdurmak gayesiyle yeni teknolojileri hayata geçiriyor.

Yunanistan bu kapsamda Türkiye ile sonuna fizikî ve yeni deneysel dijital bariyerler kuruyor. 

Kovid-19 salgınının sakin aylarında test edilen sistem ile iki ülke ortasındaki 200 kilometrelik huduttan Avrupa Birliği'ne (AB) yasadışı yolardan göçmen girişinin engellenmesi hedefleniyor.

Sona kurulacak otomatik gözetleme ağı ile ırmakta ve karada vazife yapan devriyelerin projektör ve uzun menzilli akustik aygıtları kullanarak göçmenleri hududa yaklaşmadan caydırması öngörülüyor. Sistemin yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi planlanıyor.

Çelik duvardan ses bombasına



AP Photo/Giannis Papanikos

"Ses bombası" da denilen uzun menzilli akustik aygıtlarla Türkiye hududuna hakikat çok şiddetli ses yayılabilecek. Zırhlı bir kamyona konulan televizyon büyüklüğündeki aletin ses ayarı jet motorunun gücü kadar yüksek düzeylere çıkarılabiliyor.

Uzun menzilli kameralar, gece görüş ve çoklu sensörlerle donatılacak olan hudut gözetleme kulelerinden toplanan bilgiler yapay zeka tahlilleri yardımıyla kuşkulu hareketlerin tespit edilebilmesi için denetim merkezlerine gönderilecek.

Yunanistan ayrıyeten, Amerika Birleşik Devletleri ile Meksika sınırındakine benzeri bir çelik duvar inşa ederek Meriç Nehri üzerinde sıklıkla kurulan yolların kapatılmasını amaçlıyor.

Deneysel teknolojilerle dijital hudut denetimi



AP Photo/Giannis Papanikos

Avrupa çapındaki üniversitelerden araştırmacıların özel firmalarla ortak geliştirdiği fütüristik gözetleme ve doğrulama metotları Yunanistan sonlarındaki bir düzine projede test edildi.

Bu kapsamda yapay zeka ile güçlendirilmiş palavra makinası ve sanal hudut muhafaza mülakat robotları üzerinde denemeler yapıldı. Uydu datalarının hava, kara, deniz ve denizaltında insansız hava araçlarıyla çekilen imgelerle birleştirilmesi denendi.

Bireye özel damar biçiminin tespitiyle biyometrik kimlik tanımlama için kayıt tutan avuç tarayıcılar geliştirildi.

Canlı kayıt kameralarını tekrar yapılandırılan teknolojiler sayesinde etraftaki yaprak, ağaç, çalı ve bitkilerin sanal olarak silinerek gerisine saklanan göçmenlerin tespiti üzerinde çalışılıyor.

AB'nin 2015-2016 göçmen krizi sonrasında güvenlik teknolojisi araştırmalarına 3 milyon euroluk bir bütçe ayırdı. Geliştirilen sisteler Türkiye-Yunanistan sonunun yanı sıra Macaristan, Letonya ve AB'nin doğu hudutlarında test edildi.
 
Üst Alt