Son Konu

Kedilerin Kutu Sevgisi Bilimsel Araştırma Konusu Oldu: 'Hayali Kutularda Bile Oturuyorlar'

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-d40031df2119696774f9b4a1618a21ad281d455b.jpg


Kedilerin kutularda oturmayı çok sevdiği herkesçe biliniyor. Lakin yeni bir araştırmaya nazaran bu sevgi o kadar büyük ki kediler, hayali kutularda bile oturabilir.





Independent Türkçe'den Çağla Üren'in derlediği habere nazaran, bu kutu sevgisinin, sempatik hayvanların yabani içgüdülerinden kaynaklandığı düşünülüyor. Onlar da tıpkı yırtıcı kuzenleri üzere saklanabilecekleri, avlarını gözlemleyebilecekleri ve kendilerini inançta hissecekleri kapalı yerlerde bulunmaktan hoşlanıyor.

Hayvan sahiplerinin konutlarındaki karton kutular, bu nedenle kedilerin ilgi odağı oluyor.

Şimdiyse New York’taki Columbia Üniversitesi'nden Gabriella Smith, bu davranışın kedilerde son derece yerleşik bir içgüdü olduğunu ortaya koydu.

Smith’in liderlik ettiği ve yurttaşların da katkısıyla gerçekleştirilen araştırmada kedilerin, kare biçiminde yere çizilmiş halleri bile kutu üzere algıladığı ve içine oturmayı tercih ettiği anlaşıldı.



Araştırmaya katkı koyan kedi sahiplerinden oturma odalarının yerlerine farklı formlar oluşturması istendi.

Birinci etapta iştirakçiler, tabanda bantla tam bir kare çizdi. Başkasında ise bilim insanı Gaetano Kanizsa'nın 1955'te gösterdiği bir optik yanılsamaya başvurdu.

Bu yanılsamada Pack-Man’i andıran 4 yuvarlak biçim, oyuk kısımları bir dikdörtgenin kenarlarını oluşturacak biçimde diziliyor ve beyin optik yanılsama sayesinde bunu kare olarak algılıyor. Bu nedenle iştirakçiler ikinci etapta "Kanizsa karesi" ismi verilen hayali kareler oluşturdu.

Üçüncü etapta ise denetim kümesi vazifesi üstlenecek formlar kullanıldı.





İştirakçiler Kanizsa karesi hazırlarken kullandıkları yuvarlak biçimlerin yerini değiştirmedi lakin oyuk kısımları dışa gelecek biçimde karşıt çevirdi. Bu da kelam konusu optik illüzyonun bozulmasına yol açıyordu.

Sonunda kedilerin hangi biçimlerle daha çok ilgilendiği ve hangilerinin ortasına oturmayı tercih ettiği kameralarla kaydedildi.

Hayvanların dış uyaranlardan etkilenmemesi için konut sahiplerinin, kedilerinin dikkatini dağıtabilecek her türlü hareketten kaçınması istendi.


Altı gün süren müşahedeleri, başlangıçta kaydedilen 500 iştirakçiden sırf 30’u tamamlayabildi. Tekrar de sonuçlar çarpıcıydı.



Kediler, Kanizsa karelerine ve bantlarla oluşturulan dikdörtgenlere oturmayı seçiyordu. Denetim vazifesi gören üçüncü şekilleri ise tercih etmiyordu.

"Bu, kedilerin hayali formlara hassas olduğunu gösteriyor ve hayali bir kareye gerçek bir kutu üzere muamele ettiği hipotezimizi destekliyor."

Applied Animal Behaviour Science isimli akademik mecmuada yayımlanan araştırmanın muharrirleri, deneyin kısıtlı bir örneklem kümesiyle yapıldığını ve ileri araştırmalar gerektiğini not ediyor.

Müelliflere göre yurttaş biliminden yararlanılan çalışmadan elde edilen bulgular, kedi zihninin gizemlerine yönelik daha büyük araştırmaların yolunu açıyor.
 
Üst Alt